Boeuf Bourguignon

Vad mycket goda gryt-tips ni hade. Boeuf Bourguignon är ju en riktigt gooood klassiker. Den gör vi ofta! Det tar ju en stund att göra en sån här gryta, men den sköter sig ju själv där på spisen så låt er inte avskräckas av det! Den här grytan låter jag gärna stå minst 2 timmar så köttet blir mört och gott, men det beror ju på köttet.. Provsmaka efter drygt en timma.

1 kg grytbitar av nöt
5 dl svamp, valfri sort
10 smålökar (tex steklök eller pärllök)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
100 gram rökt fläsk eller 1 pkt bacon
1/4 rotselleri
1,5 msk tomatpuré
1 lagerblad
0,5 tsk torkad timjan
1 tsk socker
0,5 tsk salt
4 krm vitpeppar
3 msk vetemjöl
6 dl rödvin
5 dl vatten
2 msk soja
2 msk hackad persilja

Tärna fläsk eller bacon. Skala löken. Skala och hacka vitlök. Rensa purjolök och hacka den grovt. Rensa svamp, dela i lagom stora bitar. Skala och skär rotselleri i tärningar.

Fräs fläsket i en stor kastrull eller helst stekgryta typ gjutjärnsgryta (utan fett) och tillsätt lök, svamp, rotselleri, tomatpure, timjan och lagerblad. Fräs någon minut och rör sedan ut mjölet. Tillsätt vin, vatten och soja. Bryn köttet i en panna bredvik i omgångar och lägg över i grytan. Låt den sedan stå och koka i 1-2 timmar.

När köttet är mört och färdigt så tillsätt lite redning (mjöl+vatten). Låt puttra i 5 minuter. Ta grytan av från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak. Garnera med hackad persilja.
Servera med  potatismos eller ris.

burg1

En riktig höstklassiker!

 

LOADING..