ANNONS

Hel kyckling i ugn

/

I dag har jag testat nåt som jag aldrig gjort förut! Jag har lagat en hel kyckling från scratch i ugnen!! :woohoo: Vivo har extrapris (20 kr/kg Kronfågel färsk svensk kyckling) så jag drog med mig Åsa efter jobbet och fyndade varsin kyckling :lol:.

Till min ugnskyckling behövs ungefär:
1 st hel färsk kyckling
färska örter efter smak
vitlök
salt & peppar
1 citron
rödlök
morötter
palsternackor
potatis
smör (en ordeeentlig klick)
fond + vatten

sås:
sky från kycklingen
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
salt
soja
(socker)

Blanda smör, örter, pressad vitlök och salt. Snitta skinnet på kycklingen lite här och där och pula in smörblandningen. Skär citronen i grova bitar och stoppa dessa i kycklingen. Salta och peppra ovanpå kycklingen och lägg den på en plåt med höga kanter. Skär rotsakerna i ganska grova bitar och lägg dem på plåten. In med allt i ugnen 175 C ca 1 1/2 timma (höj värmen mot slutet för extra kripig yta). Ös med jämna mellanrum och rör runt bland rotsakerna. Häll gärna på lite extra fond+vatten om det blir för torrt.

Testa så kycklingen är färdig (köttsaften ska vara KLAR inte rosaröd). Om rotsakerna börjar se mörka ut innan kycklingen är klar så fiska upp dem och ställ åt sidan. När kycklingen är klar så gör en sås på skyn, cremefraiche och grädde. Smaka av med salt, soja och ev lite socker.

Det blev huuuur gott som helst!!!!! :woohoo:

21
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00