Med sittdel

Godmorgon härliga måndag. Solen strålar från klarblå himmel och äntligen känner man sig vaken. När det är så där gråmulet och snön lyser med sin frånvaro så blir det ju liksom aldrig ljust och man går omkring halvsovandes hela dagarna. Nä, heja solen!!

Startade dagen med en barnvagnspromenix och snart är det dags för en till och hämta hem Olivia. Känns som man bara hinner fram och tillbaka de dagar hon går på förskolan.. (Lite nyfiken, det skiljer sig ju så åt i landet. Hur är det där ni bor?? Får syskonen gå 15 h på dagis om man är mammaledig eller hur är era regler?)

Vagnen laddad med sittdel, Sebbelutt och latte. :-)

Har bytt från liggdelen till sittdelen på vår JOOLZ och ingen är gladare än nyfikne Sebbelutten som vill se sig om i världen. Otroligt smidigt att man kan vinkla upp den helt och vända på den så voila har man en barnstol när man är ute och äter/fikar och slipper krångla med en sådan. Och smidig att köra så det nästan är löjligt.. 😉

Paprikakyckling står på menyn till lunch i dag. Återkommer om det blir gott 🙂 Men först och främst storstädning så jag kan få upp julpyntet sen. Har noll julkänsla just nu, det måste vi ändra på..

Kickar i gång en julskiva och tar fram dammvippan nu!

 1. Bor i kungsängen och här har vi rätt till 25 timmar i veckan vilken jag tycker är bra. Och är superglad att dagmamman bor på gården bakom våran. Så jag hinner lite mer än att bara lämna 🙂

 2. Mina kids är 13 & 15 så de får inte gå på dagis längre 🙂
  Vilken tur att du kom hem igår, de ställde ju in en massa avgångar mest hela tiden…ser ut som ni hade en fantastiskt rolig kväll i allafall!

  Hoppas julskivan fått dig på juligt humör 🙂

  Kram

 3. Bor i Falkenbergs kommun på västkusten & här gäller 15 h per vecka och dessutom bestämt 8.15 – 11.15 mån-fre på vår förskola, riktigt riktigt kasst…

 4. Bor i Halmstad, Är mammaledig med dotter på 8 mån, o storasyster 2 år 4 mån, går 15 h på dagis.
  Hon är där mån-tors, 9-12,15, hämtar henne efter lunchen, så hon kan sova hemma. Fick välja mellan tre dagar oxå, men föreslog detta o det funkar fin fint!! Supernöjd!
  Kul o följa dig o din familj, särskilt lille Sebbe då min dotter är jämngammal 😉
  Tack!

 5. Här i Helsingborg har vi 15/vecka, 3 dagar i veckan, tis-tors 8,30-13,30. Jag tycker det är perfekt, man får lite tid själv med bebis men man även massor med tid med det stora syskonet som jag tycker ska känna att de går mindre tid på förskolan, Tids nog så kommer man behöva lämna många fler timmar! Plus att man har tid att göra mysiga och roliga saker med barnen tillsammans! Tackar för en riktigt bra blogg!

 6. Hej!
  Tack för en mysig blogg! Följer dig varje dag:) Jag bor i Borås och är föräldraledig med Ville, 10 månader. (gud va fort det går). Hans storasyster, Maja går 15 tim på förskolan. Varje tisdag och torsdag 8.30-14.30 och varannan onsdag 8.30-14.30….

  Hoppas julkänslan infunnit sig, julmusik brukar göra susen!
  Kram!

 7. Oj vad det varierar i landet. Lite konstigt kan jag tycka att det inte är samma för alla. Här är det 15 h som gäller. Man får lägga tiden som man vill men inte senare än 14.00.

  Personligen skulle jag gärna ha några fler timmar på förskolan, främst för att Olivia älskar att vara där och leka med sina kompisar och lär sig så mycket! Så lite synd att hon missar så mycket och blir ledsen när jag hämtar henne precis när de leker som bäst.. Men å andra sidan är det självklart mysigt att ha henne hemma oxå. Men några fler timmar hade inte skadat för nån av oss 😉

  kram

 8. På den förskolan jag jobbar på i Oskarshamn får de välja mellan att ha sina barn 8-11 5 dagar eller 8-13 (8.30-13.30 om de sover) mån-ons. Just nu har vi på vår avdelnig (barn mellan 1 – 2½ år) väldigt många barn som går 15 h och det blir en belastning för oss pedagoger just att de ska vara över lunchen, dessutom har barnen som kommer 8.30 kanske fått lite sovmorgon så kl 11.45 när vi ska sova så är de pigga och har svårt att komma till ro/de sover väldigt kort tid och väcker de barnen som ska vara hela dagen.
  Jag kan tycka att barnen får ut mer av den pedagogiska verksamheten mellan 8-11 VARJE dag, dessutom får de vara med på alla aktiviteterna i veckan! Så om man ser det ut ett barnperspektiv så tycker jag 8-11 är den bästa tiden. Sen finns det givetvis undantag och vi måste se till varje barns bästa för att de ska få en väl utvecklande förskoletid =) För vem är förskolan, barnen eller föräldrarna?

