Mot Ghana 

I annonssamarbete med NestléGodmorgon! 

Vilken lördag i går! Får berätta mer om den vid senare tillfälle för nu sitter jag ute på ett julpyntat Arlanda och äter frukost med Åse


(Lite extra kärlek sänder jag i dag på farsdag till alla fina pappor i mitt liv <3)

Strax reser vi nämligen till Ghana med Nestlé och det ska bli såå spännande. Besöka kakaoplantage (de gör ju tex Kitkat, Smarties, After eight mm) men framförallt för att se deras hållbarhetsarbete och vad de gör på plats för att förbättra för odlarna och förebygga barnarbete. Fullspäckat schema i dagarna 5.
Här kommer lite information om Nestlé och deras projekt Nestlé Cocoa plan.

Nestlé köper årligen cirka 414 000 ton kakao, främst för choklad och konfekt, men även för andra produkter såsom drycker. De köper från stora kakaoodlingsländer så som Elfenbenskusten, Ghana, Brasilien, Ecuador, Venezuela, Mexiko och Indonesien.

Majoriteten av kakaoproducenterna är små-hushåll med låg produktivitet och inkomster. Barnarbete på kakao-odlingarna är ett utbrett problem som drivs av flera faktorer och lösningar måste ta hänsyn till kulturella, ekonomiska och sociala strukturer. 

Ett problem har varit att många föräldrar och lokala samhällen inte varit medvetna om att barnarbete kan ha negativa effekter. För att ta itu med detta investerar Nestle i lokala kontaktpersoner för att arbeta med och utbilda sina egna samhällen om barns rättigheter och varför barnarbete kan vara skadligt.

Nestlé Cocoa Plan utbildar även odlarna i förbättrade jordbrukstekniker och att utveckla mer professionella jordbrukare, som är mindre benägna att använda sina barn som barnarbetare. (De allra flesta fall av barnarbete arbetar för sina egna föräldrar.)

Målet är att förbättra livet för odlarna i leverantörsleden med fokus på tre områden:

• Bättre jordbruk – bland annat genom att förbättra jordbruksmetoder och skänka bättre kakaoplantor  

• Bättre liv – försöka förbättra livsvillkoren för kvinnorna och motverka barnarbete.

• Bättre kakao – bland annat genom att bygga långsiktiga relationer med leverantörer och certifiera odlingar.  


Jag vet inte riktigt hur det blir med internet där borta men jag kikar in och uppdaterar er så fort jag får möjlighet. 

KRAM

  1. Ja…det skulle jag också vilja vet. Intressant fråga då jag själv har barn och vill lämna efter mig en hållbar jord.

 1. Hej!
  Hur tänker du kring all kritik Nestle har fått genom åren? Jag tänker främst på skandalen kring bröstmjölksersättning som ju fortfarande pågår och stöds av bland annat Vårdförbundet i Sverige. Jag hade en bekant som reste på en liknande resa med en världskänt fruktföretag och han hade strikta restriktioner kring vad han fick skriva på sin blogg. Så då skrev vi vad vi tyckte om företaget i kommentarerna. De raderades av någon anledning…..

  1. Svar från vår kontaktperson hos Nestle som är väl insatt: Det stämmer att Nestlé har fått kritik för marknadsföring av bröstmjölksersättning. Den krisen drabbade företaget i början på 70-talet men lever i mångas minne kvar än. I början på 70-talet fanns det inte ett regelverk för försäljning av bröstmjölk och Nestlé var sedan med och formade den kod som finns idag. Den heter WHO-koden. FTSE4Good är ett index som hjälper investerare som vill satsa pengar i företag som tar ansvar och är hållbara. Det är det enda hållbarhetsindex som har definierat kriterier för ansvarsfull marknadsföring av bröstmjölksersättning. Nestlé är det företag som funnits med på FTSE4Goods lista längst, sedan 2011. Bland annat vet jag att företaget anlitar en extern firma (Veritas) och betalar dem för att granska Nestlé så att de verkligen ska göra rätt.  Det är ju just ett sådant projekt vi ska besöka i Ghana.
   När man tittar på de externa institut och index som granskar företag så ligger Nestlé generellt på första eller andra hand vad gäller hållbarhetsarbete. http://www.nestle.com/csv/performance/external-assessments

    1. Min tanke också. Och jag tror inte att de organisationer som bojkottar företaget idag gör det på grundval av något som hände på 70-talet. Sen är ju inte hållbarhet någon sorts garanti…
     Jag menar inte att du inte får/ska/kan resa på en sådan här resa, men jag tycker det skulle vara intresssant att höra hur du tänker kring vilka företag du samarbetar med etc. Väljer du ofta bort samarbeten och i så fall varför?

     Hoppas du får en lyckade resa!

   1. Hmm, den där kontaktpersonen behöver nog läsa på lite, och då inte bara i företagets eget marknadsföringsmaterial. Det här var inte en ”kris som drabbade Nestlé” – det var en kris Nestlé ORSAKADE och som ledde till att väldigt många spädbarn dog. Att det på 70-talet inte fanns regler för hur aggressivt och lögnaktigt man fick bedriva marknadsföring till fattiga mammor i utvecklingsländer är väl ingen ursäkt? Dessutom har Nestlé fortsatt med oetisk marknadsföring långt senare, men i andra utvecklingsländer. Att man numera betalar ett annat företag för att ”utvärdera” dem (vilket i praktiken låter som ett smart sätt att köpa in bättre renommé) låter heller inte så imponerande och dessa utvärderingar har också kritiserats av andra parter. Jag har förstås ingen generell åsikt om huruvida folk ammar eller ger flaska, sådant är upp till var och en. Det jag är kritisk mot är vissa företag som kör med fula metoder för att tjäna pengar till nästan vilket pris som helst. Jag tror att Vårdförbundets m.fl. bojkott kommer att fortsätta, trots försöken att tvätta rent varumärket.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..