Claim the bed

Godmorgon bloggisar! Sovit gott?! 🙂 Vi har påbörjat projekt claim the bed här.. Senaste året har nämligen Olivia fått för sig att sova i vår säng, hela natten, och det börjar bli ohållbart. Hon vevar och sparkas som en liten karatekid nätterna igenom och ingen sover särskilt bra.. Särskilt inte de nätter Sebbe vill sova hos oss, då ligger man vaken och är rädd att han ska få sig en rak höger – vilket har hänt några gånger, stackarn.

På torsdag fyller Olivia 4 och vi har laddat ett tag nu och hon är med på noterna att när man är 4 år kan man sova i sin egen säng i sitt rum. Och ett par nätter nu har hon gått med på att somna där!! Men sen vaknar hon efter några timmar och knatar in till oss.. Så nu behöver jag hjälp! Har ni några bra tips och idéer på hur man ska få henne att sova i sin egen säng hela nätterna?! (Har försökt locka med valfritt gosedjur eller leksak från affären, vilket hon gääärna vill på kvällen men på natten är det glömt och lockar inte längre..)

Nåväl en god frukost på det här så är jag fit for fight igen 🙂

fr2

Vad åt ni till frulle i dag?! Äter ni annorlunda på helgen eller är det samma som till vardags? Min frukosttallrik kan ni väl vid det här laget 😉

ps) kul att så många testade min variant på äggröra och blev supernöjda!!! En GOD äggröra är ju sååå gott. Och en torr gummivariant är såå blääää 😉

 1. Det är inte alltid så lätt, med mina stora killar gick jag alltid med in till deras rum när dom kom till oss på natten, la mig där tills dom somnat om och så fick man hålla på ett tag. Lillkillen har aldrig velat sova hos oss vilket jag är glad för, tycker det är jobbigt när dom inte ligger stilla då jag är såå lätt väckt. Lycka till och ge dig inte ; )

  Kram kram

  1. Tack för tips. Sist vi försökte få henne att sova i egen säng gick vi tillbaka med henne, men det kunde bli 20-30 vändor/natt!! Hon gav sig aldrig! Men hon var kanske inte redo då.. Frågar på natten när hon kommer in nu om hon inte vill att jag ska följa med henne tillbaka till sin säng men det vill hon inte och jag har inte velat tvinga fram det, men jag ska nog göra ett försök. KRAM!

   1. Det är kanske så att både ni och hon är mogna för detta nu, ge dig inte det kommer gå, det gäller bara att vara enveten, sen vill hon kanske inte sova hos er alls ; )

 2. Gå tillbaka, gå tillbaa, gå tillbaka…ja, det är skitjobbigt och det tar lite tid men ni verkar ju peppade att ta tag i det. till mina 3 älsklingar har jag förklarat att det är för att DE ska orka leka o s v, aldrig för min skull. Dessutom har jag tillsammans med barnet ifråga målat en slingrande ”orm” på ett A3papper där ormen delas in i ca 2cm:s rutor. Efter varje natt barnet sovit hela natten sätter hon en guldstjärna på den rutan. Rutan 6 (lördag) är lite extra markerad för att ha delmål, då väljer barnet något (redan i början av veckan så man kan prata om det) det vill göra med föräldern…spela spel, baka, utflykt el likn. Med denna stjänorm vid sängenär minlillfis överlycklig över sina framsteg och man kommer ur kampen, det är ju HENNES framsteg <3 Prova! Lycka till!

 3. Läste precis din kommentar Victoria om ”hon inte vill att jag ska följa med henne tillbaka, men det vill hon inte”. Jag hoppas att jag inte låter fördömande men en tröttis 4-åring vill inte av egen kraft gå tillbaka eller ens ta det beslutet på natten. Visa henne vägen! Detta t ex genom att förklara vad som händer när man inte sover bra, läs ”Rut o Knut-böckerna” som är bra fakta för små. Där har mina små verkligen förstått vad som händer på natten, hur man växer o s v… Ni måste får sova bra! Hur trött man egentligen är märker man inte förrän efteråt… 😉 Jag vill verligen inte heller tvinga fram saker med mina barn men mat och sömn är livsnödvändiga och får inte förhandlas kring! Hoppas du inte tagit illa vid dig utan bara läser mellan raderna… Styrka till er! <3

  1. Jag vet jag vet 🙂 men jag har inte orkat ta fighten och väcka sebbe med skrik och protester, har hoppats att hon ska vilja gå in själv 😉 Men det får jag nog vänta på 15 år om det ska hända, haha.

