Julmiddag

Måndag!! Uppfriskande 🙂 Hoppas ni startat veckan på strålande humör!! Här låg det vit frost på backen i morse så det såg riktigt vintrigt ut. Underbart!! Det och strålande sol, veckan kunde inte ha börjat bättre.

I går kväll var vi över på julmiddag hos grannarna. Äääääälskar julmat!! Och tänk att jag inte åt Jansson för några år sedan?! Bara tanken på att smaka gav mig rysningar, men nu är det det viktigaste på julbordet.

Stina gör alltid en grym Jansson! Kräääääämig och gosig, inte så där torr eller blaskig som en del kan vara. Vet inte om det är den laktosfria grädden som är hemligheten?? Ska testa med det i år 🙂

Godaste Jansson nånsin är den jag åt på ett julbord på Grand Hotel i Stockholm för några år sedan (då Humorator uppträdde med show och Sarah Dawn Finer sjöng så ögonen tårades). Den hade sån där karamelliserad (?) smak liksom och var heeeeelt underbar!! Nån som sitter inne på det hemliga knepet att få till perfekt restaurang-Jansson?!

Och den stora frågan. Äter ni Jansson på julbordet eller inte?!

 1. Undra vad som hände, jag kommenterade detta inlägg i morse men sen försvann det och kom tillbaks nu, dock utan min kommentar : (

  Så jag gör ett nytt försök ; )

  Gillar verkligen Janson, jag brukar göra min med mycket vispgrädde då blir den krämig och god. Ett måste på mitt julbord är GRÖNKÅLEN, den kan jag inte vara utan, den tillsammans med julskinkan är helt klart bäst.

  Ha en bra måndag, kram kram

  1. Jag visste väl att jag hade postat det i morse, men när jag gick in och kikade var det borta??! Så jag la in det på nytt.. Nåväl. Nu syns det och även din kommentar 🙂

   Vad gör du med grönkålen?? Har aldrig haft det på vårt julbord annat än till dekoration..

   kram

   1. Jag kokar inte kålen själv utan köper en ”korv” från Harplinge. Steken denna i smör, salta och peppra. Sen slår jag på vispgrädde + sirap efter smak och låt detta koka in ordentligt. Du MÅSTE bara testa, jag älskar det. Men det är kanske för att man är uppväxt på det ; )

 2. Hmm….kunde inte kommentera på inlägget tidigare om choklad. Svarar här istället och passar på att svara på detta inlägget oxå 🙂

  Jag är en riktig chokladoman så jag vinner gärna 🙂
  1. 2
  2. 2
  3. X
  4. 2 (75)

  Svaret på andra frågan; äter definitivt jansson på julbordet. Nästan det enda varma jag gillar, visst prinskorv o köttbullar är ok men inte mer. Gillar mer laxen och sillen.

 3. Hej Victoria!
  Jansson är ett måste för mig, ingen jul utan den rätten.
  Var på julbord i fredags med jobbet och den Jansson var jättegod, synd bara att när man skulle ta den så var inte locket på så den var lite ”fes” ljummen (som vi säger här nere i Skåne) och köttbullarna var kalla, urk.
  Underhållningen däremot var kanonbra med Robin Paulsson, Kajan, Tiffany och Sally samt några sångerskor.
  Önskar dig en fortsatt bra dag.
  Kram

 4. Jag gör alltid klart allt och varvar det som ska i. Häller på ganska mycket spad från anjovisen och på med grädde. Ställ allt i kylen en timme eller så och sen på med ströbröd och in i ugnen för gräddning. Enligt mig så blir den super! Krämig, salt och lite knaprig på ytan. Det ska vara så mycket vätska att det precis kommer upp till potatisen, inte över för då blir det inte krispig yta sen.

