Årets julfest med grannfruarna

dsc_1985

Temat för kvällen var glitter & paljetter, jag pimpade min utstyrsel med glittrigt paketdiadem och julkulor i öronen

 

 

 

Hej hej

 

Julborden avlöser varandra här, jag som inte skulle äta så många i år. I kväll blir det nr 7 :) Och igår hade vi julfest med dh-gänget. Grannfruarna samlade hemma hos Lottie med knytisjulbord, vår tradition! Såå gott och trevligt.

 

dsc_2105dsc_2106

Välkomnades av hemlagad glögg och peppisar <3

 

Jag hade med mig julskinka, bruna bönor och stuvad grönkål till knytisbordet.

Stuvad grönkål

400 g grönkål
smör att steka i
5 dl vispgrädde
1 msk kalvbuljong
2 tsk socker
salt & vitpeppar
redning (mjöl + vatten)

Skölj och strimla grönkålen. Fräs den i smör i en stor gryta tills den mjuknat men inte fått färg. Häll på grädde, fond och socker. Låt puttra på svag värme ca 30 min. Rör om då och då. Smaka av med salt & peppar och tillsätt redning till önskad konsistens.

 

dsc_1911 dsc_1912 dsc_1925

 

Sen fanns det allt och lite till, vi konstaterade att det enda vi inte hade med i princip var kalvsylta (vill ändå ingen ha), potatis (lägger vi till nästa år, gott till sillen) och kallskuret som salami och rostbiff (kanske kommer nästa år).

Allt var så himla gott!! Synd man blir så mätt fort bara :)

 

dsc_2118 dsc_2121 dsc_2127 dsc_2135 dsc_2145 dsc_2150 dsc_2154 dsc_2116 dsc_2160 dsc_2155 dsc_2162 dsc_2164 dsc_2165

 

Sen kör vi både tipspromenad, julklappslotteri och julklappsspel. Körde en ny variant av det sistnämnda i år så alla fick 2 paket var, det var faktiskt mkt roligare. Inge kul att bli utan. Regler för denna variant:

Julklappsspelet

Alla har med sig 2 julklappar för en viss summa (vi körde 2 paket för sammanlagt 100 kr, det kunde alltså vara en dyrare grej och en billigare eller 2 för 50, ja ni fattar). Sen sitter man i ring och slår en tärning i turordning, slår man en 1:a eller 6:a får man ta ett valfritt paket ur högen. Så håller man på tills alla har 2 paket (har man redan fått 2 paket så hoppar man över denne person alltså). När alla har 2 paket var så öppnar man dem och sen sätter man klockan på valfri tid. Vi satte 10 min. Sen sålt man igen en i taget och får man en 1:a eller 6:a får man ta ett valfritt paket av någon annan och ge dem ett valfritt paket av sina egna. Så håller man på tills klockan ringer och när tiden är slut får man behålla de paket man har då.

Fick jättebra presenter, så nöjd!

 

dsc_2184 dsc_2185 dsc_2191 dsc_2197

 

Satt uppe länge sen och pratade, drack vin (så goda viner från Torres, det vita fick stående ovationer och tog slut på ett kick) och åt julgodis som Ida gjort. En grym vaniljkola med salt (fridas bakblogg) och lakritstryffel med (Ernst). Galet goda!!

 

dsc_2168

 

Recepten kommer här:

Lakritstryffel med vit choklad och citron

Tryffelsmet
2 dl vispgrädde
170 g lakritskola (Kick eller Käck)
100 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
bakformar

Garnering
200 g vit choklad
2 citroner, rivet skal
flingsalt

Koka försiktigt upp grädden i en kastrull. Bryt ner lakritsen i grädden och låt den smälta. Skär ner den ljusa och den mörka chokladen och smält ner den i lakritsgrädden. Fyll små bakformar med lakritschokladsmeten till hälften.

