Falukorv i ring

Husmanskost på menyn i dag. Ugnsgratinerad falukorv!! Jag har lite blandade känslor för falukorv. Det är inte en favorit hos mig, aldrig varit. Bland det värsta jag vet är stekta falukorvsskivor, yak!! Vet inte varför för jag gillar annan korv, och falukorv tillagat i gratäng eller liknande går oxå bra. Men stekta skivor, nä… *ryyyyyser*

Det här blev iallafall riktigt gott 🙂 Skar snitt i en falukorsvring, smetade i lite grovkornig senap i varje snitt och stack ner tomatskivor i varannan ficka och smakrik ost i varannan. Hällde på ett par dl grädde i formen. salt & peppar. Sen strödde jag över ost och skjutsade in det hela i ugnen 175 C ca 25 min. Serverade med ris och sallad.

korv1

korv2

En mild och god rätt som t.o.m gick hem hos Olivia, alltid nåt 😉

Micke är inget fan av falukorv han heller och konstigt nog glömde han matlådan i kylskåpet i morse… hmmmm 😉 Men snäll som jag är så tänkte jag svänga förbi hans jobb med den när jag ska till barnmorskan 😀

Eftersom jag inte är nåt falukorvs-fan så lagar jag det nästan aldrig.. Men ni kanske sitter inne på några goda recepttips som ni vill dela med er av?! Kan man laga nåt riktigt gott med falukorv??

 1. Haha, vad rolig du är- han blir nog jättejätteglad är du kommer med matlådan! =) Lycka till hos BM!

  Är så glad att du är tillbaka och bloggar som vanligt! Det jag gillar mest med din blogg, och det som är anledningen till att jag läser den varje dag (läser många matbloggar, men din är bäst!) är att du kan verkligen blanda hummer och falukorv bland dina recept! =) Nu är inte jag heller något big fan av falukorv, men just att du inte ”skäms” över att du köper hämtmat ibland eller kanske äter något ”enklare” vissa dagar… Jag ÄLSKAR lyxig och god mat, men vissa dagar hinner man inte eller orkar inte slänga ihop värsta gourmetmaten… Du är så naturlig och verkar så ärlig i din blogg! Jag gillar inte att läsa när folk alltid har sååå välstädat och perfekt hemma och alla är glada hela tiden osv! Tack för att du inte skjuter under stol med att treåringar kan vara trotsiga, att ni har dammråttor hemma eller att du gillar skräpmat då och då. =) Gillar dig! KRAM Julia

  1. Oups, det lät precis som om det hade varit jag som skrivit den kommentaren….. Jag ochså bara älskar denna blogg, och har fått och får massvis med inspiration.

   Precis som du, Vickan kan jag inte få nog av kokböcker fast på sistone känns det som man inte behöver det,tack vare din blogg, för man kan verkligen hitta allt o lite till här.
   När det gäller falukorv, brukar jag göra en kinesisk korvgryta som jag serverar med ris till, hör avdig om du vill ha receptet.
   kramar

   1. Hej igen! nu har jag rotat fram receptet på den kinesiska korvgrytan, detta behövs för ca. 4 portioner:

    600g falukorv
    2 msk kinesisk soja (gärna Mrs Chengs)
    1/2 msk ingefära
    1 purjo
    2 röda paprikor
    1 1/2 msk smör eller margarin
    2 1/2 dl köttbuljong
    2 msk tomatpuré
    2 tsk potatismjöl

    Skär falukorven i tunna strimlor. Rör ihop en marinad av sojan och ingefäran. Tillsätt korven och rör om. Strimla purjon och paprikorna.
    Fräs korven i med marinaden i en stekpanna. Fräs grönsakerna snabbt.
    Blanda i köttbuljongen, tomatpurén och potatismjölet. Häll över alltsammans i en gryta och låt koka i några minuter.
    Servera med ris och sallad.

    Jättegott och jättenkelt!
    Kokerskan på mitt jobb(arbetar på förskola) gjorde denna då och då och det var så himla gott 🙂 så testa!

 2. Hej Victoria!
  Det finns inget godare att göra med falukorv än korvstroganoff, det är så lätt att göra och man kan ha antingen makaroner eller ris till.

  1 falukorv (800 gr)
  1 gul lök
  1 kryddmått vitpeppar
  1 tsk paprikapulver
  1 köttbuljongstärning
  1/2 dl tomatpuré
  c:a 2 dl vatten
  2,5 dl Milda matlagningsgrädde

  Hacka löken och bryn den.
  Dela falukorven i små bitar och stek den tillsammans med löken.
  Krydda med vitpeppar och paprikapulver.
  Häll i tomatpuré, köttbuljongstärningen och vattnet.
  Rör om och låt koka en stund.
  Häll till sist i grädden och servera tillsammans med makaroner eller ris.
  Smaklig måltid.

  Önskar dig en fortsatt bra dag.
  Kram

 3. Falukorv som e så gott! 😉 Jag brukar göra falukorv i ugn, ungefär som du men med lök o äpple i skivor emellan o hemlagat potatismos tll, mums!! Barvänligt o smidigt. Favoriten är korvstroganoff där jag fräser lök o äpple med curry. I med korven, salta o peppra + ev lite chilikrydda. Sen i med delikatess tomatpuré o grädde; låt puttra en stund. I med perilja o servera med ris o en god sallad! 😀

  1. Ja, alla ni som läser här. Smaka på denna korv, hur gott som helst och till och med våran dotter som inte gillar senap åt med god aptit.

