Lite tips på mat inför nyår.

Ni är många som vill ha tips på mat inför nyår! Här kommer några godbitar som jag rekomenderar!!

Fler festliga rätter hittar ni tex i kategorin ”festligt” eller ”menyer” och även i de andra kategorierna om ni letar efter något särskilt (desserter, förrätter, kyckling…) ja ni vet väl hur det funkar vid det här laget. Och sen finns såklart ”sökrutan”.

Tilltugg:

Baconlindade dadlar (recept här)

dad2

Minibruschetta (recept här)

brusch

Förrätter:

Kräftsoppa med smördegsstänger (recept här)

ss6

Klassisk Hummersoppa (recept här)

pk2

Tunnbrödskorgar med räkor och godsaker (recept här)

Huvudrätter:

Oxfilé med rotsakspytt, palsternackspuré och kantarellsås med smak av tryffel. (recept här)

Bild från i lördags, precis lika gott då som i fredags :)

Lax med duschessepotatis, färsk sparris och gräslökssmörsås (recept här)

graslok

Plankstek black & white (om man inte är så många) (recept här)

tt2

Desserter:

Vaniljpannacotta med hallonsirap(recept här)

anis2

Vaniljpassion med hallon och maränger (recept här) (jag har även dekorerat dem med smält socker som ringlats och stelnat på bakpapper här)

och denna hade ju jag gjort så jag återkommer med receptet på den inom kort :)

Istället för lagad 3-rätters:

Smörgåstårta, alltid rätt 🙂 (recept här)

sm1

Och till barnen:

Igelkottar! (potatismos, köttbullar, korv och gräslök)

igel1

Lycka till med nyårsmaten, planering och fix nu!! Lägg gärna lite extra tid på dukningen, med lite extra glitter och glamour kommer man långt vad gäller nyårsstämning. Glöm inte att man äter med ögat oxå 😉 

Vi har fått ”huvudrätt” på vår lott i år, och jag har faktiskt ingen aaaaaaning om vad vi ska hitta på. Har ni några tips till MIG!???? 🙂

 1. Jahadu något tips säger du ingen aning! funderar själv vad man ska kalasa till med, jag är ju så besvärlig att jag inte äter varken fisk eller skaldjur :-0 Men vad sägs om revbensspjäll kanske det åt vi jämt på nyår när jag var liten 🙂

 2. Hej vi köpte en rimmad oxbringa (inte till nyår dock :)). Help`?? vad gör man med den och till den?

  På nyår blir det fondue för vår del med oxfilé och grönsaker och bakad potatis. Alltid kul att sitta och plocka tillsammans vid bordet då vi är många. TIll det massor av goda röror och såser!
  Önskar dig en fin nyår!

 3. Gjorde denna pepparfilé till nyår ifjol http://www.ica.se/recept?recipeid=338738 och den var verkligen så god som kommentarerna sa. Gjorde även rödvinssåsen med sting till och den var god, men eftersom jag inte är någon rödvinssås-älskare gjorde jag även en pepparsås och bea till. Gratäng till detta. Köttet blev verkligen jättejättemört, men som det står i någon av kommentarerna så dubblade jag mängden honung och peppar. Gästerna pratar fortfarande om detta möra goda kött.

 4. Vi har lagt fläskfilé, oxfilé, kycklingfilé och lax tillsammans med en massa olika grönsaker i olika marinader för att sedan grilla ute (ska bli bra väder) på kolgrill och äta till huvudrätt. Mumsigt som man annars bara får på sommaren men som alla läntar till redan nu tror jag

  Kram

 5. Tack för alla fina tips, älskar igelkottarna…:)
  Synd att det inte var så många bilder i kokboken, det är ett måste för mig också.
  Kram Marie

 6. En liten parantes…
  Ville bara säga att jag är så glad att du inte slutade blogga när det blev som det blev. Himla folk!!Va tänker dom med, va vill man uppnå med nåt sånt! Elakt var det!
  Så tacksam är i allafall jag för alla dina tips, inspiration och att du så frikostigt delar med dig av DIG!
  Gott nytt på dig/er!
  Kram Jessica

