Ghana del 2

I samarbete med Nestlé Cocoa Plan

 

 

Hej hej

Vi fick möjligheten att besöka ett par skolor när vi var i Ghana. I en by fick vi vara med och se hur lektionerna gick till och prata med både elever och lärare. Många drömmar och planer, allt från läkare till kläddesigners och dedikerade lärare som brinner för sitt jobb. Så intressant att höra.

 

 

 

Ett problem i många fattiga länder är ju barnarbete, familjerna tar helt enkelt hjälp av sina barn i sitt arbete som tex på kakaoplantage. Nestlé Cocoa Plan arbetar aktivt med att förhindra detta, dels ges pengar både för att hjälpa till att skicka barnen till skolan (hjälp med kläder, böcker tex) och även för att bygga skolor men de anlitar även oberoende och lokala kontrollanter som befinner sig på plats och håller koll så att inget barnarbete ska förekomma samt utbildar sina egna samhällen om barns rättigheter och varför barnarbete kan vara skadligt. Så viktigt!

Ni kan läsa mer om detta HÄR och HÄR om ni vill veta mer.

 

 

Nestlé Cocoa Plan har många projekt i luften. I en annan by fick vi se hur de börjat odla larver för att ha som protienkällla (protein är en bristvara!). Varje familj fick en odling – dels för att äta själva men även för att sälja och tjäna pengar. Killen som beskrev detta var helt lyrisk, visade mig massa recept/bilder i sin mobil som han gjort på dessa och tyckte jag skulle provlaga. 🙂 (Enligt dem en delikatess och som sagt väldigt bra och lättodlad protein).

 

 

Kan omöjligt återberätta allt vi fick vara med om men det har varit så intressant och nyttigt på många plan. <3

 

KRAM

 

 

  1. Varför tror du att föräldrar sätter sina barn i arbete istället för att låta dem gå i skolan? För att de blir utnyttjade av Nestlé att producera råvaror till löner som är så låga att de inte går att leva på. Äckligt att först suga ut människor och sedan komma som ‘White Savior’ figurer och låtsas bedriva välgörenhet. Antar att lokalbefolkningen ska vara tacksamma för att barnen inte har dött av smutsig bröstmjölksersättning från Nestlé som de blev lurade att köpa för ett antal år sedan, eller att de inte dör av törst eftersom de inte har något grundvatten kvar eftersom Nestlé pumpar upp allt vatten för att tillverka läsk, som de gör i Michigan idag.
    Här är en länk till en insamling för att betala rättegångkostnader för den lilla staden i Michigan som nu blivit stämda av Nestlé när de försökt kämpa för att få behålla sitt vatten.
    Känns det bra att ta emot lön från Nestlé när du vet hur många människoliv de har på sitt samvete?

    Räknar med att du inte godkänner det här inlägget, så kommer att publicera det på bloggbevakning.se också så att någon ser det.

    1. Att många odlare i Afrika är fattiga är ett problem som Nestlé försöker lindra med Cocoa Plan. De odlare som får hjälp med utbildning, plantor och skolor måste inte sälja sin skörd till Nestlé, de får sälja till den som betalar mest. Arbetet jag fick se i Ghana är ju bara ett exempel på vad de gör för att förbättra för odlare. Problemet var inte att bröstmjölksersättningen var smutsig men att mammor inte hade tillgång till rent vatten. Idag finns en särskild kod som reglerar hur företag får sälja ersättning och bilder på förpackningarna så att även de som inte kan läsa förstår hur man ska göra. Min kontakt på Nestlé heter Annelie Barkelund och hon säger att om du har fler frågor om Nestlé så får du gärna kontakta henne på telefon 072 703 23 86.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..