  1. jag tycker – ur mitt barnperspektiv- att det är jätteviktigt att få vara med på lunchen och äta tillsammans med andra och annan mat än hemma så just lunchen tycker jag är jätteviktig att hon får vara med på och lära sig. Att det blir belastning på personalen att de är där och äter känns snarare som det behövs mer personal om det blir för jobbigt, hellre än att man ska hålla barnen hemma för att det inte ska bli belastning på pedagogerna. 😉

   kram

   1. Lunchen är absolut en pedagogisk situation!!! Allt handlar egentligen om pengar och i kommunal verksamhet är det alltid en brist tyvärr… Högre personaltäthet i förskolan vill vi ha =)
    Jag vill inte att det ska låta som att jag klagar för jag ÄLSKAR mitt jobb och tycker jättemycket om att vara med alla dessa underbara barn och följa deras utveckling <3
    kram

   2. Instämmer med dig Victoria,! Jag arbetar som lärare i förskolan och anser att det är oerhört vitkigt att 15h-barnen är med vid lunchen, det är ju social träning det med att äta med andra barn och vuxna.

    Jag tycker snarare att kommunerna ska få mer pengar till mer personal så att det täcks och man som personal inte känner sig otillräcklig. När jag var föräldraledig med lillgrabben så fick storasyster då 2,5 år vara på förskolan tis,ons,tors 8:45-14:45, alldeles lagom i tid tycker jag. Hon fick vara med på samlingar/utflykter, lunchen samt lite lek innan jag hämtade.
    Kram

  2. Förlåt men …”belastning för oss pedagoger just att de ska vara över lunchen…” Hur tänker du där? Hua hoppas verkligen inte min dotters pedagoger resonerar så :O
   Ur ett barns perspektiv tror jag det är viktigt med rutiner inte att fara och flänga fram och tillbaks till förskolan. 30 timmars vecka tycker jag passar perfekt ur både barn, pedagog och föräldra perspektiv. Då man har syskon hemma.

   1. På den avdelning jag jobbar har vi ca 15 barn till lunch, vi är 3 pegagoger som sitter vid varsitt bord med vardera 5 barn. Barnen är 1- 2½ år gamla, en del äter själv, andra behöver hjälp. Vår lunchsituation fungerar bra men det är intensiva 30-45 min. Det jag känner lite är en frustration och känsla att inte räcka till, tyvärr…
    Jag beskriver bara den situation som jag upplever som förskollärare. Jag har själv inga barn än och jag kan inte säga vilken åsikt jag kommer att ha som förälder,
    Det är jätteskoj att ni vill ta del av den verksamhet vi i förskolan erbjuder och jag vill inget hellre än att erbjuda det bästa!
    Det är en intressant diskussion och jag tycker det är viktigt att föräldrarna ska få inflytande i frågan!

 9. Bor i Halmstad och som någon redan skrivit är det 15 h/vecka. Är för tillfället mellan jobb, och samma regel gäller som när man är föräldraledig. De 15 timmarna får man fördela hur man vill, men de ser helst tis-tors på förskolan då de inte har full bemanning måndag och fredag. Det vanligaste är tydligen att man väljer 9-14. Tycker dock att 15 h är alldeles för lite! Jag menar inte att de behöver gå full tid, men åtminstone 20 timmar/vecka. Tycker också att det är så trist att hämta när de leker som bäst 🙁

  Kram, kram

 10. I vår kommun är det 15 timmar som gäller fördelat tis-tors. Jag har 3 barn, när vi fick andra och tredje barnet valde vi att ta hem syskonen från förskolan. Det fanns inget bättre, ingen stress och inga tider att passa. Lekkamrater fixade vi på öppna förskolan. Jag tyckte det var underbart att bara mysa med barnen. Tidsnog kommer dagen då man måste lämna. Önskar dig en bra vecka kram

 11. 30 timmar…jag blir mörkrädd. Varför skaffa ett till barn om man vill ha det första borta 30 timmar/vecka?
  Om föräldrarna åtminstone kunde erkänna att det är för deras egen bekvämlighet man har de på dagis!!
  Barnen klarar sig alldeles utmärkt trots att det inte är på dagis hela uppväxten.
  Valde att ha storasyster hemma det 1,5 året vi var hemma med lillebror. När hon började sista året på dagis igen gick det hur bra som helat och hon kom in direkt i gruppen och nu när hon går i tvåan är hon en högst social tjej som är jätteduktig i skolan.
  Detta skriver jag inte för att skryta utan för att jag tycker synd om alla små barn som inte får vara hemma och mysa med sin familj. Detta är ju den enda perioden man slipper passa tider och verkligen hinner ägna sig fullt åt sina barn…som sagt det är frivilligt att skaffa barn men ibland verkar det inte så!
  Det är så kort tid de är så här små….

