Examensfest

Yes, visst var det en smörgåstårta jag svängde i hop i går kväll. Brukar lägga i hop bottnarna kvällen innan och pimpa den strax innan den ska serveras. Grannen Sofia hade beställt den 🙂 de ska ha avslutningskalas för dottern som slutat 9:an. Smörgåstårta är ju den ultimata kalas-maten! Perfekt på dop, examen, studenten, födelsedagen, you name it.

sm1

Gjorde denna för att räcka till ca 12 personer. Alltid bra att ta i lite i överkant, det värsta jag vet är när maten man serverar tar slut! Till denna använde jag 3×4 formfranskaskivor per lager och det blev 4 lager bröd. Tårtan är täckt med en blandning av vispad grädde + majonnäs+ mjukost (=gräddröra) I är 3 lager fyllningar och i dessa hade jag:

1) Leverpastej vispad med en skvätt grädde + bostongurka

2) Hackat kokt ägg + majonnäs + lite gräddröra

3 Mimosasallad + hackad skinka

Och runt om har jag täckt tårtan med krossade ostbågar. Ett måste för mig! I alla år när jag var liten köptes smörgåstårta från Smörgåsbutiken när det vankades fest och de har krossade ostbågar runt sina. Så den smaken är förknippad med fest för mig 🙂

mort

Ovanpå har jag pyntat med allt och lite till 🙂 Det är konserverade mandarinklyftor, vindruvor, sallad, skinka, ost, kokt ägg, cambozola, tomater, räkor, svart kaviar, ananas, gurka, passionsfrukt, citron och persilja.

sm2

sm3

Tur att Sofia nyss var här och hämtade den, annars hade jag börjat gnaga på den 😉 Är galet sugen på smörgåstårta och väldigt hungrig.. livsfarligt 🙂

Håller tummarna att det blir en stunds uppehåll nu så vi kan grilla till middag. Har en Jack Daniels glace puttrande på spisen och kött i marinad, godaste sommarmaten!!

 1. Vilken fin smörgåstårta, ser ju onekligen väldigt god ut. Kan inte ens komma ihåg när jag åt smörgåstårta senast och jag har aldrig gjort någon själv.

 2. vilken fin! jag gör gärna smörgåstårta här hemma, inte för att det är det godaste jag vet utan för att det är så roligt att dekorera 😀

 3. Tårtan ser fantastiskt god ut !!!
  Jag undrar hur du gör för att få ostbågssmulet på plats på tårtans kanter?

 4. Oh vad jag blev sugen på smörgåstårta nu!!! Det var inte igår jag åt det… Jag jobbade tidigare med att göra smörgåstårtor (bl.a), vissa dagar gjorde vi 30 st och mer men jag har faktiskt inte tröttnat på det ändå. Gillar både att göra dem och äta dem 😀

   1. Ja det var roligt! 😀 De var faktiskt ganska lika de som du gör så jag kan nog inte tillföra något nytt, men vi hade tunna gurkskivor på sidorna och oftast massor av räkor ovanpå. Men annars väldigt likt, både med fyllningar och dekoration. Dina såg så goda ut så jag var tvungen att titta på dem idag också… mums! Idag provade jag Burger Kings burgare med fullkornsbröd istället, helt ok faktiskt! 🙂

 5. Så länge sen vi åt smörgåstårta, det kan man verkligen få riktigt sug efter… Aldrig provat med ostbågar runt även om vi sett att flera har det så.

 6. Ser verkligen supersmarrig ut! Nästa gång du gör smörgåstårta kan du väl fota lite steg-för-steg på hur du dekorerar? Jag får aldrig till det så där proffsigt som du! 🙂 Kram kram!

 7. Den ser härligt god ut. Funderar på om jag ska våga göra en till sonens dop. Själv har jag gjort 3 stycken New york blueberry cheescake till min brors student imorgon.
  Ett litet middags-recepttips till dig kan du få på min blogg, du har underlättat många middagsplaneringar till mig med dina recept, så payback-time!

  http://www.patriciaomagnus.blogspot.com

  Tack för du delar med dig av recept och annat på din fina blogg!

  Kram Patricia

 8. Mmm såg väldigt god ut. Tyvärr är inte min dotter så förtjust i smörgåstårta så vi firar hennes avslutning (även hon slutar 9an) och sonens avslutning från förskoleklassen med att gå ut och äta på restaurang istället.

 9. vilken härlig smörgåstårta. vilken tur att det inte är något man bara svänger ihop hemma en vanlig torsdagskväll med det man har i kylskåpet för då hade jag brutit min gi/lchf vecka duktigt 🙂 måste testa med ostbågskross runt nästa gång jag gör smörgåstårta. såg på bloggen 6 kilo 6 veckor av ulrika davidsson att hon gjort smörgåstårta med eget bakat bröd för att kunna äta det även som gi-ätare. ha en bra dag.

 10. Så fin den blev! Jag blev själv så sugen på smörgåstårta igår att jag gjorde en på kvällen. Ska dekorera den idag och sen äta den till fredagsmyset!;)

 11. Hej Victoria! Jag fullkomligt älskar smörgåstårta, men kan tyvärr bara äta en pytteliten bit då jag inte tål ägg och majonnäs. Har du något recept på en smörgåstårta där ägg och majonnäs inte ingår??

 12. Vilken härlig smörgåstårta!
  Har aldrig vågat mig på att göra en egen men nu blev jag allt sugen att prova
  Önskar Dig en underbar helg!
  STOR KRAM Helene
  PS när var det du skulle åka till Cala Bona?
  Jag ska dit och njuta i augusti:-)

 13. Åh vilken fin smörgåstårta!! Du är verkligen proffs på att garnera ser jag 🙂

  Och så vill jag bara säga vilken underbart söt och fin son du har, så söt på bilden.
  Olivia är också väldigt söt, som en liten docka.

  Kram

 14. Gud så duktig du är på att dekorera, en fröjd att titta på. Brukar göra en smörgåstårta som är favorit hos många med ägg, räkor, krabbpinnar, dill, majonäs, champinjoner samt krossad ananas. Många som gillar den, själv är jag ingen favorit av smörgåstårta men det är lätt att bjuda på när man är många.

 15. Hej Victoria! Jag ka göra smörgåstårta nästa lördag till min födelsedag och jag fastnade vid din för den var så fin! 🙂 undrar hur mycket man ska ha av allting, cirka? Grädde, majonnäs, leverpastej…? Har du möjligen skrivit det i något annat blogginlägg som jag inte hittar?

  Tack för hjälpen!
  Kramar från Bettan

 16. Hej! hittade detta recept i arkivet. Har aldrig gjort smörgåstårta innan. Jag undrar hur många brödlimpor som behövs? Jag antar att man skär dem på längden så att man får långa skivor bröd? Tacksam för svar! Kram Minna

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..