Todeloooo skära torsdag!

Har ni tagit påsk?! Min man slutade tidigt så vi har hämtat hem Olivia och placerat ut årets dagis-påskpynt här hemma. Så sött så! Nu ska jag lägga kött i marinad och förbereda lite inför kvällens grillning. Linda in haloumi och sparris i bacon och göra en bearnaise from scratch.

I går åt vi supergod lill-lördagsmiddag bestående av krämig skaldjurspasta med räkor & hummer samt en riktig farmor Anka äppelpaj!

4 port:
Valfri pasta (förslagsvis färsk tagliatelle)
1 hummer (fryst går bra)
500 g räkor med skal
smör att steka i
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
vatten
4 dl grädde
1-2 msk konjak
bladpersilja
3 tomater
salt & peppar

Skala räkorna och hummern och spar köttet. Ta skalen och skär/krossa i mindre bitar. Lägg en klick smör i en stor gryta/kastrull och låten skalen samt löken skuren i bitar fräsas i smöret en stund. Tillsätt tomatpuré och vinet. häll på vatten så skalen täcks. låt puttra ca 30 min. Sila av skalen och koka buljongen tills ca hälften återstår (ca 2 dl).

Tillsätt grädden och konjak. Låt puttra tills såsen tjocknar (tillsätt ev redning för tjockare konsistens). Smaka av med salt & peppar. Hacka bladpersilja och tomater och låt puttra med tills tomaterna mjuknat. Lägg i räkor och hummerbitarna och ta kastrullen av plattan. Blanda med nykokt pasta och servera genast.

Såååå gott och smakar lite lyxigt!

Äppelpajen hittade jag efter tips (tack!) HÄR. Jättegod! Är löjligt förtjust i farmor Anka pajer! (Allra mest förtjust är jag i de där sviskon-pajerna Björnbusarna är så galna i, minns ni vilka jag menar? Tyckte de såg såååå goda ut när de pulade i sig dem. )

Pajdeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ägg
1/2 msk vatten

Pensling:
1 st ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker

Fyllning:
12 stora Granny smith äpplen (lät galet mycket tyckte jag och nöjde mig med 6 st stora äpplen!)
1 st citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära

Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.

Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i 8 klyftor (görs snabbt och enkelt med en äppelklyftare, suverän grej!). Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och rör om ordentligt. Blanda äpplena med strösocker, kanel och ingefära. Stek i smöret fördelat över 2 omgångar. Stek dem ganska mjuka och låt svalna.

Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock. Rulla ut degen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.

Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Servera ljummen eller kall med vaniljvisp. Muuuuuuuuuuuums säger jag bara!!!

Nu tjoar lilla familjen här att vi ska åka ut till Marieberg en sväng. Jag är inte sen att hänga på 🙂 Har några Wrapp jag ska passa på att utnyttja. Tex 100 kr på Europamöbler. Woop woop!

Happy pink thursday!

 1. Åh, det där såg verkligen såååå himla gott ut. Helt i min smak! Synd bara att jag och lillbebis dragit på oss förkylning lagom till påsk, haha. Smaklökarna är helt rubbade. Fast det kanske är bra med tanke på att påskgodiset inte kan smaka så bra då… 😉

  Men nu är jag nyfiken så jag håller på att spricka, när presenterar du vinnarna i tävlingen med Oatly och Frapp?

  Slutligen, GLAD PÅSK!!

  1. Åh fy så trist att vara sjuk över en mathögtid!! Hoppas smaklökarna hinner repa sig så ni får njuta lite gott ändå 🙂 och krya på er!!!!

   Vinnarna kommer snart 😉

   kram!

 2. Glad påsk önskar jag dig o familjen, du förgyller verkligen dagarna med din blogg, både recept mässigt o inredning, man får lite tips här o då:) För att inte prata om Campadre, har också gjort några riktigt bra fynd därifrån:) Fläskfilégrytan ska absolut testas inom kort!!! O måste göra din blåbärscheesekake o även polkaglassen, det är för få dagar på veckan:):) Kram!!

 3. Åh så smarrigt det såg ut, jag som älskar skaldjur och allt 🙂
  Önskar dig och familjen en härlig Påsk!
  här hoppas vi på att min stora tjej inte åker på magåkomman som vi nadra haft i etapper här.
  KRAM

 4. Åh vilken härlig pasta det sur att vara! Den måste provas snarast :)) Har inte varit en så jätte rolig torsdag men nu kan det bara bli bättre!

  Kram o Glad Påsk!

 5. Vilken härlig pastarätt du svängt ihop!
  Vi har också ställt fram sonens dagispynt idag! Dessutom satt vi och gjorde lite påskfigurer av marsipan nu ikväll. De blev inte speciellt snygga men ack så charmiga ändå! 🙂
  Önskar dig en fin start på påskhelgen!

 6. Vilken härlig blogg! 🙂

  Det vore jätteroligt om du vill vara med och tävla i min blogg!
  Du kan vinna ett presentkort, 200 kronor, på Mykidoo.se som har fantastiska barnkläder, leksaker m.m. 🙂

  Passar även på att önska en riktigt glad påsk! 🙂

  / Marie

 7. Gudomligt god ser den där pajen ut,slurp!
  Själv ska jag bjuda på ananaspaj under helgen, inte dumt det heller, men denna blir min nästa!

  Glad Påsk!

  Å du, äste i dagen inlägg om ditt sug på nytt porslin, gör som med kläderna, släng ut lite gammalt till försäljning (om man nu kan skiljas från dem ;)) och vips så finns det plats att visa upp för din man 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..