Hel kyckling i ugn

I dag har jag testat nåt som jag aldrig gjort förut! Jag har lagat en hel kyckling från scratch i ugnen!! :woohoo: Vivo har extrapris (20 kr/kg Kronfågel färsk svensk kyckling) så jag drog med mig Åsa efter jobbet och fyndade varsin kyckling :lol:.

Till min ugnskyckling behövs ungefär:
1 st hel färsk kyckling
färska örter efter smak
vitlök
salt & peppar
1 citron
rödlök
morötter
palsternackor
potatis
smör (en ordeeentlig klick)
fond + vatten

sås:
sky från kycklingen
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
salt
soja
(socker)

Blanda smör, örter, pressad vitlök och salt. Snitta skinnet på kycklingen lite här och där och pula in smörblandningen. Skär citronen i grova bitar och stoppa dessa i kycklingen. Salta och peppra ovanpå kycklingen och lägg den på en plåt med höga kanter. Skär rotsakerna i ganska grova bitar och lägg dem på plåten. In med allt i ugnen 175 C ca 1 1/2 timma (höj värmen mot slutet för extra kripig yta). Ös med jämna mellanrum och rör runt bland rotsakerna. Häll gärna på lite extra fond+vatten om det blir för torrt.

Testa så kycklingen är färdig (köttsaften ska vara KLAR inte rosaröd). Om rotsakerna börjar se mörka ut innan kycklingen är klar så fiska upp dem och ställ åt sidan. När kycklingen är klar så gör en sås på skyn, cremefraiche och grädde. Smaka av med salt, soja och ev lite socker.

Det blev huuuur gott som helst!!!!! :woohoo:

 1. Mia skriver:

  Hej det såg så gott ut har velat prova att göra hel kyckling länge men är så osäker på att laga mat måste följa recept tänkte därför höra vilka örter du använde hoppas att ni får en jätte bra semester med sol och bad kram

 2. Anna skriver:

  OMG sa gott!!! En av de basta, latta ratter nansin!!

 3. Karino skriver:

  Hej!

  Jag bestämde mig igår för att laga hel kyckling och sökte då på internet och hittade din sida. Idag har jag lagat denna kyckling och det var renskrapade tallrikar runt hela bordet! Underbart gott, är så glad att jag har hittat din sida. Kommer helt klart fortsätta använda den för inspiration:)

  Tack!

  Kram Karin

 4. Toppklass..!

  Riktigt bra..!

  Tack för receptet..!

 5. Nu ska jag precis till att börja här laga till min kyckling.

  Det ska bli riktigt intressant!

  Jag tror att det rosmarin, timjan, vitlök och citron i själva konceptet ”örter”..

  Återkommer med smakrapport..!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..