Lite ändringar i matsedeln

Det blev ingen grillad korv till middag för svärföräldrarna kom förbi med hämtmat från Shanghai. Muuuums! (och hade bett om grönsaker till i stället för ris åt svärdottern – gullisar ♥) Försöker hålla mig till lågkolhydratskost nu inför semestern. Får många frågor om LCHF. Jag äter oftast som så att jag försöker ta bort kolhydraterna om det går, går det inte så är det inte hela världen och lite fika etc här och där slinker ner, det funkar för mig. Men ju mindre kolhydrater ju bättre mår jag. Så därför äter jag gärna lchf. Och stramar byxorna kör jag gärna strikt ett tag, då försvinner det igen. (Äter dock inte lchf i den bemärkelsen att jag tillsätter en massa extra fett, som grädde i kaffet etc utan äter det jag skulle ätit annars men tar bort pasta/bröd/potatis/ris och lägger till en sallad eller liknande)  

Så mina anledningar att äta lchf: mår bättre, magen blir lugn, blir piggare, sover bättre, håller vikten och den dästa, svullna, pluffsiga känslan (och utseendet) man får när man äter för mkt kolhydrater försvinner. Dessutom är det ju så GOTT 🙂 Kan varmt rekomendera alla som vill komma i beach-form, må bättre och bli piggare att testa. Är man fast i sockersug-träsket så försvinner ju det på köpet. Win-win! (Många mailar och ber om tips och hjälp inom lchf – och det kan jag tyvärr inte ge er, kan inte alls tillräckligt om det för att ge er proffesionel vägledning, men min kära vänninna Åse är kostrådgivare inom ämnet och har olika kurser och hjälpverktyg så kika in till henne för experthjälp samt ta del av alla henns goda recept!)

Gårdagens matsedel blev:

I dag får det bli blandade korvar med sallad och tzatsiki till lunch och i kväll njuter vi ostbricka och lite blandat plock ur kylen (kylskåpsrens) och ett glas rött medan vi packar det sista i resväskorna och kidsen sover. I morn bär det av mot soooooooooooooolen!!!  Känns ju lite extra bra en sån här dag när regnet bara ööööööser ner får jag lov att säga 8)

Nu kommer det ju inte bli några nya recept när vi är på Kreta, men jag lovar bjuda på matrecensioner och semesterbilder. Hotellet har wifi så förhoppningsvis funkar det att mobilblogga! Men för att ni inte helt ska tappa matlagningsinspirationen tror jag att jag slänger in dagens tips på gamla favoriter ur arkivet då och då.

Hörs lite senare med vinnarna av choko-gifflarna och ditten och datten!

 1. Håller helt med dig, skön känsla när man skippar kolhydraterna. Äter även jag kolhydrater ibland, men det påverkar mig inte om jag håller mig till liten mängd. High fat tycker jag inte om, så det blir snarare LC-kost som jag äter.
  Hoppas ni får en helt underbar resa! Ser fram emot massor av spännande bilder!

 2. Skönt med resa. Vi ska också till Kreta fast om en månad. Vilket hotell ska ni bo på? Hoppas att ni får en skön semester! 🙂

   1. Samma! Måste få veta allt sen. Gärna tips om restauranger 🙂 Vi har bokat Happy baby rum och Sunwinginclusive, åker med två flickor en som är två år och en som är sex månader. Vi har redan laddat upp med Lollo och Bernie här hemma, tvåringen gillar dem skarpt! Hoppas som sagt att ni får riktigtmysigt!

 3. Hej Victoria!

  Nedräkning för er. Kul! Vädret här hemma just nu är ju ingen höjdare så ni åker i rätt tid.

  Så gott med hämtmat. Det tackar man ju inte nej till. Vill ha! Det unnar vi oss allt för sällan nu för tiden. Blev sugen nu 🙂

  Vad fina kort det var från dopet. Såg jättetrevligt ut. Min yngsta heter också Gustaf i ett av sina mellan namn. Gillar kortet på Sebbe med skjorta o slips när han blir upplyft. Sötis!

  Lycka till med sista packningen!

  Ha en fin dag!

  Kram kram <3

 4. Hej!

  Kommenterar väldig sällan men jag läser jämt!
  Tack för din fina blogg!

  Angående low-carb håller jag med dig fullständigt, känns som ett sunt sätt att se på det! Äta smart och må toppen!

  Ha det så härligt på semestern!

 5. Oh shanghai är jättegott=)

  Man skulle ha ätauppalltikylskåpet dagar oftare, inte bara när man ska ut och resa, vi kastar alldeles ör mycket mat i sverige!

  Äter som du, fast det är inte lika effektivt här tyvärr, skulle nog behöva avstå från mer fika=)

  Ha det bäst!!

