Happy Halloween!!!! Eller?

Godmorgon och happy halloween på er!! Här firar vi halloween i dag. För jag blir inte klok på när det är man ska fira här i Sverige. Nån som kan förklara??!! Frågade i tre olika butiker i går och fick tre olika svar. Det var allt från denna helg, måndag och nästa helg. Och sen var det frågan om det var fredag eller lördag.. nä ingen visste säkert.

sötaste spökbakelsen hittade jag på Coop extra!

Men vi får gäster i dag, så det passar ju bra att pynta lite med halloween-pynt 🙂

Ska ni fira? Hur firar ni? Trick or treat?? När firar ni??

 1. Jag är faktiskt lika förrvirrad som du men jag tänkte att jag köper hem extra mycket godis idag utifall att dessutom är det hallowen disco i skolan så då kanske barnen går runt efter det. Vilken söt lite bakelse 🙂
  Trevlig helg Victoria!

 2. Hej finaste Victoria,

  Jag gillar Halloween, speciellt Halloween-fester då man får spöka ut sig. Jag har heller aldrig fått riktig koll på när man firar men jag är nästan 100 på att det är imorgon lördag som barnen kommer och knackar på dörren och säger Bus eller Godis!

  Mio fyller år nästa helg och då blir det Halloweeon-Kalas. Minns du förra året då Mio fyllde år och jag spökade ut hela huset? Gillade det nog mer än barnen tror jag 🙂

  Önskar dig och de dina en underbar helg.

  Stor kram ♥

  1. Med 10000 % säkerhet så är det ALLTID den 31 oktober.
   Alla helgons dag kan däremot skifta i datum.

   kram och trevlig helg till er båda!!!

   kram Malinapralina

 3. ”Halloween är en högtid som firas den 31 oktober.” Många blandar ihop det med Alla helgons dag (som inte är samma sak), så i helgen lär dom flesta fira, tror jag 😉

  Trevlig helg!

 4. Hej.
  Ja du man kan inte bli annat än förvirrad då vi inte har denna tradition i vårat land – blir nästan lite larvigt att vi ska fira det när vi inte har en aning. Men i många olika kalendrar som jag kollat i så är det på måndag, så fira på idag du.
  Vi ska oxå käka prinsessbakelser ikväll (önskemål från 6-åringen) sen ska jag testa din kycklinggryta.
  Ha en fin helg / Kram Ulrika

 5. Hej!
  Det är den 31 oktober man firar Halloween, om man firar. Typ som julafton är den 24 dec. Varken förr eller senare, alltså ingen av helgerna.
  Själv tycker jag det mest är amerikanskt trams och firar det inte alls 🙂

 6. Hej!
  Halloween är inte en svensk högtid och firas då alltså utan undantag den sista oktober, varje år, oavsett veckodag. Sen finns ju såklart alla-helgonahelgen- men det är inte samma sak. 31 oktober är det alltså som gäller för halloween. 🙂

 7. Som några har skrivit tidigare ovan. Halloween har inget med helger att göra, utan är en heldag som firas den 31 oktober, oavsett veckodag. Det är ju heller ingen svensk högtid, utan verkar mest vara ett sätt för butikerna att få sälja extra prylar. Särskilt med tanke på att de som säljer grejerna inte ens vet när det är Halloween… Skall alltså inte blandas ihop med Alla Helgons Dag, som är en svensk helgdag och i år infaller den 5 november, dvs nästa helg.

 8. Säger som hbengtson att Halloween är 31 oktober (bra jämförelse med julafton som alltid är 24 december). Men i Sverige har många fått för sig att det ska vara en helg och då blir det ju samma problem varje år…Vilken helg? Före eller efter Halloween? Och vilken dag, fredag eller lördag? Så man kan alltså räkna med att det kommer springa barn i en veckas tid och vilja ha godis 🙂 De har dessutom höstlov kommande vecka.

 9. Som många redan skrivit, Halloween firas alltid den 31 oktober och ska inte blandas ihop med Alla helgons dag eftersom det inte är samma sak! Bakelsen var ju väldigt söt! Själv tänkte jag baka ananaspajen som jag hittat recept på här hos dig.
  Ha en härlig helg!

 10. Här är en till förvirrad! Hur som så står ia allfall pumpan på trappen o lyser!

  Vart har du fått tag på spök bakelsen?? Skulle gärna vilja köpa hem till kvällen då vi får besök!

  Kram o ha en fin dag!

 11. Firar inte Halloween, men ska man ”fira” det så är det på måndag som fler redan skrivit. Men affärerna vill säkert att man ska ”fira” hela helgen om de ska få sälja något 😛 Och Allhelgonahelgen, som är något helt annat, är nästa helg.

