Solgul kräftsoppa

 

dsc_1898

Hej hej

Påväg hem i bilen från Skåne och passar på att jobba lite on the road. Inte jag som kör alltså 🙂 Har ni några nyårslöften i år? Jag brukar inte ha så många men i år har jag några, de flesta gäller jobb dock. Stressa ner, låta mig ta helg och få mer ordning och struktur på jobbdagarna och hålla mig till vanliga arbetstider så gott det går. Tror jag fått lite av en ålderskris också? Jag som brukar älska att fylla år och aldrig brytt mig om siffran tycker det känns lite tungt att fylla 40 (fyller 29/1)? Det känns som en gräns till gammal? Tycker plötsligt att jag ser gammal ut också. Köpte mig ett helt gäng hiskeligt dyra ansiktskrämer och slängde in ett nyårslöfte om att komma i bättre form i vanlig ordning. Men annars är jag otroligt taggad för det här året!

Ska programmera lite recept jag har på lager nu och posta för resten av veckan, så ni har lite nya goda tips och jag har tid att vara med mina jullovslediga barn (Micke jobbar). Ännu ett nyårslöfte. Vill inte vara en sån förälder som barnen tycker alltid sitter med telefonen/datorn och säger ”jag ska bara..” Inget ni kommer märka av alltså men jag ska bli bättre på att prioritera familjetid och skilja på arbetstid.

Nog om det, här kommer en gammal favorit i lite ny tappning vi ätit i dagarna. Älskar denna soppa! Kräftstjärtar i lake är jag dock inte så jätteförtjust i och man ställer sig ju kanske inte och skalar ett paket frysta kräftor för att ha i soppa så nästa gång ska jag ha testa med räkor i. (Eller råkar ni veta något gott märke på kräftstjärtar som jag missat?)

dsc_1895
dsc_1900

Kräftsoppa (ej slät)

6 rivna morötter
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 fiskbuljongtärning
1 liter vatten
3 dl creme fraiche
300 g kräftost
1-2 burkar kräftstjärtar
salt
citronpeppar

Fräs vitlök, purjo och morötter tills de blir mjuka i lite olja. Häll på vatten och buljongtärning. Koka 10 min. Rör ner crème fraîche och kräftost, krydda med salt och citronpeppar. Häll till sist ner kräftstjärtarna (eller servera dem separat till soppan).

dsc_1903
dsc_1902

Tips! Det här kryddsaltet är vansinnigt gott att krydda med vid servering!

Älskar verkligen soppa, man kanske skulle införa sopp-torsdag? Med pannkakor till.. Kan ni inte vara gulliga och ge mig tips på lite goda soppor, vilka är era favoriter?

KRAM

 1. God fortsättning på dig:)
  Jag har inte avgett några löften, utan bara lovat mig själv att försöka må ännu bättre, stressa mindre, helt enkelt ta hand om mig på bästa sätt.Vi har också sagt att vi ska göra mer saker tillsammans, maken och jag, resa bort lite då och då.
  Åldersnoja fick jag förra året då jag fyllde 50, och det syns i spegeln att man åldrats men jag har levt och jag tar hand om huden så gott det går men skulle inte börja spruta in nåt för att se yngre ut.
  Alla får göra som de vill, jag gillar inte riktigt mina rynkor men försöker sköta huden och acceptera ändå:))
  Ha det gott!! Kram

 2. Hej och god fortsättning!
  Ja precis så är det att efter 40 känner man sig helt plötsligt gammal i huden. Helt plötsligt känner man behov av ansiktsbehandling. Ibland känner man sig slapp i huden lite här och var;-))
  Men jag kan också lova att man blir klokare och mer avslappnad med åren så jag personligen tycker bara det blir bättre och bättre.
  Man vet vad som är viktigt i livet och tar tillvara det. Själv fyller jag 44 i år.
  Just nu lagar jag din Chili con carne:-)) kram

 3. Har en hel lista med mål för året. Gillar inte löften, bryter dem bara. Mål känns mer överkomligt – bara att börja om igen om det fallerar.
  Såg frysta kräftstjärtar när jag handlade på Willys i veckan. De låg utan lag. Alltså skalade kräftstjärtar, men frysta. Kan kanske funka?