 4. Under en period hade vi en extra madrass i barnens rum som vi gick in och la oss på. Ibland tror jag att barnen blir vana av att ha någon nära sig och vaknar när det känns annorlunda i sängen för att man är borta. Numera kommer våra barn in på natten bara ibland och då är de välkomna men märker vi att det blir oftare får vi börja om från början. Jag tror också att man måste vara väldigt bestämd och säker på sin sak för att orka och var tydlig mot barnet. Tack för en trevlig blogg och dröm sött 🙂

 5. Vi har också kört med en madrass på golvet i deras rum. Bar tyst lett dem tillbaka till sina sängar, stoppat om dom och sagt sov gott. Kommer de igen, la en av oss sig på madrassen i deras rum. Nu sover båda två hela nätterna i sina sängar. Vi har varit superhårda med att de ska sova i sina egna sängar, då jag inte kan sova alls när de ligger i min säng. Lycka till!!

 6. Jag har aldrig haft barn i sängen. De har alltid sovit i sina sängar och ibland har jag saknat att de aldrig kommit in. Inte en enda natt 🙁
  Kram

 7. Min frukost bestod av äggröra, bacon, babybelost och lite jordgubbar. Sköljde ner allt med gott kaffe.

 8. Hej.
  Vi har haft en madrass som passar spjälsängen el juniorsängen på golvet vid vår säng el åtminstone i vårt sovrum. Bäddat med täcke & kudde. Från början har syskonet väckt mig el pappan men sen bara lagt sig på madrassen för att sen stanna kvar i egen säng. Vi har 4 barn & alla har haft perioder då dom velat sova hos oss men det har löst sig när vi gjort så här 🙂

 9. Hej!
  Vet inte om detta skulle kunna passa Olivia, alla är ju olika. Men något som fungerat på min tjej är att bära tillbaks henne till sin säng igen när hon somnat, såatt hon alltid vaknar i sin säng. Om detta är rätt eller fel sätt vet jag inte, men kanske att det kan vara en idé.
  Ha en skön söndag!

 10. Jag har ett jättebra tips om hur man får sitt barn att sova i sin säng:
  Rita och färglägg egna stjärnor (eller något annat fint). Klipp ut dessa. Sätt upp ett snöre eller liknande på väggen. För varje helnatt Olivia klarar av att sova i sin egen säng får hon en stjärna att sätta upp på snöret. När hon har samlat 10 stjärnor får hon åka till leksaksaffären och välja ut en sak.
  Kanske bäst att börja med 5 stjärnor så hon märker att målet är nåbart. Därefter kan man utöka antal stjärnor.

  Detta gjorde min kusin med hennes dotter och det funkade första natten.

  Om Olivia får vara med och tillverka stjärnor blir det nog ännu lite roligare.

  Lycka till!

  /Petra

 11. Jadu, sov i sin säng…vi har en 8-åring och 10-åring som kommer varje natt. Vi märker inte ens när de kommer, men ligger där när vi vaknar gör dom. Så det får la vara så. De lär inte komma som tonåringar ;-). Men, men när vi ändå inte störs nämnvärt av det så får det vara så. Så jag har inget tips :-/

 12. Hon kommer väl till er för att hon behöver det… men nu kanske hon har mognat! Känns inte bra att stressa fram sånt.

 13. Mmmm dottern i sängen.
  Jag skulle betala dyrt för att få henne att ligga och snusa lite i sängen 🙂
  Tyvärr vill inte 13-åriga tjejer sova och ligga och mysa bredvid sin mamma längre.

  Så får du inte bukt med det så får du njuta så länger det varar!

  / Alexandra

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..