Timjanstekt oxfilé med jordärtskocksgratäng, citrongrönsaker och varmrökt rödvinssky

 I går var jag och Olivia på bio. Mysigt! Såg Smurfarna och jag tyckte faktiskt den var riktigt bra. Gillade smurfarna när jag var liten. Och Olivia satt och ropade ut högt att filmen är jäääättebraaaa titt som tätt under filmen 😉 Och självklart, ingen bio utan:

Efter filmen for vi hem till grabbarna och stundande fredagsmyyyys. Vi testade ett nytt recept, njöt av gott vin under matlagningen, lite musik, underbara dofter som spred sig i köket och resultat blev en helt fantastiskt god middag. Fast nästa gång satsar vi nog på att få kidsen i säng innan vi äter. Nu blev såklart Sebbe hungrig så fort vi skulle börja äta, Olivia blev rastlös och busig, Sebbe blev trött.. osv. Så maten åts lite då och då med falnande temperatur. Men men..  😉 Supergott ändå!!

Inte en jättevanlig syn i köket... :)

 Timjanstekt oxfilé med jordärtskocksgratäng, citrongrönsaker och varmrökt rödvinssky
(receptet kommer från alltommat)

Detta recept är för 8 personer så dela det på hälften om ni är 4 osv..

1,5 kg oxfilé
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st timjankvistar

Gratäng:
1 kg jordärtskockor
1 kg mandelpotatis
2 st lökar, gula
4 st vitlöksklyftor
2 st rosmarinkvistar
6 dl mellangrädde
lite salt
1 msk citronsaft

Rödvinssky:
1 st lök, gul
1 st vitlök, king solo
100 g rotselleri
1 st morot
100 g sidfläsk, varmrökt
10 st timjan, kvistar
1 msk olja, (oliv)
1 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
2 msk rödvinsvinäger
6 dl vin, rött
1 l vatten
4 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk råsocker
en nypa salt
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk smör

Grönsaker:
500 g gulbetor
500 g morötter
16 st brysselkål
16 st rödlökar, små
2 msk olivolja
2 st citroner, rivet skal av
2 tsk honung
1 msk gräslök, hackad
1 msk persilja, strimlad
2 tsk flingsalt

Garnering:
1 dl körvel, plockad

Rödvinssky: Skala lök, vitlök, selleri och morot och skär i små bitar. Strimla fläsket. Bryn grönsaker, fläsk och timjan i oljan. 

Tillsätt lagerblad, peppar, vinäger och vin. Låt koka utan lock tills hälften återstår. Häll på vatten och kalvfond och låt koka tills ca 5 dl återstår. Sila bort grönsakerna. Smaka av med socker och salt. Gratäng: Skala och skiva jordärtskockor, potatis, lök och vitlök. Lägg i en kastrull och tillsätt rosmarin och grädde. Låt sjuda ca 20 min utan lock tills potatisen mjuknat. Smaka av med salt och citronsaft. Häll över i ugnssäkra portionsformar eller en stor form. Grönsaker: Skala och skär gulbetor i tärningar och morötter i slantar. Ansa och halvera brysselkålen. Skala och halvera löken. Koka grönsakerna mjuka var för sig i saltat vatten. Låt rinna av och svalna. Kött: Sätt ugnen på 100°. Gnid in köttet med salt, svartpeppar och timjan. Bryn runt om i olivolja. Stick i en termometer och lägg köttet i en ugnssäker form. Hit kan förberedas. Stek köttet mitt i ugnen ca 1 timme tills innertemperaturen är 56°. Låt vila ca 20 min under folie.

 Servering: Höj ugnsvärmen till 225°. Grädda gratängen mitt i ugnen 20–25 min tills den fått fin färg.

Värm grönsakerna i olivolja i en kastrull. Smaka av med citronskal, honung, gräslök, persilja och flingsalt. Garnera med körvel. Koka upp rödvinsskyn. Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten och vispa i smöret strax före servering. Skär köttet i skivor. Servera med gratäng, rödvinssky och grönsaker.

Det blev gryyyymt gott! Särskilt såsen. Godaste rödvinssåsen jag ätit!!! Grönsakspytten fick godkännt men inte mer (vi tog sparris istället för brysselkål). Kött köpte vi i skivor i stället. Stekte hastigt på båda sidor så det fick lite fin färg, in i ugnen 225 C ca 8-10 min, ut och linda in i folie ca 5-10 min. Då blir det perfekt!!

Gott gott gott!! Så det här tycker jag ni ska testa vid första bästa festliga tillfälle 🙂

Förövrigt är det fortfarande lite fix med sidan som ni märker, hoppas ni har överseende! Tekniken strular här och var men åtgärdas allt eftersom. Så det är jättebra om ni säger till om ni ser något knasigt, har problem merd något eller allmänt bara vill tycka till. Det är till stor hjälp.Tack!!

LOADING..