 12. Ja, Halloween firas ju den 31 oktober, som flera redan sagt. Vi laddar med godis här hemma för jag antar att vi får besök av läskiga typer i morgon kväll. Men vi firar på måndag med ett härligt Halloweenparty här hemma!! Planeringen är i full gång…
  Ha en underbar helg!

 13. Vi har halloween fest imorgon här hemma och har börjat med att halloween dekorera och idag ska godis inhandlas.
  Det är ju så att många blandar ihop Hallween och All helgona helg fast det har inget med varandra att göra, där emot så kan All helgona helgen infalla på samma dag som Halloween alltså den 31 okt.
  Hoppas ni får en trevlig kväll.

 14. Jag firar aldrig halloween. Har aldrig förstått mig på grejen med att ”fira” något genom att klä ut sig till obehagliga grejer och ha döden i fokus på ett märkligt sätt. Men det beror väl på hur man firar förståss. Lite spindlar, häxor och söta spöken kan ju va mysigt =)
  Många av mina vänner firar halloween genom att klä ut sig till mördade människor med stora köttsår och zombies. I dont get it? Förr älskade jag skräckfilmer men efter att tyvärr ha kommit i kontakt med sånna saker i verkligheten förstår jag mig inte längre på grejen att sätta sig i soffan och mysa med popcorn och filt och se på film där folk blir mördade. Nu handlar ju såklart inte allt med halloween om mord, men mycket går ju åt det hållet tyvärr. Så.. som sagt, beror på hur man firar det. Men ett litet gulligt spöke från coop var inte helt fel =) Kanske kan fira halloween med bakelsen, tända ljus och lite lagom läskigt utklädda ungar 😉

 15. Halloween är ALLTID den 31a oktober. Oavsett vilken dag i veckan den 31a inträffar. Trick or treating ska enligt tradition ske den 31a. Så vill du fira enligt traditioner – fira på tisdag. Vill du fira försvenskat – fira i helgen!

 16. Blir heller inte riktigt klok på vilken dag som är vilken. Men jag tänker att vi laddar upp med en rejäl skål godis ifall de kommer ngr små busar redan i helgen, värsta som kan hända är att vi får äta upp det själva. =)

  Trevlig helg!

 17. Jag har inte heller någon aning, virrigt det där. Hoppar över Halloween i år. Kör på jul istället 🙂 Köpte lite julsaker på Ikea igår och ikväll tänkte vi provsmaka lite glögg 🙂

  Väldigt söt bakelse iallafall.

  Trevlig helg!

 18. Här i huset firar sonen med kompis Halloween imorgon- Jag pyntar inte alls i år ( tråkig mamma ) hahaha

  Ikväll blir det svennebanan kväll hos oss…japp tacos:) med gäster & ett glas rött till. Inte dumt alls.

  Önskar dig en trevlig fredag med god mat och trevligt fredagssällskap!

  Kram

 19. Jag googla på det häromdagen och det är imorgon om man firar som i USA. Och på Svenskt vis nästa helg 🙂 . Vi brukar festa på Svenskt vis som då är nästa helg. Vi klär ut oss och har en skrämmande måltid som mina barnbarn ser fram mot 🙂 På vår meny finns.
  Avklippta fingrar ( Prinskorvar eller grillkorv som har delas samt att vi har naglar på korven som är sötmandel )
  stekta grodlår ( kycklingklubbor)
  giftig potatis ( blå kongo)
  Blå läsk
  Ett år hade vi svarta maskar ( svart spagetti)
  i år ska vi ha hårig korv ( man sticker in massor av spagetti i korvskivor och kokar) .
  små skålar med blod ( ketchup )
  samt lite annat smått och gott

  Ha en fortsatt bra helg..

 20. Jag har precis som alla här varit lika förvirrad men vi har laddat upp med godis ifall barnen kommer på besök denna helgen. De 2 senaste åren har det varit många barn här och jag har öppnat i häxhatt…. 😉 Snacka om att de blir förvånade då… kommer liksom av sig lite! Jag tänker städa idag och laga något gott till kvällen, tända lite ljus och temat blir väl orange och svart hela helgen. Tänkte klä ut lilleman idag när han skulle till förskolan men hur fasen klär man ut en kille på Halloween??! Har riktigt dålig fantasi känner jag…. Nästa helg blir en lugnare helg då vi åker och tänder ljus på kyrkogården. Det gör vi varje år och jag tycker att det är ganska mysigt och blir rörd av att vara där just då.
  Önskar er alla en fin helg!! kramar

 21. Halloween är en högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår.

  Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till minne av kyrkans helgon.
  I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november (oftast lördagen på vecka 44). Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. Inom den latinska riten i Katolska kyrkan är den 1 november, såsom alla helgons dag, en av de förpliktade helgdagarna.
  Vid en helgdagsreform 1772 förlorade första november sin status som helgdag. Istället firades alla helgons dag första söndagen i november.

