Very cherry chocolate cake

Nu ni!! Har ni väntat på tårtbaket så har ni väntat på något RIKTIGT gott!! Gjorde en Very cherry chocolate cake. En typisk amerikansk kaka med amerikanskt utseende och smak. Fast ofta ser ju såna här bakverk godare ut än vad de är.. Men så var ICKE fallet här 🙂 Minst lika god som den ser ut!! (Receptet httade jag hos Louises spis)

Gudagott!!!!!!!

Gudagott!!!!!!!

Bottnar
2 ägg
2½ dl starkt kaffe
2½ dl filmjölk
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g fin kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver

Fyllning
500 g mascarpone
drygt 3 dl vispgrädde
2½ dl körsbärsmarmelad
120 g extra fint strösocker
½ tsk vaniljpulver

Choklad ganache
100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör

bigaråer till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter. (Bottna dem med en rundel bakplåtspapper så blir det enklare att få ut kakorna).

Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke och vispa samman någon minut. Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Vispa smeten ett par minuter tills den är klumpfri.

Fördela smeten i de tre formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt. Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Obs att kakorna ser kladdiga ut ovanpå men det ska de göra. Ta ut kakorna och låt dem svalna.

Tips! Mina bottnar blev lite tunna ut mot kanterna så jag skar bort ca 1 cm runtom!

Tips! Mina bottnar blev lite tunna ut mot kanterna så jag skar bort ca 1 cm runtom!

Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.

ch1

ch2

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Använd en rak palett eller tex en pannkaksstekspade för att sprida ut krämen slätt och fint.

ch4

ch5

Smält chokladen till ganachen i en kastrull tillsammans med grädden. Blanka av med en klick smör på slutet. Låt ganachen svalna lite så den tjocknar innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigaråer.

ch6

ch7

Detta blev riktigt riktigt gott!!! Dels ser den ju himla läcker ut tycker jag!? Och är sååå saftig och god. Bottnarna smakar liksom som chokladpudding i fast form. Svårt att förklara, måste upplevas 😉 Så skriv upp den här på to-do-listan nu!!!!!!!

LOADING..