Sätt på ett vattenbad och skär ner sedan den vita chokladen i mindre bitar, smält den i en kastrull i vattenbadet. Riv skalet på två citroner till zest med ett rivjärn. Toppa lakrits- och chokladtryffeln med vit choklad, och toppa med citronzest och flingsalt. Ställ in kylen så tryfflarna svalnar och sätter sig.

dsc_2172

 

Salt smörkola med vanilj

100 g Smör
2 dl Vispgrädde
2.5 dl Strösocker
1 dl Sirap, ljus
Frön ur 1/2 Vaniljstång.
0.5 tsk Flingsalt
+ extra Flingsalt på toppen

Koka samma alla ingredienser i en kastrull. Koka kolan på medelhög värme till den klarar kulprovet och rullas till en ganska mjuk kula. Rör om i kolan med jämna mellanrum. Smörj en brödform med olja och häll den färdiga kolasmeten där i. Låt stelna en aning innan du strör över flingsalt. Låt sedan stelna i rumstemperatur i ett par timmar innan du skär kolan i bitar. Slå sedan in kolorna i smörpapper och förvara i en kakburk.

dsc_2192

Tack för en grym kväll tjejer! <3

KRAM

0

19 reaktioner på “Årets julfest med grannfruarna”

 • Louise skriver:

  Vad mysigt ni såg ut att ha, själv ligger man i influensan. Har inte orkat julstöka något eller gå på några julbord. Men men det blir ju som sagt jul ändå, och det mesta går ju att köpa färdigt i matväg.
  Hoppas på att det vänder inom de närmsta dagarna i alla fall.
  Må så gott och ha en riktigt God Jul!
  Kram

 • Elin skriver:

  Kul med julklappsspel. Måste tipsa om att vi kör 3 paket: nr 1 köper vi för en viss summa, nr 2 är något hemgjort (endast fantasin sätter gränser…) & nr 3 något vi tar hemifrån, kan vara allt från en gammal bok el till något annat som man tröttnat på☺️. Alltid lika kul att se vad alla har gjort eller rotat fram😂😂

 • Jennke skriver:

  Var hittade du de söta julkulorna?

  God Jul 😊

 • Sara skriver:

  Låter verkligen supermysigt och supertrevligt! Visst är det kul med julklapsslek!!

 • Rebecca skriver:

  Var kommer din väninnas halsband ifrån hon med svart tröja o h som håller i en bricka med pepparkakor o glögg hihi ?

  • Victoria Riis skriver:

   Det fick vi i en goodiebag en julfest för några år sen, minns tyvärr inte märket och butiken har gått i konkurs. Kram

 • Kristina skriver:

  Undrar vad boken heter som ligger under doftljusen..??
  Bra o trevlig blogg på alla vis <3

 • Susanna skriver:

  Åh, berätta gärna vad ni hade köpt för julklappar! Ska ha med mig ett paket för typ 50:- till jobbet, och har t o t a l idétorka…

 • Emelie skriver:

  Hej! Den grå glittriga klänning som din kompis har var väldigt fin – vet du möjligtvis var den kommer ifrån?

  Tack för en mysig blogg!

 • Melina skriver:

  Så kul att ni har så bra relation till varandra i grannsällskapet. Det verkar som alla är jämnåriga oxå? Hoppas ni myser nu på er bröllopsdag. Så kul att läsa din blogg..varje dag!!! Kram

 • Birgit skriver:

  Trevlig blogg du har, mycket tips och idéer. Bor i Örebro och undrar var du köpt mor Matildas skinka. Den såg så fin ut.

  • Victoria Riis skriver:

   Tack!! Den är från Ica Renommé i Haga, kika där om du har möjlighet! Den var verkligen supergod!! Kram

 • Mitta skriver:

  Din glittriga kjol!! 😍👍🏽👍🏽👍🏽😍 från var? Im in love

Lämna gärna några rader efter er! ♥

Instagram - @matplatsen