  I anglosaxiska länder motsvaras Alla helgons dag snarast av Halloween – en förvrängning av det ursprungliga All Hallows’ Eve (alla helgons afton) – med barnupptåg av olika slag, en sed som sedan 1995 vunnit viss spridning även i Sverige. Då går barnen runt till hemmen som ha gröpt ur en pumpa, och skurit ut ett så hemskt ansikte som möjligt. Detta för att skrämma bort alla onda andar.Barnen brukar då vara utklädda till allehanda onda väsen: häxor, spöken och liemannen. Detta ska symbolisera de onda andar som följt med upp vid årets skörd. Så länge jorden varit orörd har allt varit frid och fröjd. Men så kom skörden och jorden blir då oroad. Inte bara våra kära anhöriga som lämnat oss under året kommer upp som goda andar, utan även de onda frigörs vid skörden. Därför ställs pumpan fram för att mota bort de onda andarna från våra hem. De onda andarna avskyr allt med ljus, såsom solljus eller skenet från eld. Därför är det viktigt att tända ett stearinljus (värmeljus) för att att fullborda effekten och det kompletterar på så sätt hela stämningen. Ja ungefär så är denna högtid tänkt. Fast de händer att vuxna ”galningar” passar på att komma åt barnen genom att också klä ut sig. Många barn försvinner på det sättet i USA.

  Traditionellt firas alltid Halloween den 31 oktober, med andra ord en fast högtid, liksom våra jul- och nyårshögtider.

  Källa: Wikipedia. Jag lärde mig lite nu 🙂
  Jag tycker dock det är synd att röra ihop Halloween med All helgons dag för det sist nämnda tycker jag är en dag att minnas och hedra sina nära å kära som inte finns med oss längre. Lite allvar alltså!

 22. Hej!

  På tal om något helt annat än halloween så vet jag ju hur nycket du gillar campadre! Vi Boråsare, genom Nelly, har nu även members som fungerar på samma sätt som campadre 🙂 jag skickade en invite, vilket är sättet man får tillgång till sidan o rabatterna till din mail 🙂 om du är intresserad, så bara att regga dig via mailet, om inte – hoppa över det 🙂 jag fick min invite av en kompis som jobbar på nelly och nu har jag precis inhandlat mig ett humanity armband, perfekt start på helgen!

  Ikväll blir det trerätters hos också, och man kan ju undra hur jag har råd att lyxa till mig med det som är student! Jag önskar dig allt gott här i livet och kan inte förstå hur människor orkar lägga ner tid och energi på att starta en tråd om ditt liv. Be strong! Jag älskar din blogg!

  Tack för mig, trevlig helg.
  Kram Anna (en trogen läsare!)

 23. Nä, halloween hoppar vi, även om det lilla monstret såg gott ut! Tänkte bara lämna en rad om internetdiskussionerna som pågår kring din blogg. Det måste kännas superjobbigt att folk diskuterar din privatekonomi. Jag skulle själv bli så ledsen att se hur mycket agg folk verkar hysa. Jag ville bara skicka en kram o hoppas att du inte tar åt dig av skiten även om jag förstår att det måste vara tungt. Kram kram

 24. Hej Victoria! I morgon kväll går mina barn ut i radhuslängorna och knackar dörr. Sen har vi själva fyllt på godislagret eftersom det kommer att knackas på våran dörr med. Vi brukar dock inte pynta så mkt. Brukar göra små halloweenljus av orangea (stavas det så ?) paprikor istället för stora av pumpor. Ungarna tycker det är kul. Jag med. Inget tålamod. He he! Ha en trevlig kväll! Kram

 25. Usch…jag gillar inte Halloween i Sverige. Firar inte alls och brukar nog sitta hemma med släckta lampor för att slippa ungar.
  /sura tanten
  🙂

 26. Har inte firat det tidigare men i år har vi gröpt ur pumpor och satt ljus i som vi ställt utanför på trappan. De blev jätte fina och lyser upp i mörkret. Inget annat pynt mer sonens som de hade gjort i skolan. Tycker inte att man behöver fira men i bland har man lust som detta år för mig så gör man det. Sonen kommer klä ut sig och gå bus eller godis till vänner och bekanta på måndag. Jag tycker det är ok man går till de man känner och på ett ordenligt sätt.
  Kram 🙂

 27. Halloween och alla helgon e ju inte samma . det står såhär när jag letade.. va osäker fast vi pyntat lite smått hemma här.

  : I USA firas halloween alltid 31 oktober, men eftersom alla helgons dag ibland infaller just 31 oktober i Sverige bör man kunna fira halloween fredagen före alla helgons dag.

  Så jag vet inte om det blir rätt men då e det ju idag typ .
  Önskar en trevlig helg kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..