God marmelad och fin jul-present

Den här fikonmarmeladen testade jag första gången förra julen och det blev en favorit direkt! Sååå god. Och snygg!!! Perfekt att fylla små söta glasburkar, klä med röd/vitrutig tyghatt  eller ett fint band och ge bort i jul-present.

En härlig mustig smak, inte för söt, och goda bitar av nötter i. Klockren till ost & kex, given på vårt julbord i år igen!!!

250 g torkade fikon
2,5 dl rödvin
1 dl råsocker
75 g cashewnötter

Skär fikonen i små delar. Hacka cashewnötterna. Blanda ihop alla ingredienser och sjud 10 – 15 minuter. Förvara i en burk med tätslutande lock i kylen.

fiko1

fiko2

Söta glasburkar kan man hitta på tex ica eller överskottsbolaget! Testa det här nu, ok?! ;-)

Print Friendly

Inga kommentarer

 1. […] Igår kokade jag äntligen en ny sats av världens godaste fikonmarmelad med cashewnötter och rött vin. Den är verkligen så god att man nästan ramlar av stolen när man smakar den och väldigt enkel att göra, inga konstigheter. Jag har sagt det innan och jag säger det igen; den är verkligen supergod! Jag har också sagt att den bör ätas med min favvoost Marquis och det står jag fast vid! Det är en sann match made in heaven! Jag har kört den på alla mina ostbrickor och alla blir lika förtjusta i den, så prova det nu! Receptet på fikonmarmeladen kommer från Matplatsen. […]

 2. bananen skriver:

  Gjorde missen att använda matlagningsvin… Inte så hittigt… Men jag har gjort så mycket annat matplatsenlyckat idag! Lakritskola, tomteskumsfudge, rocky road :) Grymt! FIkonmarmeladen blir säkert också god, den blev bara lite bajsbrun och ful, haha :D

 3. Jill skriver:

  Perfekt julklapp!
  Du har en sån inspirerande matblogg, räddaren i nöden när jag inte vet vad jag ska laga för mat.

 4. Schlumpf skriver:

  Jo du, den är sjuuukt god =)
  Jag brukar oftast göra den när hösten kommer smygande och sedan krypa upp i soffan med lite varma baguetter, brieost och marmeladen… Så gott!!

 5. ovanligtgott skriver:

  Jag tycker inte om cashewnötter i mat, dom blir mjukare och det gillar inte jag..Men det såg himla gott ut i alla fall.
  Jag gjorde denna marmelad i förrgår

  http://www.ovanligtgott.se/2010/12/fikonmarmelad-med-konjak-och-vanilj.html

  Ha en trevlig helg!!

 6. Erika Skogly skriver:

  Ja, visst är det god. (Det var mig du fick tipset om denna av ;)). Den går bra att frysa i portioner också om man vill ha framförhållning och göra några gå-på-glöggparty-presenter i förväg. Tack för en trevlig blogg med massor av inspiration.

  http://smaskelismaskens.blogspot.com/

 7. ToveA skriver:

  Låter jättegott! Liten fråga bara, tar den mycket smak av vinet?

 8. carris skriver:

  Låter jättegott, det ska jag prova. Hur länge kan man ha den i kylen om man inte skulle äta upp den på en gång ?
  Carola

 9. Helena Ljunggren skriver:

  Så läckert med nötter i, väldigt annorlunda.

  Min svärmor gör en helt fantastisk fikonmarmelad av sina egna fikon som dom har på sin tomt i frankrike, det är en lycka varje gång hon kommer hem till Sverige och har med sig en burk. Jösses, då är det fest :D