Gott nytt lchf-år!

Oj vad det blixtrade till inne på MATPLATSEN Facebook. Vad KUL att se så många av er där!! Och kul att vi är många som kickar i gång med lite bättre matvanor nu och siktar på vålmående (och ev viktminskning) 2012!!! Efter all julmat, julgotter, julmust, snabbmat och chokladfrosserier riktigt längtar jag till att äta lagad MAT! Trött och däst känner jag mig och är det något som råder bot på det är det LCHF! Som vanligt äter jag på mitt sätt. Vilket först och främst innebär att jag slopar potatis/pasta/ris/bröd. Lite kolhydrater tål min kropp utan problem så jag följer inte lchf strikt. LC-kost kanske är ett bättre ord egentligen, men samtidigt som jag drar ner på kolhydraterna så äter jag mer fett, för att hålla mig mätt. Man märker ganska snabbt vilken mängd kolhydrater man tål och hur mycket fett man behöver. Prova er fram!

Dagen kickades i gång med en latte, finn crips med bregott och brie, och en näve hallon.

Ni som äter/ätit enligt lchf, kan ni inte dela med er av era erfarenheter? Vad tycker ni varit svårt? Vad är fördelarna? Hur har ni mått? Har ni gått ner i vikt? Mitt mål är inte att tappa i vikt men att bli piggare och må bra, slippa humörsvängningar, energidippar och orolig mage. Och detta vet jag att jag slipper när jag äter lchf!!

För er som vill ha experthjälp i LCHF kan jag rekomendera er att kika in till Åse på 56kilo som nu startat sin verksamhet som kostrådgivare. Just nu får mina läsare 15 % rabatt på alla kurser/rådgivning med koden matplatsen”. HÄR kommer ni till hennes sida.

Önskar er alla ett år av välmående!!

 

 1. Jag tyckjer att LCHF är kanon, mår så mycket bättre, piggare och inte så uppsvälld i magen. Plus att jag lätt tappar kilo, så nu jävla skall dom sista bort (undra hur många gånger jag sagt detta ; )

  Ha en god dag, kramis

 2. Läste nåt om att finncrisp inte var så mycket att hurra över, lchf mässigt tänkte jag. Men du har säkert koll på det.

  Jag är precis som du. Inte slaviskt, men har dragit ner väldigt mycket på vitt bröd/mjöl/potatis/pasta och mår bättre av det. Kroppen blir inte så svullen längre. Så det tänker jag fortsätta på i år, men som sagt, vällingen gör jag mig aldrig av med. Har ätit det till frukost väldigt många år och det är något jag mår bra av. Dricker ju varken kaffe, te eller choklad och behöver något varmt i mig på morgonen.

  Jaja, nu kör vi!

  Kramar

 3. Jag har kört LCHF i över ett och ett halvt år. Inte gått ner så mycket i vikt dock men mått bra och aldrig varit hungrig. Min man har också följt det efter att ha varit överviktig i många år. Han körde igång med det och gick ner 26 kilo på 4 månader!!!! Allt bara rasade av honom. Nu äter han fortfarande LCHF men på sitt sätt och behåller vikten (+-2-4 kg). Jag var och gjorde en hälsoundersökning och har utvecklat förhöjt blodtryck och fått förhöjda blodfetter så jag bangade faktiskt ur LCHF nu (fast jag vet att det kan vara goda förhöjda blodfetter ). Vi har hjärtkärl sjukdomar i släkten så jag vågar helt enkelt inte mer. Dock så fortsätter jag det på mitt egna sätt. Undviker bröd, potatis och pasta men äter inte fullt så mycket fett som jag gjort hittills. Gick ner 4 kg på 2 veckor direkt som jag lagt på mig under julen nu men sätter igång igen så fort jag blir frisk. Kände ingen större skillnad mot förr mer än att jag kände mig tajtare direkt. Sen kan jag verkligen inte äta kolhydrater i form av potatis, pasta och bröd längre. Jäser upp som en spärrballong direkt! 🙂

  Lycka till!

 4. Är inte heller helt strikt på LCHF, men försöker hålla mig undan potatis, pasta, ris och bröd. Och som alla ovan och många andra fungerar magen mycket bättre och man känner sig inte så uppblåst och svullen. Det kommer direkt när jag äter något av ”kolisarna”. Så det finns fler fördelar för mig än bara viktminskning.
  Jag var duktig jan-maj förra året och gick ner ungefär 1 kg/mån, vilket känns bra i och med att det inte rasar utan gick i ett bra tempo. Dessutom under den här tiden hade vi hälsokontroll på jobbet och mina värde var helt perfekta.
  Idag är jättesugen på lasange, och skall för första gången testa göra det med squash istället för pasta. Det är ju ändå köttfärsröran/ostsåsen som är det goda 🙂
  Ha en fortsatt fin dag!
  Kram

 5. Jag har ätit strikt LCHF 3 år nu. Har aldrigt mått så bra, inget med magen alls, aldrig haft en sjukdag, jämt blodsocker och haft så mkt energi, sover 6 timmar per natt, aldrig trött, tränar 3-6 pass i veckan oftast tidig morgonträning.

