Julköttbullar

Ni är många som mailar om tips på mat till julbordet etc nu i juletider, så jag lyfter fram några tips och favoriter framöver! Ska ni göra köttbullar till halva tjocka släkten i jul så rekomenderar jag verkligen att göra dem i långpanna i ugnen. Såååå mkt smidigare än att stå och putta runt dem i stekpannan och försöka få dem runda. Lova nu att ni gör så här istället 😉

Eftersom det är jul så har jag kryddpeppar i receptet. Det är bara att skippa om man vill göra “vanliga” istället. Och stekytan i ugn blir inte så aptitlig tycker jag, så jag steker på dem efteråt i stekpanna med smör för att få en knaprig god yta.

1000 g blandfärs
2 ägg
2 gula lökar
2-3 msk ströbröd
ca 1 dl vatten
salt och peppar efter tycke och smak (snåla inte på saltet!!)
1 msk socker
2 tsk kryddpeppar

Lägg ströbröd och vatten i en bunke och låt svälla. Tillsätt hackad lök och ägg. Sen brukar jag köra några varv med mixerstaven så det inte blir stora lökbitar i köttbullarna (de rasar sönder så lätt då). Tillsätt köttfärsen, socker, salt & peppar och forma färsen till små bollar. Ringla lite smält smör på en plåt och lägg på köttbullarna.

kb1

In i ugnen, 200 C, 10-20 min beroende på storlek (skaka gärna om dem lite efter halva tiden). Kontrollera en så att de är färdiglagade rakt igenom. Ta ut och låt svalna en stund och stek sedan köttbullarna hastigt runt om i smör i het stekpanna så de får fin yta.

kb2

Superenkelt, goda och snygga köttbullar i stora lass!!! Var gärna ute i tid med så mkt ni kan, köttbullar kan ni ju steka redan nu och förvara i frysen. Allt för att få lite julefrid i jul i stället för stress!

 1. Precis så gör jag också 🙂 Supersmidigt! I helgen bakade jag bröd och gjorde senap, jätteskönt att ha det klart 🙂

 2. Hejsan jag har gjort såna köttbullar hela livet min mamma hade alltid kryddpeppar i köttbullarna älskar det och så tänker jag på mamma som bor i Kiruna varje gång jag stoppar en köttbulle i munnen…och långpannan är det bästa som finns…brukar inte steka efter men det skall jag göra denna gång…lovar hihii

 3. Vad blir skillnaden om man låter ströbrödet och 1 dl vatten svälla än om man tar 1 dl grädde? Har för mig att du haft ett recept på köttbullar med grädde istället för vatten… blev det bättre?

  1. Glömde fråga detta i förra kommentaren med 😉
   Tänkte göra fudge i veckan och undrar hur du går tillväga när du viker till en form av bakpappret om det ex ska vara 20×20.. var ”lägger” du bakpappret med smeten i så det håller emot i kanterna om man inte har en form med dem måtten?

   Trevlig onsdagskväll!

 4. Oh tack snälla för ytterligare ett kanonrecept! Jag ska ha köttbullar med mig till vår julbordknytis på öppnaförskolan, så det här blir kanon! 🙂 Tusen tack!

 5. Hej Victoria!

  Tycker att du skriver en sån mysig blogg! Jag boddde i Örebro i fyra års tid, så det är så roligt när du skriver om platser där som jag känner igen! Saknar staden ibland:)

  Sen har jag en fråga: Har du några bra tips på hur man fräser curry påbästa sätt? Jag misslyckas alltid! Försökte mig på en kall curryröra med äpple i idag, men curryn blev nog lite bränd..

  Kram!

 6. Låter som ett jättebra recept, vet att jag gjorde för många år sedan i ugn, så smart.
  Men nu är det farmor som står för köttbullarna:-)

  Enligt Alice kan jag inte alls göra lika goda köttbullar som farmor, så då gör väl inte det då:-)

  Kram kram och ha en skön torsdag:)

 7. Kan tipsa dig om att först slänga ner köttbullarna i kokande vatten. När de flyter upp, låt dem koka i ca 2 min till. Sedan låter du dem rinna av och lägger upp dem en och en med händerna på plåt med lite smör, så får du ingen köttsaft som rinner av och perfekt runda, krispiga köttbullar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..