Hi hat cupcakes

Ingen har väl missat Leilas Hi hat cupcakes?! De har varit med i flera kokböcker tror jag och dyker upp på bild här och var. Har länge varit sugen på att prova men inte fått tummen ur förrän nu!

Muffins
3 st ägg, ekologiska
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
100 g mörk choklad, av bra kvalitet, 70 %

Maräng
6 st äggvitor, ekologiska
8.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 st citron, saften

Chocolate coating
350 g mörk choklad, av bra kvalitet, 70%
3 msk matolja

Muffins
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna

Maräng
Blanda äggvitor, strösocker, vaniljsocker och saft av citron i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Rör först tills sockerkristallerna smält sedan vispa sedan till en fluffig maräng och tills det blir tydliga spår efter vispen. Marängen ska ha uppnått cirka 65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa (i maskin) tills den svalnat helt. Använd en sprits med en rundtyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen.

Låt stelna dem helt i kylen innan de doppas i choklad.

Hacka chokladen och smält den i vattenbad (i en skål över kokande vatten) tillsammans med matoljan. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna en aning. Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans. Låt stelna på ett fat i kylen i cirka 30 minuter.

Sååå läckra!!! Och galet söta. Inget för den som inte gillar söta sötsaker. Knappt man får i sig en hel. Men fram tills det tar stopp är de himla goda 🙂 Fast hur jag än försökte (gjorde två satser!) så fick jag inte bort sockerkristallerna i marängsmeten??! Så själva marängtoppingen blev lite väl knastrig för min smak. Kanske lyckas bättre nästa gång, skam den som ger sig 😉 Nån annan som testat dessa och lyckats bättre??

 1. Det där såg ju sött och gott ut. Har aldrig gjort cupcakes så man borde prova nån gång kanske. Annars är det mkt soppor nu tycker jag och grytor som dyker upp i mitt huvud. Jag brukar bli sån om hösten. Kanske fler med mig. Fick nya numret av Icas Buffé idag. Där fanns ett recept på Jägarnas vilda gryta som Rolf Lassgård och Kjell Sundvall bjuder på. Såg himelsk ut!
  Vilken fin bild på Sebbe är i biostolen. En liten stor kille!
  Kram på dig och ha en skön kväll!

 2. Jag gjorde en liknande marängfrosting för ett tag sedan och då blev det inga sockerkristaller, men här i England har vi caster sugar som är finare än svenskt strösocker vilket jag använde mig av. Testa att först mixa sockret i en food processor så det kan bli finare, det är nog det enda tips jag kan komma på!

 3. MUMS fillibabba!!Är dom lika goda som dom ser ut?Tusen TACK för en fin blogg med en massa inspiration. Ska oxå klicka hem lite hår inom det närmaste…ska bara till frissan först och få lite uppfräschning först 😉
  KRAMKRAM

 4. Ja jädrans sockerkristaller då! :/ men nu blev jag sugen på att försöka igen, det får bli till lördagsbaket 😉

 5. Jätteduktiga du, de ser jättefina ut!
  Jag gjorde minimaränger ihelgen och då vispade jag äggvita och socker lite lätt i vattenbad ( som man gör när man smälter choklad). Sen lät jag det svalna lite och sen vispades det för fullt i kitchenAiden. Då försvann kristallerna!
  Kram

 6. Hej allesammans. Ser jättesmarrigt ut, blev sugen på att baka lite i helgen. Ville bara säga att en del butiker (Jag har en City Gross hemmavid) och de har i ”finare” strösocker på bakverkshyllan. Mer finmalet. Kolla nästa gång. Har använt det i bakverk och det blir jättebra.
  PS: Hittar inte dessa 20cm formar på ÖB som du tipsat om tidigare….vet du om det bara var tillfälligt eller om de finns som standard hos ÖB?

  Ha en underbar helg

 7. Hej Victoria! Nu har jag tänkt på det här i några dagar och eftersom jag numera jobbar som macaronier så har jag fått lära mig en hel del om maräng. På bageriet gör vi våra macarons på italiensk maräng och får en del över som vi spritsar på cupcakes. Det har hänt en gång att marängen har ”sockrat sig” men jag tror att det var för att jag kanske råkade glömma tillsätta glykosen..hehe. Så mitt tips är att göra en riktig italiensk maräng, du vet kanske hur man gör men om inte så; mät upp 300 g strösocker, 100 g vatten och ca 1 tsk glykos i en kastrull och koka upp till 118 grader, det tar ca 10-15 min. Mät sedan upp 140 g äggvita och 50 g strösocker och vispa på högsta effekten i en bakmaskin tills det blivit ett lent och super tjockt skum, det tar ca 5 min. När sockerlagen är 118 grader är det bara att sätta på bakmaskinen igen och hälla sockerlagen i marängen, i en jämn stråle längs kanten av bunken och låt maskinen stå på i ca 10 min (det tar verkligen så lång tid och Obs! bunken kan bli brännhet). Då ska marängen vara superdupertjock!! Och då kan man spritsa och forma den precis som man vill 🙂 Det är en ganska självgående process men det låter en hel del.
  Hoppas det var till någon hjälp 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..