 6. Det finns en anledning till att kolhydrater ingår i en vettig kosthållning. Det organ som främst är i behov av dem är hjärnan, så vill man fiffla med sin hjärnkapacitet så kör hårt. Men jag tycker du ska låta bli att rekommendera lchf, och andra dieter, som något superbra. Det har bildats en läskig, manisk lchf-”kult” som starkt förespråkar det, men faktum är att effekterna av en kohydratfattig kost är relativt okända, men om man bryr sig om att vara LITE kritisk så är det relativt lätt att själv dra den logiska slutsatsen att lchf INTE är hälsosamt i längden. Kroppen KAN använda sig av andra ämnen, ketoner bla., för att hålla hjärna etc. igång. Men i vilka andra sammanhang skulle man nöja sig med den näst-bästa lösningen för något? I slutändan är det aldrig bra att hålla på att fiffla och tro att man vet bättre än tusentals år av evolution och biologisk finslipning.

  Aldrig funderat över varför era lchf-perioder alltid slutar med att man ”syndar” och stoppar i sig pizza etc.? Kroppen tar det den vill ha, antningen ger man den det frivilligt eller också kommer sugen sätta in.

  Jag blir fruktansvärt provocerad när olika dieter rekommenderas åt höger och vänster. Lider själv av väldigt grava ätstörningar sedan 12 år tillbaka och är nu slutet av en 16-veckors heltidsbehandling.
  Detta gör mig ledsen, speciellt som du redan är otroligt smal (om vi tvunget ska prata kroppsstorlek) och knappast ”behöver” strikta dieter eller andra korrigerande åtgärder.

  Problemet som folk har med kohlydrater är att de äter ‘fel’ kolhydrater. Raffinerad mat som vitt mjöl, vitt ris osv ger mig också magont! Samt visa svårnedbrytbara sockerarter som t.ex. oligosackarider (som finns i bönor). Att äta stora mängder av glukos är inte heller speciellt nyttigt men uteslut sockret då! Och ja, många människor är också känsliga för vete, så låt bli vetet.

  Ge min en normal, frisk, människa som äter råg, korn, havre, råris, sötpotatis, pumpa, majs (och nu menar jag inte cornflakes med en massa tillsatt socker) osv som får problem på grund av dessa kolhydrater? Det är ju inte kolhydraternas fel att man mår dåligt, utan matvalet i allmänhet.

  Vill du lära dina barn att utesluta olika livsmedel för att ”rätta till sina kroppar”? Ät allt, känn efter vad kroppen vill ha, när den vill ha det och ät en varierad och BALANSERAD kost. Kroppen strävar inte efter att må dåligt eller bli överviktig.

  Vuxna, normalintelligenta, människor behöver några lektioner i kritiskt tänkande. Källkritik är tydligen en döeende konst, annars hade folk inte slängt sig med ”vetenskap” när det kommer till lchf och så mycket annat.

  Läs och fundera.

  http://www.isodieten.se/Blogg/?UserId=220

  1. Du har otroligt fel! Kroppen vill ha kolhydrater ja! Men i naturen finns inte den mängden som finns ute, vi kan inte hantera den mängden som finns i vårt samhälle! Vi är skapta till att vilja ha sött och kolhydrater för det är snabb energi och garanterar överlevnad! Men i naturen finns inga mängder som kan skapa fetma och överdriven konsumtion!
   Hjärnan vill ha GLUKOS, inte socker och GLUKOS skapar kroppen själv genom glukoneogenesen!

   1. Och sen, ge en sockerberoende ”råg, korn, havre, råris, sötpotatis, pumpa, majs” så ska vi se hur hon mår.

    Att äta av ”allt” har skapat många sjuka kroppar för att ”äta lite av allt” är det många som inte klarar av!
    Vi har alla olika biokemi som klarara olika mkt och kunskap om hur vi är ämnade att äta är otroligt viktig!

    1. Glukos ÄR socker och anledningen till att kroppen kan utvinna det från andra ämnen, utöver kolhydrater, är för att det är så viktigt för oss att kroppen uppfunnit ett sätt att gardera sig mot kolhydratsbrist (som vid svält eller idiotiska ”dieter”). Ketos är inget att sträva efter, det är kroppens ”ifall-att”-system för att överleva vid svält.

     Om vi nu tvunget ska prata om vad som är ur-naturligt så är det ju tvärtom så att kolhydrater alltid varit och bör vara vår främsta källa till energi. Kolhydrater är ju också det det finns absolut mest av i naturen; hur ofta ser du smörpaket växa på träden?

     Sockerberoende är ett symptom på felaktig kosthållning, det uppkommer inte om man följer kroppens behov.

     JAg menar givetvis inte att man ska äta ALLT man kommer över! Men att utesluta fullt naturliga livsmedel som vi behöver är väl genuint korkat? Och nej, vi har INTE speciellt olika biokemi, varför skulle just du ha en unik kropp som går emot tusentals år av evolution? Vad jag menar med ät allt är att om människor fick lära sig att LYSSNA på sina kroppar så skulle fetma och kostrelaterad ohälsa inte vara alls lika utbrett. Det finns ingen kropp i världen som tjänar på att instinktivt sträva efter övervikt, eller undervikt, det finns ingen biologisk vinning i det. Alla varelser är byggda för att fungera optimalt utifrån de naturliga förutsättningar de har.

     Sen finns det uppenbarligen psykiska skäl till varför så få människor inte klarar av att uppmärksamma och tolka kroppens signaler korrekt, även okunskap och otillgång, det är ju detta som leder till ohälsosamma kroppar, inte spaghettin i sig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..