 7. Tack för inspirationen! Tror det blir oxfilé för vår del, kanske med en gratäng (funderar på två olika, en rotfrukt och en potatis), sen kanske rödvins och dragon sås eller bara en kantarell sås, huh vad svårt det var att bestämma sig, förrätt har jag ingen aning om ännu :p . Kommer att testa din pannacottarecept, har aldrig gjort pannacotta innan så det blir spännande 🙂
  kram

 8. Åh, allt ser super gott ut.. Vi ska äta älgstek aldrig prövat förut så ska bli spännande 🙂
  Gott Nytt År!

 9. Hej Victoria!

  Jag har haft ett uppehåll från att läsa din blogg, jag går ju sista året på gymnasiet så det har varit (och kommer att fortsätta efter jullovet) otroligt mycket att göra.

  Jag har nu ”läst ikapp” (cirka 7 sidor med inlägg) vilket var jätteroligt, jag har några saker jag vill säga):

  1. STORT STORT Grattis till tillökningen! Jag blev chockad och jätteglad när jag läste det, hur känns det?!

  2. I köttbullar är det kanongott med en klick dijon-senap i, om du inte redan provat det, gör det!

  3. Angående pepparkakshus-inlägget, jag skrattade ordentligt när jag läste det, och att du skrev att Micke skrattade som en hyena och att du grät. Det var underhållning på hög nivå 😀

  4. Jag såg att du frågade om bakformar, även om du önskade dig det i julklapp så kan jag nämna (om du inte redan vet) att Finrummet har otroligt många och fina bakformar, så kolla där!

  5. Fisksoppan som du lagt upp recept på, där du även skrev recept på Aioli, är, utan tvekan, en av de godaste maträtterna jag ätit, tack så jättemycket för alla recept, fiskreceptet och många andra recept, kommer jag definitivt göra igen. TACK! Du är en stor inspirationskälla för mig när det gäller matlagning och mycket mer.

  Kramar från Sara

  (Vore kanonroligt om du läste det här inlägget och svarade, bara så att jag vet om du läst det, för du måste få ta del av berömmen av recepten!!!)

 10. Förresten.. Tänkte göra vaniljpassionen till efterrätt på nyår och undrar om det smälta sockret går att göra dagen innan och bara ha liggande framme på bakplåtspappret tills det ska garneras? Kramkram

 11. Åh, vilka söta igelkottar!!!
  Här hemma kör vi en klassiker med oxfilé, potatiskaka och så tänkte jag testa salladen som Ernst gjorde i sitt julprogram.

 12. Hej hopp.
  Vi ska också göra huvudrätt i år. Vi har bestämt att göra fylld fläskytterfile inlindad i bacon, hasselbackspotatis och pepparsås, muuums! Medans det står i ugnen ska vi sippa på champagnen och dippa lite smått och gott.
  lägg ut recept på det ni gör… säkert toppen gott.
  kramar Ch

 13. Åååh bacon inlindade dadlar är såååå gott !
  Va bra tips jag fick.
  Som alltid hos dig 🙂
  Vi ska ha oxfilé till huvudrätt…
  Efterrätten får jag nog komma på snarast..

  Ha det bra
  Kram
  / Johanna

 14. Go kväll, jag varmt rekommendera det som vi hade som huudrätt på vår förra gourmet middag. Svampfyllda cannelonni, rådjsfile, mjölkkokta vitlökar & en smarrig rödvinssyn. det var såååå gott! Jag & några tjejkompisar har gourmetmiddagar varann månad. Vi går runt hos varann, lagar tre rätters, olika teman, goda drycker etc. Vi är i olika lag os. Så himla skoj, vi har nu hållt på i 4 år. Både toppar & floppar har det blivit. Önskar er en härlig nyår.