 5. Halloj! Nej usch jag gillar inte Jansson. Men det kan mycket väl vara att den du åt var så krämig och go för att den var gjord på laktosfri grädde. Jag får den kommentaren ofta när jag gör potatisgratäng och den är alltid på laktosfri grädde. har faktist kompisar som gör den på sån grädde bara för att de tycker att den blir godare så. Jag använder alltid Valios grädde då jag tycker den är bäst 🙂

  Ha en fortsatt fin dag!
  Kram

 6. Alltid jansson! Håller med om att det är bland det viktgaste på julbordet. 😀 åh så gott! När jag jobbade på ett cateringföretag för några år sedan gjorde vi jansson till jultallrikar, och då var grejen helt enkelt massor av grädde och rejält med hyvlat smör över ströbrödet uppepå. Inga krångligheter, grädde och smör gör det mesta gott. 😉

 7. Hej Victoria!

  Jag liksom du älskar Jansson!
  Förra julen frossade jag och min man på Jansson på uppesittar kvällen:-)
  Mums…………
  KRAM från Helene

 8. Vi har alltid potatisgratäng på julbordet. När jag var mindre så åt ”de vuxna” alltid jansson och vi andra fick potatisgratäng istället. Mycket godare än ”bara” potatis som det annars brukar vara.
  Min sambo är väldigt nöjd över den nya traditionen som jag inbringat i familjen 🙂

  Tänkte passa på om en annan rätt som är ett måste på vårt julbord sen ett par år tillbaka, och det är denna:
  http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15034

  Den är sååå god!! (längtar redan)
  Några tips dock är att ALLTID köpa den frysta brysselkålen, den färska blir inte alls lika god. Samt att ha mer grädde än vad som står i receptet annars blir det lätt för torrt.

  Om du provsmakar denna får du gärna hojjta till o säga vad du tyckte!

  Kram Marie

 9. Jag åt int ejansson innan jag träffade min man och fick smaka svärmors jansson. Hon har väldigt lite lök i sin pga av att svärfar inte mådde så bra av det, men då tyckte hon inte den smakade så mycket så hon tillsatte dill… och då blev det det godaste jag ätit… Så nu har jag massor med lök och dill i min jansson och alla utom våra barn (fast de smakar lite iaf) äter det och ÄLSKAR det… svärfar säger inget fast det är massor med lök i den 🙂

  ett måste på vårt julbord är köttbullar som jag hittade ett recept på för många år sedan i ett lidl reklambald…d et var jan boris möllers recept finns på testline.. med saltguka i och som man kokar lite snabbt först innan man steker… det måste vi ha en liten hög…:-) Trevlig vecka!!!

 10. Älskar Jansson och klart att den ska finnas på bordet ! Den ska vara krämig och potatisen ska inte vara för tunna strimlor och så grädde och smör inget fusk där inte ( och en liten skvätt utav ansjovisspat )

 11. stek löken i socker om du inte gör det redan. Ingen jul utan Jansson. Idag har jag fjäskat för mina kollegor med ditt recept på laktriskolan med mörk choklad och flingsalt. Jag är väldigt poppis nu!;)

 12. Jag åt inte heller Janssons fram till för bara nåt år sen, men nu kan jag inte göra annat än att hålla med dig: det är bland det viktigaste på julbordet. Mamma gör en jättegod som är mormors från början. Steker löken innan och använder allt ansjovisspad, plus grädde + mjölk och så smörskivor på toppen. Och på med ströbröd efter halva tiden. Vansinnigt gott! 🙂

 13. Jag kan verkligen inte äta Janssons! Har verkligen försökt eftersom det ser så gott och gräddigt ut, men det funkar inte för mig. Kanske blir det en omställning för mig med snart 🙂

  Men nu läste jag det här med grönkålen här över och jag måste säga att det är en favorit på julbordet som man alltid får slåss om! Så gör en stor gryta så att det inte blir bråk! Det heter Långkål och finns en massa recept. Du måste prova det!

 14. Janssons frestelse äter vi alltid på julbordet, men även annars när som helst på året, båda gillar det skarpt!
  Första gången vi lagade till det (för en herrans massa år sedan) gick det inte vidare bra, vi öste på alldeles för mycket spad från burken med ansjovis och även om vi är tokiga i ansjovissmaken så blev det på tok för mycket sälta… Kunde knappast äta den och resten av kvällen ägnades åt att släcka törsten:)
  Nu gör vi enligt detta receptet som vi fick av Ankis mor och blir alltid nöjda:

  http://martenssonskok.blogspot.com/search/label/Ansjovis

  Hoppas du hittar fram till den Jansson som du tycker är perfekt!

 15. Åh nu blev jag sååååååå sugen på julmat, har ätit en torr fläskpannkaks bit idag så nu kurrar magen.Vi brukar också göra på laktos grädde och den blir faktiskt mycket krämigare. Njut av december månad nu Victoria, det ska jag. Kram Karin I Kristinehamn.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..