  Nackdelar? ser inga alls faktiskt, jo kanske lite dyrare då man inte kan köpa pasta för några tior som räcker några dagar. Råvarorna kostar för mycket och jag har därför startat ett parti Friskhetspartiet.se som ska lobba för att man ska ha råd att äta rätt!

 6. Glömde skriva att jag gått ner 28 kg totalt under 3 år och håller detta lätt med LCHF. Har gått med i LCHF-klubben idag som Katrin Zytomierska startat!

 7. Jag körde ganska hårt ett par månader i somras o hick ner nästan alla gravkilon. Men jag vet inte om det var just Lchf som gjorde susen eller att det var för att jag slutade med godis o läsk o började träna. Däremot märker jag att maten blir en hangup om jag ska ha speciella regler kring maten o det mår jag inte bra av. Mina mål är att få ett bra förhållningssätt och förhållande till mat. Jag vill äta bra mat, med mer grönsaker o mindre vitt mjöl/potatis/pasta och unna mig gott på helgerna. Jag tenderar att äta godis o dricka läsk även i veckorna, vilket jag inte vill fortsätta med. Jag ser fram emot ett sundare 2012 med bra balans och tydliga rutiner.

 8. Jag började med lchf-mat förra hösten och jag gjorde det för att min mage alltid har krånglat så mycket. Den är jättelugn nu och jag kommer att fortsätta äta så här. Har gått ner lite i vikt, men inte så jättemycket, jag är i övergångsåldern och då tror jag det är lite svårare att tappa vikt. Jag hade dock ingen direkt övervikt innan så det spelar inte så stor roll.
  För mig var omställningen i början jobbigast. Det ska ju ta en till två veckor för kroppen att ställa om till att använda fett som bränsle i stället för kolhydrater, men jag tyckte det tog en månad innan jag kände mig som vanligt igen. Var oerhört seg i huvudet och kroppen i början och orkade inte alls träna. Men det gick över och nu är det inga problem och det är väldigt skönt att slippa blodsockersvängningar och sötsug.
  Jag vill absolut rekommendera er som är intresserade på allvar att läsa bloggen kostdoktorn.se och även boken Matrevolutionen som Andreas Eenfeldt (kostdoktorn) har skrivit. Mycket intressant läsning! Jag känner mig arg och lurad över hur fel de kostråd är som vi har fått de senaste ca 40 åren.
  Men framförallt är det ju så GOTT att få äta smör, grädde, creme fraiche, ost och annat fett! I vilken mängd bestämmer man förstås själv utefter hur ens egen kropp funkar.
  Å alla ni som har krånglande magar: prova att utesluta framför allt socker och vitt mjöl (helst allt mjöl) för det kan göra underverk!
  Lycka till alla!

   1. Ja, nu blev det ju lite tokigt att jag skrev här också! När jag hade postat FB inlägget så såg jag det inte så då trodde jag att man kanske inte kunde skriva hur som helst i den loggen så då skrev jag här istället =)

 9. Hej!
  God fortsättning till dig! Kör inga dieter utan minskar på bröd och den vita pastan då jag känner att magen blir bättre. Sen är ju allt socker en stor bov så bra att dra ner på det men inte förbjuda livet blir så tråkigt. Man måste ju ha något gott till kaffet ibland det är livskvalitet så säg hihi…..Sen tränar jag ocj då blir man mycket gladare och får en helt annan energi!
  Du ser smal och fin ut men kör du den mat som du mår bäst av och promenera det är perfekt nu när du har barn!! Undrar lite om ert bröllop hade ni traditionellt kyrkbröllop? Undrar eftersom vi går funderar på det och jag skulle vilja ha något mindre har du något tips? Kram ha en fin dag tack för fin rolig blogg

 10. Jag ska också starta året som en LCHF-are 🙂
  Nu är det så att jag och min man jobbar på graviditet ( och hoppas på smått till hösten) Men vad har du för erfarenhet av kombinationen ?
  Att köra på ganska hårt månaderna /månaden innan (man vet ju aldrig) grav ?
  Sedan får man kanske lägga om tankarna lite när ( om ) man nu blir gravid..
  Tacksam för tips och trix 😉
  KRAM