  Tack för en härlig blogg.

  kram!

 15. & här kommer länken, kan varmt rekommendera även om det inte är någon bild. Vi fick inte tag i älg, så i tog rådjur. Tog både karl johans svamp ( torkad ) & färska skogschampinjoner. Mkt gott…..) kan rekommenderas!

 16. Hej!
  Jag skulle vilja rekommendera er att laga Parmalindad oxfilé med svampkräm och balsamvinägersås. Det är det absolut godaste jag har ätit, och rätten gjorde succe hos oss förra nyår.

  http://www.ica.se/recept?recipeid=389254

  Istället för klyftpotatis brukar jag göra något som kallas potatistorn. Då skär man bakpotatis i centimertjocka skivor, lägger det på en plåt, penslar med olja, finhackad vitlök och hackad timjan. Strö över salt ch peppar. Tillaga i ugnen tills de är mjuka och gyllene. Gör sedan ett potatismos med massor av parmesan in. Bygg ihop ”torn” genom att ta en skiva potatis, en klick mos, en till skiva potatis osv. Dessa torn går jättebra att förbereda och sedan bara värma på i ugnen just innan man ska äta.

  Gott nytt år! 🙂

 17. Jag blir alltid så inspirerad när jag är på besök. Nu skulle jag vilja göra 5 rätter på nyår, he he.

  Har ett tips om du inte redan har provat, det är en liten förrätt, kanske på en plocktallrik eller liknande:
  Färska fikon
  Chevreost
  Honung
  Pinjenötter
  Skär ett kryss på toppen av fikonet ochtryck på mitten så fikonet öppnas, smula chevreost i fikonet och ringla över lite honung, gratinera 200 grader i 5 minuter, strö rostade pinjenötter över + ev lite mer honung. Mums!

  Kram Åsa

 18. Har du nåt tips vad jag kan laga för lite festligare/finare maträtt på kallrökt/gravad lax om jag inte vill ha laxen kall.
  /Åsa

 19. Hejsan!! Jag tänkte göra kräftsoppan med smördegsstänger till förrätt i morgon, det lät så gott, men jag hittar inte receptet på stängerna. Har du kanske köpt dom färdiga? Har testat att söka i sökrutan men utan resultat. Kraam /Anette ♥ ( nu har jag också lärt mej göra hjärtan. Tack för tipset.)♥

 20. Mmmm vad mycket gott 🙂 Hoppas du själv har hittat något du fastnat för och att du får en riktigt härlgit nyårskväll och natt. Du kommer ju va pigg och strålande även på nyårsdagen när många av oss andra inte känner oss så pigga…..Nyårsafton ska vi fira hos hemma hos nyfunna vänner…vi blir ca 20 st…ska bli kul:) Vi hörs med ny härlig energi 2011. KRAM

 21. Hej, Victoria! Har följt din blogg ett tag och också börjat blogg ca ett år tillbaka… Tycker om många av dina recept, speciellt LCHF… Gå in på min blogg och kolla ”en nyårsbuffe” som jag har komponerat av olika recept från olika matsidor/bloggar…
  http://www.ryskadockor.blogspot.com
  Kram
  Lana

 22. En jätte god förrätt (som blir god att grilla också) är att linda in råa räkor i bacon. Som en liten ”surf n turf”! Gott nytt år!! Hoppas att vi kommer att få se dig och en inblick i ditt liv lika mycket 2011 som tidigre år!

 23. Vilken trevlig blogg & vad massa goda tips!
  Här kommer jag kika in igen.
  Blev så nyfiken på de baconlindade dadlarna,att jag skickade iväg gubben till affären med en gång. Får önska ett riktigt Gott nytt år!

 24. När jag ser dina baconlindade dadlar blir jag så enormt sugen på baconlindade vitlöksklyftor som vi brukar grilla på sommarn. Man lindar in vitlöksklyftor i bacon trär en tandpetare igenom och grillar. Enormt gott även om man inte älskar vitlök.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..