  1. Jag är själv inte förälder ännu.. men nu tror inte jag att det är för bekvämlighetens skull som alla väljer att ha ett av barnen på dagis… tror snarare att det är för barnet själv… de behöver som sagt leka av sig och det är inte alltid det finns varken tid eller rum för det hemma. Det är ju verkligen superbra att du kunde ha ditt barn hemma med det andra i 1,5 år men att bli ”mörkrädd” för att andra vill det förstår jag bara inte. Sen undrar jag även var det står 30 timmar nånstans?

 12. Jag arbetar som barnskötare i Stockholm. Här får barnen gå 30 timmar i veckan. Föräldrarna får välja om de vill att barnen ska gå 9-15 måndag till fredag, eller 8-15 måndag- torsdag.
  Jag har även jobbat i kommuner där barnen har fått gå 15 och 20 timmar i veckan. ALLDELES för lite skulle jag vilja säga.
  Förskolan med sin läroplan är ju faktiskt inte bara omsorg och barnpassning. Jag tror till 100 % att barnen behöver stimulansen och pedagogiken som förskolan ger. Jag inbillar mig att när man som föräldraledig med en liten bebis inte kan ge den stimulansen dagligen till sitt äldre barn. Det blir mycket rutiner, amma, sova, trösta. Och det stora barnet skulle nog ha det mycket roligare på förskolan. 9 – 15 är lagom. Det är inte alls för mycket.

  Däremot kan jag bli ruskigt irriterad när det är speciella dagar (klämdagar, dagen innan julafton, jouröppet) när alla föräldrar försöker få ledigt för att vara med sina barn, och vi kanske har max 5 barn på hela förskolan, och 2 utav de barnen har mamma/pappa lediga föräldrar. Det tycker jag inte är schysst. Mot barnet.

  🙂

 13. Jag arbetar som dagbarnvårdare här i Helsingborg och reglen som gäller här i kommunen är 15 tim/v. Just nu har jag en förälder som är föräldraledig….vi har valt att ha tiden ganska öppen eftersom det inte är lätt att styra en liten lillasysters tider plus att dom har en liten bit att köra, men 9-14 tre dagar i veckan tycker jag är lagom för alla om jag får tycka………..men det absolut viktigaste tycker jag är att det blir ett lugn för både bebis, mamma och storasyskon…….kan inte va någon hit att få avbryta amning för att skynda att hämta. Tycker det är alldeles för mycket stress för både vuxna och barn i vårt samhälle, så om jag kan bidra till en lugn och skön miljö för mina barn och föräldrar så känns det bra =) Kram Kram till alla föräldrar i vårt avlånga land

 14. Vad Sebastian ser lycklig ut! Det är en dröm att ha en smidig vagn, vår bugga verkar lik er joolz på många sätt. Maja får gå 30 h i veckan, 9-15 varje dag. Det är jag väldigt glad över. Hon behöver stimulans o träffa kompisar. Ebs får ju möjlighet att vara bebis också, inte bara lillebror. När Maja inte är hemma passar vi på att träffa andra bebisar med deras mammor, promenera, träna, gå på öppna förskolan etc. Jag undrar varför det skiljer sig från kommun till kommun? Här i Sthlm är det nästan bara sthlms kommun som har 30 de flesta andra har 15. Man kan bo några hundra meter åt ”fel” håll o det kan skilja 15h/v.

 15. Som mammaledig i kristinehamn får man ha det stora barnet/barnen på dagis 15h i veckan och varje avdelning får välja hur de vill lägg upp det. Vårt dagis har 9-12 5 dgr el 9-14 3 dgr. Vi har det senare alternativet och det tycker jag är bäst. 9-12 är det som du säger bara att vända innan man kommit dit. 9-14 hinner man mer hemmaoch behöver inte stressa plus att man faktiskt kan göra nåt med den lilla (typ rytmik eller ÖF) själv annar blir det ju bara att underhålla den stora och den lilla åker med på köpet…
  Önskar det var 25t/v men drömma kan man ju alltid… 🙂

 16. I min skånska kommun är det 15 timmar och jag är trött på att lyssna på alla mammor som tycker det är för lite! Som någon klok skrev så behöver man inte skaffa barn om man inte orkar sysselsätta dem. Här kan man gå på öppen förskola tisdag-fredag och om fler mammor hade valt att ha sina äldsta barn hemma hade det funnits lekkamrater. Min mamma tog vara på min och min brors småbarnsår och vi älskade att leka med alla andra barn eller bara vara hemma. Jag tycker synd om barn som får småsyskon och sen måste vara på dagis 30-35 timmar /vecka. Sen ska alla göra karriär, ha nybyggda hus, fina bilar och resa till Thailand så de måste jobba 100% resten av barnens liv!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..