Citronmarängpaj

dsc_7923

 

 

Hej hej

 

Tror aldrig jag la upp citronmaränpajen från den franska festen va? Det kommer här. Receptet kommer från Roy Fares, och om ni inte vet det så är typ allt han gör maaaagiskt gott.

Citronmarängpaj

Mördeg

120 g rumstempererat smör
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
20 g äggula (1)
100 g vit choklad, till pensling

Mördeg: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och klä en pajform med löstagbar kant, 22- 24 cm i diameter. Klä ända upp på kanterna, skär bort överflödig deg och nagga bottnen med en gaffel. Grädda bottnen mitt i ugnen tills den fått en fin färg, i 13–15 minuter. Låt svalna i formen. Smält den vita chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen.

Citronkräm

125 g färskpressad citronsaft (11⁄4 dl)
190 g strösocker (2 dl)
125 g vatten (11⁄4 dl)
100 g vatten (1 dl)
30 g maizena majsstärkelse (1⁄2 dl)
40 g äggula (2)
40 g osaltat smör

Citronkräm: Koka upp citronsaft, socker och 125 gram vatten i en kastrull. Rör under tiden ihop 100 gram vatten, maizena och äggulor i en bunke. Rör ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen och värm upp krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret i bitar och rör om tills smöret har smält. Låt svalna.

Italiensk maräng

125 g äggvita (4)
75 g vatten (3⁄4 dl)
210 g strösocker (2 1⁄2 dl)

Italiensk maräng: Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa så tills marängen är ljummen.

Bred ut citronkrämen i pajskalet och låt stå i frysen i 1 timme.Toppa med marängen och bränn av den med en gasbrännare.

 

dsc_7914
dsc_7926

 

Mums!! (Inte så avancerat som det låter :))

KRAM

LOADING..