  Annars brukar jag göra en morotssoppa med kokosmjölk och ingefära. Jättegott!
  Och en fisksoppa med saffran. Och en annan med tomat. Älskar fisksoppa. Är annars dålig på att göra och äta soppa måste jag säga.
  God fortsättning!

 4. Vi äter soppa en gång i veckan, våra barn älskar det och ett smart sätt att få i dem lite grönsaker!

  Denna är vår favorit just nu:

  Squashsoppa

  Till 8-10 pers (som förrätt)

  2 små squash (500g) Gul eller grön
  1 purjo
  2-4 vitlöksklyftor
  1 dl grovhackad basilika
  2 msk olivolja
  8 dl vatten
  2 hönsbuljongtärningar
  2 1/2 dl grädde
  Salt
  Svartpeppar

  Ansa, skala och skär squashen i mindre bitar, purjon likaså. Skala och finhacka vitlöken. Fräs squash, purjo och vitlök och basilika i en stor kastrull ca 5 min.
  Tillsätt vatten, buljongtärningar. Låt koka 10 min. Mixa. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.

 5. Har slutat med löften efter 2 år med löften som det inte blev något av. Kanske funkar bättre utan! Vi får se he he! Den soppan du gör med kräftstjärtarna gör jag alltid med räkor och räkost. Så himla god! Kika in på min blogg och kolla i kategorin soppor. Där finns ett gäng, älskar verkligen soppa! God fortsättning!

 6. Åh, 40 är det nya 30, haha! Allvarligt talat, en vändning, men till det bättre tyckte jag det var att fylla 40! Mer tid till egna intressen, barnen också äldre och mer självständiga. När det gäller utseendet tycker jag att ansiktet mer lade sig till rätta, haha! Mogen skönhet typ….håll med om att många faktiskt blir vackrare ju äldre de blir? Är säker på att du kommer kvala in för detta 😉

 7. Inga löften som sådana, mer mål och förbättringar inom olika områden. Sen försöker jag utmana mig själv varje år genom att göra något utanför min bekvämlighetszon, något jag inte kan eller har testat förut, tror jag inte klarar. Det ska vara läskigt för det är så stärkande när man kommer ut på andra sidan av den utmaningen och erfarenheten.

  Att försöka jobba mindre eller smartare och vara mer med familjen är något jag ska prioritera.

  Skickar med ett recept på soppa här också:
  http://matikvadrat.se/2013/10/30/supersnabb-laxsoppa-med-asiatiska-influenser-2/

  Gott nytt år!

 8. 40 är bara en siffra:) Jag är 46 och det är liksom bara att köpa läget och man är inte äldre än man känner sig, våra barn har flyttat hemifrån och det är faktiskt riktigt härligt att kunna vara spontana och göra lite som man vill igen!

  Här är en riktigt god soppa!
  Italiensk köttsoppa 4 port

  400 g benfri högrev
  2 gula lökar
  2 vitlökar
  400 g zucchini
  2 msk Arla® Smör-&rapsolja
  2 msk tomatpuré
  ½ tsk salt
  1 krm svartpeppar
  1 liter kalvbuljong
  2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche
  2 msk pesto
  Topping:

  125 g Arla® Svecia
  1½ dl hackad färsk basilika
  Gör så här:

  Skär köttet i små bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skär zucchinin i bitar. Bryn kött och lök i smör-&rapsolja i en gryta. Rör i tomatpuré, salt och peppar. Häll på buljongen och låt koka ca 50 min. Tillsätt zucchinin och koka 10 min till. Rör ner 1 dl crème fraiche och pesto. Låt koka upp. Toppa med crème fraiche, basilika och ost vid servering.

