Julgodis – ljuvlig citronkola

dsc_1165

 

 

Godmorgon

 

Har sällskap av målare här hemma i dag, tur det kanske annars hade jag lagt mig i sängen i min gamla morgonrock (där har vi något till önskelistan Tomten, i stort behov av en ny morgonrock!) och jobbat och säkert somnat haha, trött som ett ösregn! Piggar upp mig genom att smaka på lite julgodis jag gjorde i går kväll i stället. Dessa kolor m å s t e ni testa!! Syrlig citron som bara smälter i munnen, ljuvliga! (Receptet kommer från Mat-Tina)

 

Citronkola

5,75 dl socker
3 st citroner
125 g smör
350 g vit choklad
225 g kokosfett

Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka tills att temperaturen uppgår till 114 grader. Tillsätt smöret och låt det koka vidare tills att temperaturen uppgår till 119 grader. Rör ner den vita chokladen och rör om ordentligt tills chokladen smält. Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten.

 

dsc_1058 dsc_1060

 

Häll smeten i en form ca 25 x 30 cm och ställ kallt över natten. Skär kolorna i bitar. (Hittade en så bra låg form på IKEA, tips!)

 

dsc_1151 dsc_1152 dsc_1154

 

De blev lite klibbiga så jag skakade runt dem i florsocker, blev ju ännu snyggare och gott med det söta mot det syrliga!

 

dsc_1156 dsc_1159 dsc_1161 dsc_1164

 

Galet goda!!

Kram kram

Print Friendly

18 kommentarer

 1. Sofia skriver:

  Hej Viktoria.
  Jag köpte en slev termometer på maxi igår.. tänkte att den ska rädda alla mina julkola/knäck kok. Men alltså den visade ju fel temperatur.
  Var tvungen att dubbelmäta med en annan efter att jag tyckte smeten blev lite väl tjock. Sleven stod då på 122 grader, medans den andra steg upp till över 130 grader 😳.
  Blev då väldans osäker på hur spetsen på termometern ska vara.. alltså i sitt lilla hölje i skeden eller utanför höljet. Hur har du? Hoppas du förstår min fråga. Och hoppas du svarar och kan hjälpa mig så jag vågar koka din citronkola.
  /Sofia

 2. Ullis skriver:

  Hej!
  Blir det att smaka kokos av kokosfettet?

 3. Anna skriver:

  Ser supergoda ut!
  Vet du om man kan använda kokosfett/kokosolja på burk isf den i silverpaketet?

 4. Emma skriver:

  Åh dessa har jag gått runt och funderat på att göra ett tag! Men hur blir de i konsistensen? De ser ganska mjuka ut på din bild, men om man jämför med Fox-kolan t ex? Smart med florsocker-tipset.

 5. Karin skriver:

  Hej!!

  Undrar vart du köpt termometern?

  Hälsningar Karin

 6. Katarina skriver:

  Fräscht med citron. Kram!

 7. Lisa skriver:

  Men shit. Jag som hade bestämt mej för att paus i julgodis-fabriken!
  Detta är bara såååå lockande dock. Älskar citron!

 8. Theres skriver:

  Ser ju otroligt smaskigt ut! Är det det ”gamla” klassiska kokosfettet som du använt? Det som man brukar ha till ischoklad i silvrig förpackning.

 9. Mums! Så fina de blev i florsocker :-)

 10. Lotte skriver:

  Åååååå de ska jag skriva på min lista till helgen :-) Vi ska akademiska julgodis då och jag har noll inspiration så detta blev första receptet. Har du fler måste-göra-godis? Några speciella du rekommenderar? Kram Lotte
  http://www.lotte4.blogspot.se