 4. Jag måste erkänna att jag älskar falukorv!! (men inte alla sorter – de smakar ju lite olika… Toppchark och NyhlensHugossons är favoriter!!)

  Både i ugn, stekta som de är, grillade över öppen eld, kalla skivor på limpmackor/hårdbrödsmackor, hemmagjorda parisare men absoluta favoriten är korvstroganoff – med lök och gräddsås. Mums

 5. Ett gott recept med falukorv som ofta återkommer här hemma är,
  Halv ring Falukorv
  1 burk Krossade Tomater
  ½ burk provensalska kryddor
  vitlök, salt och peppar

  Korven skivas till stavar, stek upp blanda i resten av ingrediendserna och låt koka ihop, serva med färsk pasta och MUMS!!!

 6. Jag älskar falukorv!! i alla fall vissa märken har så god smak. Gör oftast stroganoff men en favorit är också stekt med potatis och pepparrotssås, de blir perfekt ihop! Även med bönor till är gott. Det är ju en svensk klassiker, finns inte i andra länder…….

  Men å andra sidan äter jag aldrig Sibylla eller McDonalds, det är riktigt fettigt och äckligt tycker jag! vi är alla olika 🙂

 7. Jag fixar inte heller falukorv…men mina killar gillar det och det går inte att få tag på här i England…kan ju inte direkt be mamma skicka över i posten heller..;) De har önskat det tills vi kommer och hälsar på…:)

 8. Halloj…Pi för falukorv!
  Verkar vara väldigt poppis att äta vanilj kesella, som efterätt, mellanmål, fruktsallad…Har du ngt bra recept eller ide med vaniljkesella!

   1. Håller med, vaniljkesella är jättegott att toppa fruktsalladen med eller varför inte med en liten skål halvtinade bär?! det är ochså väldigt gott!!! 🙂

 9. Korvstroganoff är en av mina favoriter. Brukar också göra en lite annorlunda variant av korv och makaroner. Skär korven i strimlor, stek tillsammans med frysta wok-grönsaker (ungefär lika mycket korv som grönsaker brukar jag ha) servera med spagetti och sweet chilisås, strö över sesamfrön och sen är det klart!

 10. Ungstekt falukorv o hemlagat mos är gott just att man kan göra på så många vis.

  Här är ett recept på falukorv som är väldigt gott! Min mor gjorde det så de är ifrån henne jag knyckt det

  Man lägger falukorvsskivor i en eldfast form o så blandar man en burk cambells champinjonsoppa med lika delar gräddmjölk o slår över korven o på med ströbröd o paprikapulver o in i ugnen o potatis till det det är super!!!

 11. Jag verkar inte vara den enda som har svårt för att hitta annorlunda och goda recept innehållandes falukorv, men ”skam den som ger sig”!

  En uppskattad variant jag brukar göra är ”Italiensk korvgryta” (ursprungligen från alltommat.se):

  Ingredienser
  1 gul lök
  2 st små vitlöksklyftor
  1 msk olja
  400 g falukorv
  600 g kokt potatis
  1 frp. körsbärstomater
  1 st hönsbuljongtärning
  4 dl vatten
  – färsk basilika

  Gör så här:
  1. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs dem i olja på svag värme i en låg vid gryta.
  2. Skiva under tiden korv och potatis. Dela tomaterna (det går även bra med hela).
  3. Lägg i korv och potatis, därefter buljongtärningen på vilken du sedan häller vatten.
  4. Strö över tomater och basilika. Låt grytan koka utan lock i ungefär 4-8 minuter.

 12. Alltså gott och gott, men jag skivar Aldrig korven. Däremot tärnar jag den i små små tärningar och steker på ganska friskt. Vips blir tom falukorven god! Den äter jag finhackad vitkål och senap till, mums!

 13. Vi äter inte falukorv så ofta för min sambo tycker inte alls om det.
  Men när jag gör det så blir det oftast korv i ugn, precis som du gjort med ost och sånt emellan.Jag brukar ha lite chilisås och ketchup emellan också.
  Sen gör jag korv stroganoff också.

  Ett annat tips är kall falukorv på macka, det är nästan allra godast. 😉
  Då ska det vara på hårt bröd/Knäckebröd.
  Det är riktigt gott faktiskt.

  Ha det gott fina du.

 14. Var tvungen att köpa hem falukorv, har inte ätit det sen jag var liten och då var det gott! Men fy vad äcklig falukorven var nu, köpte Scan. Trots goda tillbehör som ost, tomatsås och senap så smakade korven bara… korv. Vet ni om Scans är ovanligt äcklig? De andra märkena nån tipsade om får jag kanske testa.

 15. Jag är inte heller något jättefan av falukorv, men har börjat köpa den som är minst 65 % kött i, det funkar riktigt bra! Jag brukar också göra i ugn med mos eller korvstroganoff (dock gör jag min utan grädde). Men ett recept som min pappa kört sen jag var liten är en korvgratäng som är jättegod 🙂
  Skär falukorv i tärningar, lägg den ”rå” i en gratängform. Blanda fet creme fraiche (cirka 4 dl), 2 äggulor, några nävar smakrik riven ost och till sist körvel. någon msk. (Ja, ”farmorskryddan” 😉 ) Salta och peppra och häll blandningen över korven. Kör i ugnen på 225 C i typ 20 minuter tills den fått fin färg. Äter den med pressad potatis, superbra vardagsrätt 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..