 9. LINSSOPPA från Jennys Matblogg
  Det här behöver du till 4 portioner :
  smör
  1 finhackad gul lök
  1 finriven morot
  2 hackade vitlöksklyftor
  1 msk tomatpure
  1 burk krossade tomater
  1 nypa strösocker
  2 1/2 dl röda linser ( torra )
  8 dl- 1 liter vatten
  1 tsk sambal oelek
  1 msk chilisås
  1/2 – 1 msk rödvinsvinäger
  1 tsk salt
  peppar
  Gör så här:
  Skala & hacka löken, finriv moroten, och hacka vitlöken.
  Fräs detta i smör tills löken blivit mjuk. Tillsätt tomatpure & fräs runt under omrörning.
  Vänd ner krossade tomater, 1 liter vatten, socker, sköljda linser, sambal oelek, chilisås. Låt sjuda upp i 10- 15 minuter.
  Vill du ha den mindre fyllig spä på med ytterligare lite vatten,
  Smaka sedan av med vinäger, salt & peppar
  Serveras med en klick creme fraiche
  och ostsmörgåsar.

 10. Tycker det är bättre att kalla det mål än löfte. Ett löfte ska man hålla men mål strävar man efter. Mycket bättre !
  Här kommer ett recept på ”Emil soppa”. Syrran kallade det så när hon var dagmammaoch barnen inte gärna ville äta soppa. Men soppa som Emil i Lönneberga åt gick bra, därav namnet. Längesedan nu men soppan heter fortfarande så. En väldigt enkel och god soppa. Går på en halvtimme. Väldigt gott att doppa bröd med mycket smör på!
  Emilsoppa
  2 burkar krossade tomater (gärna basilika)
  2 köttbuljongtärningar + 1,5 L vatten
  1 hackad lök
  2 dl ketchup
  100 g färs
  Blanda krossade tomater, köttbuljong, lök, ketchup i vattnet och koka upp.
  Bryn färsen och häll i. Bryt spagetti i lagom små bitar och häll i på slutet. Färdig när spagettin är mjuk.
  Kram från Lena

 11. Vi gör ofta just den där soppan men är inte heller så förtjust i kräftstjärtar på burk. Så vi brukar ta räkor och/eller laxtärningar istället. Å så räkost istället då förstås. Jättegott!!!

 12. Bra löften! :-* och du är extremt vacker. En riktig milf som man brukar säga haha. Visade killarna på jobbet en bild på dig för du är så snygg och de bara ”wow”! kram 🙂

 13. Jättegod soppa:

  Soppa med äpple och kräftstjärtar

  4 pers

  2 morötter

  150 g rotselleri

  1 gul lök

  4 tomater

  1 liter vatten

  2 fiskbuljongtärningar

  2 msk tomatpuré

  1 tsk dillfrön

  100 g naturell färskost

  ½ tsk salt

  2 krm svartpeppar

  Kräft- och äppelgarnering:

  350 g kräftstjärtar

  2 gröna äpplen

  1 knippa gräslök

  2 tsk citron

 14. Hej!

  Brukar göra en jättegod soppa som även brukar gå hem hos barnen. Har inga exakta mått men den innehåller lök, äpple, röd paprika och kyckling. Grädde, curry, hönsbuljong torkad basilika. Och ris! Brukar göra den ganska tjock och servera med vitlöksbröd. Man kan ha grillad kyckling som man blandar i strax innan servering eller skuren kycklingfilé som man har i från start Tack för en jättebra blogg med massor av goda recept!

 15. Ostbutiken i Ängelholm är grymma på soppor och sallader så passa på att äta lunch där nästa gång ni ska till Hembygdsparken

 16. Ett tips på kräftstjärtar, brukar finnas frusna i frysdisken, jag har köpt både på Willys och Ica Maxi. De smakar inte som de i lake. Inte så goda att äta naturella men väldigt bra just i soppan. Kolla om du hittar och prova.

  Ha det gott <3
  Kram Fia

 17. Jag förstår dig ang ålderskris. Jag fyller 39 i år och känner verkligen av den redan! Märker av ålderstecken jag med, samt en rädsla att livet går så fort och inget kan tas för givet. Du är för övrigt väldigt fin dock! God fortsättning till dig och din fina familj!!

 18. Vad många härliga sopprecept alla kommer med! Vi försöker med torsdagar med. När man fyllt 50 tycker man 40/åringarna är lite larviga med sin noja för sen rullar det bara på. Jag kan känna dock i backspegeln att många stressar som fasiken i den åldern o 10 år senare straffar det sig när kroppen börjar reagera – så det är omsorg av sig själv att sätta upp mål som du. Bra hudvård är toppen, för mig har Paulas Choice exfolieringsprodukter gjort underverk. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..