Mozartkulor, en klassiker!

Ett av de allra första julgodis jag lärde mig göra var Mozartkulor. Det är ju så enekelt och tacksamt! Brukar ni också göra dem??? Här kommer receptet om någon missat det:

200 g nougat (gärna Odense)
200 g mandelmassa
150 g mörk blockchoklad

Skär nougaten i fyrkanter, ca 25 st. Rulla dem till bollar och ställ in i frysen en stund så de stelnar. Dela mandelmassan i lika många delar och tryck ut till platta rundlar. Lägg en nougatboll på varje och täck runt om med mandelmassan. Rulla till dem till släta bollar. Smält chokladen i micro eller vattenbad. Doppa kulorna i choklad och lägg på bakplåtspapper att stelna.

För att få lite fint mönster på dem kan man ta resterande choklad och ringla över med hjälp av en gaffel. Ser riktigt proffsigt ut, eller vad säger ni 😉

moz

Enklare än så här blir det nästan inte, dessa kan man inte misslyckas med!! Vill man spejsa till dem lite kan man smaksätta mandelmassan med någon likör eller spritsort man tycker om.

 1. Har gjort lakritskolan nu! Jättegoda, till och med min man som inte gillar lakrits tyckte de var jättegoda.

  Men jag måste nog ransonera chokladen nästa gäng, för de sista blev knappt täckta av choklad, medan de första fick ett tjockt och snyggt lager.

  Men det här med att doppa i choklad… huvva vad tålamodskrävande. Inte min grej. Jag bävar för Boutykulorna.

 2. Åh, nu fick jag ytterligare ett godis att göra.
  Har redan skrivit ut receptet på lakritskolorna och bountykulorna.
  Tittade på ”Leilas Jul” i helgen, då hon gjorde Rocky Road och Cornflakes Crisp fick jag fullständigt fnatt på att göra julgodis.
  Så nu ligger inköpslistan färdig och sedan är det bara att börja tillverka.
  Men, för att jag inte skall äta allt själv, tänkte jag köpa några små kartonger och sedan ge bort i julklapp till folk i min närhet och gjort sig förtjänt av det.

 3. Ja dessa är lätta att göra, men det som jag tycker är lite svårt, är att rulla nougaten. Den är först stenhård och sen smälter den bara i handen. Förra året blev inte inte fina mozartkulor på vårt bord. Fast då använde jag dubbelnougat, kanske var det som var problemet. Jag ska ge det ett försök till.

 4. Hej Fina!
  jag ska ha idol-mys med tjejerna härpå fredags , ska nog prova att göra lite kulor! men en fråga – hur gör du när du doppar dem? var håller du i? hur får du choklad runt om hela utan finger märken..? kram!

 5. Idag va första gången jag gjorde mozartkulor och dom blev bara såå bra 😀 Svärmor och svägerskorna brukar alltid göra mozartkulor till jul å i år va ja bara tvungen att testa själv och som du säger såå änkla att göra så detta klara vem som hellst av 🙂 Va fina dina blev!
  kram

 6. Jag och grabben gjorde ett gäng förra julen. Jag ripplade lite vitchoklad över dom blev goda och fina. Vi ska göra sådana i år också bara vi blir friska här. 🙂

 7. Hejsan … jag har gjort mozart kulor i många år här hemma .. men för att barnen ska ”tycka om ” dem bättre så gör jag dem i odenses cerisa förpackning marsipan istället ..blir så goda marsipanen är ju lite mildare än mandelmassan !!! ett litet tips för att få dem mer barnvänliga

 8. Har gjort dom i många år innan, men gör dom inte längre. Det finns så mycket annat man vill göra, man kan ju inte göra hur mycket godis som helst ; ) (eller det kan man kanske)………

  Har du testat Mariannetryfflen än?

  Kram AL

 9. Har du nougaten i kylen innan du rullar den? jag hade min rumsvarm och den bara smälte när jag försökte rulla. Fick bli mozart-kuber istället 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..