Grilla lax??????

Vilket väder, kan inte sluta tjata men sol och värme gör mig på så gott humör!!!! Och lite färg i ansiktet gör underverk för välmåendet. Väderprognosen en vecka framåt ser dessutom strålande ut!! :-)

Nu har jag köpt lite ny läsning så jag klarar mig ganska många nätter framöver:

Dessa blev det till att börja med. Nån som läst nån av dem?

Dessa blev det till att börja med. Nån som läst nån av dem?

Tänkte grilla lax i dag men ingen av oss vet riktigt hur man gör. Så nu behöver jag era expertråd. Hur grillar man lax? Vad marinerar man den i? Hur länge ska den grillas? Är det godast med laxkotletter, filéer eller i bit? Och vad är gott att ha till? I brist på annat fick det bli ugnsbakad lax med broccoli, hollandaisesås och grönsaker. God och enkel (lchf) lunch i värmen!

lun

Till middag får det nog bli en ostbricka. Nu igen. Tröttnar aldrig och har ju en del att ta igen 🙂 Eller borde man passa på att kicka i gång grillen igen? Det är ju en så vacker kväll och i kylen ligger ett paket hängmörad ryggbiff och läskas. Hm… Svårt val 🙂

 1. Jag kan säga att grillad lax är det vi äter oftast och med största glädjen hemma hos oss under somrarna. Maken är suverän på att grilla den så att den inte blir torr. Vi har ett fyrkantigt grillhalster där han lägger en färsk lax, han skär till en bit som passar i detta, penslar med olja, gärna en citronolivolja, salt och citronpeppar. Sedan grillar han med skinnsidan neråt nästan hela tiden, detta gör att inte laxköttet bränns och blir torrt. Det är just på slutet han vänder och grillar ovansidan. Man får ju vara försiktig så man inte grillar för länge, då blir det ju torrt. Till detta kan du ju ha vad som helst, jag gör ofta en ljummen potatissallad med sparris och citron, sedan gör jag en kall sås på 1 burk creme fraiche (den feta), sweet chilisås (den där thailändska rosa-genomskinliga) jag har inga mått på hur mycket, jag bara häller i ganska mycket, du får smaka dig fram, ca 1 vitlöksklyfta, salt och peppar. Denna sås är jättejättegod till lax. Fetaoströra är ju så klart också alltid gott. En härlig vitvinssås funkar ju också! Jag lovar att detta blir en festmåltid med ett glas vitt eller rosé i kvällssolen!

 2. Hej!

  Kan tipsa om Santa Marias Hemsida. Finns många goda recept på lax där. Själv är lax i folie på grillen ifrån santa marias hemsida en favorit hos oss sedan många grilltider tillbaka. Vi brukar även göra romsås till laxen. Väldigt liten disk blir det med detta recept.
  // Carina
  http://www.olssons-smide.se/

 3. vi grillar ofta lax. Marinerar den först i teriyakisås och sweetchilisås. Servera med en klick fãdigköpt skagenröra, ris och sallad.

 4. Hej,och grattis till lilla bebben.
  grillad fisk.
  salta peppra med goda kryddor ni gillar
  lägg fisken (Laxkoteltter) på 2 citron skivor på varje sida knyt med snöre så dom hålls åt och sen på grillen.
  Lax i folie.
  olivolja på folie lägg på valfri fisk.salta peppara sedan lägger man på lök,sparris andra grönsaker man gillar lite olivolja stäng igen paketet.och grilla,den blir ju inte grillad med grill yta med gott.det är även gott att göra potatsi i folie paket,för koka dom lite först sedan potatis i folie smörklick salta,persila alt persilje smör,lägg på grillen.
  hoppas du får många bra recept så man får förnya sig lite.
  Moa.

 5. Vi grillar lax i folie tillsammans med citronskiva och en massa olika peppar som man gillar. Man kan även ha i lite kryddsmör som man tycker om, vi kör med vitlök och persilja. Till det helt klart färsk potatis eller en god sallad

 6. Hej fina du!
  Vår favorit är att köpa en stor färsk laxbit och lägga på grillen med skinnsidan nedåt. Bara salta och peppra, när den delar sig lätt är den klar. Vi äter oftast med kokt potatis och romsås (creme fraich + röd rom + finhackad rödlök)och sallad. Alla älskar – stora som små!
  Du måste prova, kram och tack för en fin blogg.

 7. Åh lax är jättegott att grilla. Prova alla tips du får för allt är nog jättegott. Min favorit är att lägga en stor bit lax på en foliebit (slipper att det fastnar) sen saltar jag fisken och lägger på färska örter (citronmeliss, dill eller dragon, dvs ta dina favoriter). Skiva sen en citron och lägg skivorna på kryddorna. Ät med sallad, pressad potatis och kall sås.

  Utförligt recept och bild hittar du här: mat-ro.blogspot.com/2009/07/grillad-lax-med-orter-och-citron.html

  //Sara

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..