Godaste Janssons frestelsen!

 

Hej hej

 

Fler som tycker att ett julbord utan Janssons frestelse inte är ett riktigt julbord? Jansson ÄR liksom julbord. Inget slår den smaken. Åt så himla god Jansson på Sommarro, lätt den godaste nånsin, och det visade sig att kocken läste min recension (på instagram) och var så gullig så hon mailade mig receptet. Lite luddigt dock hehe inga mått angivna utan ”gå på känsla” men hemligheten för en krämig karamellig Jansson verkar vara att köra den länge på låg temp och mycket grädde! Jag gjorde ett försök här men hade lite för lite ansjovis, nästa gång tar jag 2 burkar då tror jag den blir peeeerfekt!

 

dsc_1277 dsc_1278 dsc_1279 dsc_1280 dsc_1325

 

Krämig Janssons frestelse

1 kg fast potatis
2 gula lökar
2 burkar anjovis + spadet
7-8 dl grädde
salt & peppar
50 g smör
ströbröd

Skala och skär potatisen i smala stickor. Lägg hälften av potatisen i botten på en form. Salta och peppra på. Skiva löken tunt och lägg den ovanpå potatisen. Toppa med ansjovis. Lägg på resterande potatis, salta & peppra, häll över anjovisspadet och grädden så det nästan täcker all potatis. Hyvla över smöret och strö över ströbrödet.

Grädda i vanlig ugnsvärme, 160 C, ca 2 h.

KRAM

0

18 reaktioner på “Godaste Janssons frestelsen!”

 • Helena S skriver:

  Ser supergott ut men blev plötsligt osäker på vilken ansjovis du menar. Är det dem förpackade i metall eller dem i glasburkar med olja?

 • Elisabeth Wennberg skriver:

  Jag gjorde efter det där receptet idag men hade bara 5 dl vispgrädde, annars följde jag det till punkt och pricka, så besviken!!! Kunde tro att jag använt lättmjölk, så rinnig!!! Nä jag gör nog min Jansson som jag brukar, smaken var det inge fel på men konsistensen! Så trist! Ställde in den igen så får se om den blir bättre!

  • Victoria Riis skriver:

   Vad konstigt. Men det kan ju bero på potatisen ibland, kanske behövde en stund extra i värmen för att få till det med stärkelsen. Hoppas den blev bra tillsut! kram

 • Linda skriver:

  Vilken storlek är det på anjovisburkarna? Gjorde den förra året och var ju verkligen supergod, men glömt vilka burkar jag köpte 🤷🏼‍♀️

 • Therese skriver:

  Inte snåla med grädden, låg värme och länge i ugnen är nog knepet. Är ju så man får godaste potatisgratängen också.

 • Mia skriver:

  Hej!

  För att få bästa smaken, så fräser man löken mjuk. Häll sedan på 2 burkar ansjovis och låt den ”smälta” lite grann. Häll sedan på hälften av potatisen. Resten av potatisen över det. Mycket grädde så klart. På detta sätt får man fin ansjovis smak över hela Janssonen. Mitt tips som kommer från mormor.
  Mvh Mia

 • Ulf skriver:

  Som tillbehör är rödbetor ett måste.

 • Lotta skriver:

  Hej

  Vad är det som gör den mer krämig än andra frestelser som åxå innehåller grädde???

  • Victoria Riis skriver:

   Det är mkt mer grädde och att man lagar den länge på låg temp, då blir grädden härligt tjock och krämig. Kram

 • Anettr skriver:

  Nejenej! Inte steka löken, nog enda gången jag inte äter Jansson

 • Anettr skriver:

  Nej en jul utan Jansson har jag svårt att tänka mig. Första gången jag firade jul m mina svärföräldrar så flackade jag med blicken, sneglade i ugnen om de kanske glömt och till sist frågade jag ”har ni nån Jansson?” Nej, det brukar vi inte ha. Efter det har jag ALLTID Jansson med mig när vi firar jul där (sen 25 år tillbaka)

  Ska absolut testa detta recept!

 • Mia skriver:

  Den ska jag absolut testa! Håller med att Jansson är det bästa på julbordet! Hur stora är ansjovisburkarna? Bor i SF och här finns inte de burkar som finns i Sverige, utan små aluminium burkar. Tack för en härlig blogg med allt det goda i livet!

 • Maria skriver:

  Absolut bästa knepet för godast Jansson är att steka löken innan, samt att hälla i ansjovisspadet. Tack för din trevliga blogg!

 • Jenny skriver:

  Hej!
  Har alltid 2 burkar ansjovis, mycket grädde och hyvlar smör uppepå. Däremot steker jag den tunt skivade löken i mycket smör. Ett gammalt husmorsrecept från min mamma. Bästa Jansson jag ätit. Håller med om att det är det bästa på julbordet, får jag bara välja en rätt så blir det den! God Jul Victoria!

 • Snigeln skriver:

  Håller med!
  Inget julbord utan Janssons frestelse.
  För mig är även tjocka revbensspjäll ett måste.
  Hittade ett recept för flera år sedan med smak av apelsin och ingefära. Så nu har det receptet blivit tradition för oss vid jul.
  Måste testa ditt recept på jansson. Har aldrig haft den så länge i ugnen på den temperaturen.
  Ska bli kul att testa!
  Tack:)

 • ANNA skriver:

  Knepet för att få den extra god och karamellig som du sa, är att steka löken innan du lägger på den. Absolut bästa! 😀

Lämna gärna några rader efter er! ♥

Instagram - @matplatsen