Klassiska köttbullar

Köttbullar dyker visst upp så fort vi svenskar firar nån högtid 🙂 Julbord, påskbord, midsommarbord.. you name it 🙂 Köp inte tråkiga färdiga, gör egna! 1000000 ggr godare! Och gör ni dem i långpanna i ugnen går det riktigt smidigt!

1kg blandfärs
2 ägg
2 gula lökar
2-3 msk ströbröd
ca 1 dl vatten
salt och peppar efter tycke och smak (snåla inte på saltet!!)
1 msk socker

Lägg ströbröd och vatten i en bunke och låt svälla. Tillsätt hackad lök och ägg. Sen brukar jag köra några varv med mixerstaven så det inte blir stora lökbitar i köttbullarna (de rasar sönder så lätt då). Tillsätt köttfärsen, socker, salt & peppar och forma färsen till små bollar. Ringla lite smält smör på en plåt och ställ i ugnen en stund så det får fart. Ta ut plåten och lägg på köttbullarna.

kb1

In i ugnen, 200 C, 10-20 min beroende på storlek (skaka gärna om dem lite efter halva tiden). Kontrollera en så att de är färdiglagade rakt igenom. Ta ut och låt svalna en stund och stek sedan köttbullarna hastigt runt om i smör i het stekpanna så de får fin yta. Provsmaka en och är de inte tillräckligt smakrika så strö lite salt och socker (!) på dem när ni eftersteker dem i pannan.

kb2

Det blir ganska många, vilket är perfekt till en stor midsommarbuffé. Men är ni inte så många så gör en hel sats  ändå och ladda frysen. Det är ju såååå gott att ha att ta fram i bland och svänga i hop en köttbullemacka, värma på några till brunchen eller äta en klassisk köttbullemiddag med mos och gräddsås. Muuuuums!

 1. Ja, det är bra att göra köttbullar ugn, vi ska bort på midsommar så köttbullar blev inte på min lott, det blev jordgubbar och lite annat gott.

  Vill önska er en trevlig midsommar!

  Kram kram

 2. Hej. Har läst din blogg länge nu men aldrig kommenterat så nu tänkte jag göra slag i saken samt tipsa om en suuuupergod paj jag gjorde till kaffet ikväll. Har kopierat receptet från tidningen buffe. Om man som du inte är jätteförtjust i rabarber kan man väl kanske byta ut rabarbern mot något annat!?

  Cookie Rabarberpaj.

  Tillagningstid: Över 20 min
  Svårighetsgrad: Medel
  Portioner: 4-6
  Ingredienser
  500 g rabarber
  70 g pecannötter
  100 g rumsvarmt smör
  2 dl vetemjöl
  1 tsk bakpulver
  1,8dl ljust muscovadoråsocker
  1 krm salt
  1 msk majsstärkelse (Maizena)
  florsocker att pudra över
  vispad grädde till servering
  Gör så här

  1.Sätt ugnen på 200°C.
  2.Hacka pekannötterna grovt. Lägg rumsvarmt smör, mjöl, bakpulver, 1 dl muscovadoråsocker, pekannötter och salt i en bunke. Blanda med händerna ihop till en sammansatt och smidig deg.
  3.Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Fördela rabarbern i en pajform (ca 24 cm diameter). Strö över 3/4 dl muscovadoråsocker och majsstärkelse och blanda runt.
  4.Fördela degen över rabarbern i oregel bundna bitar. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
  5.Ta ut och låt svalna något. Pudra över florsocker. Servera pajen ljummen eller kall med lättvispad grädde.

  Tack för en jättefin blogg och trevlig midsommar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..