  1. http://www.kostdoktorn.se/at-dig-gravid/

   (Menar inte att jag tror du har PCO eller något illa utan bara att jag tror sambandet mellan insulinhalten och menstruationen spelar roll, för många..)
   Tycker det låter ganska logiskt.. Och jag märker själv att om jag äter mindre av det söta funkar min kropp bättre! 🙂

   1. Aha det var spännande läsning!
    Vi har precis ”börjat” eller vad man ska säga så att det skulle vara några problem har vi ju inte hunnit märka.. Men kan man underlätta så vill man ju göra det!
    Tack för länken!!
    Nu ska jag hänga på mig en näve relexer och ge mig ut på en lång promenad i mörkret !

 11. Hej!

  Började lite smått ändra mina matvanor i våras när jag fött mitt andra barn. Vågade inte köra för hårt. Slarvade lite i somras men tog nya tag nu i höst.
  Gör lite som du. Kör inte mega strikt och räknar kolhydrater utan tänker mest på att få i mig protein och fett.
  Denna ”diet”/livstil passar mig perfekt! 2 skivor brie till 11 kaffet istället för en kaka kan man väl inte klaga på. 😉
  Mår mycket bättre! Orkar mer, sover bättre, gladare, strålar mer har jag hört och inte någon bubbelmage längre. Jag som är godisgris tycker det begäret inte alls är lika stort med LCHF. Och bäst av allt, Jag har gått ner 15 kg. Hoppas på 10 kg till men nu har det ju varit lite slarvigt över jul, vilket märks DIREKT i magen.
  Ska bli spännande att följa din blogg och få lite motivations boostar!

  Lycka till!

 12. Jag började med LCHF i februari -11 och har minskat 17 kg – ballade ur lite nu i jul, så nåt kg eller 2 har kommit tillbaka – men är ganska säker på att de kommer att försvinna när jag kör igång igen. Funderar mycket på om julmat och godis var värt orolig mage, uppblåsthet och huvudvärk… Ska utvärdera det till nästa jul! Jag är ganska strikt – men om valet är kolhydratrik mat eller ingen mat, så äter jag lite av det som bjuds… Det går bra om det är något enstaka tillfälle.
  Förutom min viktnedgång så har även maken minskat sådär 8-9 kg och 16-åringen 17 kg. Tänk så många kilo mindre som trampar på golven här hemma nu =)

 13. Jag har kört stenhårt med LCHF okt 2010-juni 2011 (dock min variant, där jag minskade med kolhydrater och och inte ökade med fett alls mycket) och gick ner 26 kg. Körde igång igen i höstas men stressen med en uppsats och långa dagar krävde fler kolhydrater (gick dock endast upp 2 kg). Men ska börja med det igen i februari. Jag har bara goda erfarenheter av LCHF. Visst gick jag ner mycket i vikt men jag var aldrig hungrig och orkade så mycket samt hade inga humörsvängningar, huvudvärk eller svullen mage.

 14. Jag har ätit både strikt och lite mindre strikt lchf. Självklart går man ner mer i vikt om man kör på den strikta varianten.. men lchf överlag är ju kanon för ibs-magar!! Ballongmagen och gaserna försvinner, vilket är underbart. För vem vill gå och se gravid ut bara för att man har ätit en liten smörgås?! Fördelarna är fler än nackdelarna och jag blir så sur på människor som snackar i nattmössan och påstår att lchf är farligt osv… (häromdagen var det ju en artikel i aftonbladet bl.a.) grrr! Naturligtvis passar inte lchf för alla magar, men att det skulle vara farligt?! Näe minsann..

  När man kör lchf behöver man mindre mat för att bli mätt och man behöver inte heller vräka i sig fett bara för att det är en fettdiet, vilket jag tror många kan göra misstaget och på så sätt står stilla i sin viktminskning istället för att gå ner i vikt.. Ta gärna creme fraiche istället för grädden tex.

  De enda nackdelarna med lchf är de första 1-2 veckorna när kroppen renas från alla kolhydrater. Då kan man få ont i huvudet, bli extra trött, bli dålig i magen etc..det är viktigast att ”stå ut” under reningsfasen, för sen kommer man må så underbart! Och sockersuget/beroendet kommer vara som bortblåst!

  Länge leve LCHF! 😉

 15. men jag fattar inte, sätter sig inte all grädden runt magen och på häcken? Jag blir äckelmätt om jag använder för mycket grädde i maten.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..