Midsommartårta

Den här tårtan är vi nog inte ensamma om att ha testat nu kring midsommar?! 😆 (Den var med i senaste numret av Buffé) Det var ganska många moment och blir ganska mkt disk men det är det värt!! Helt ljuuuvlig!!!

Här kommer receptet.
(tårtan räcker till ca 12-14 personer)

Botten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna. Passa på att ta av ytterkanten på formen och diska den så det inte blir ströbröd på fyllningen. Sätt sedan tillbaka den run kakan.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.

Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. (Tina isåfall 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen). Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.

 1. Johanna skriver:

  Har bakat den i sommar jag med. Den är super god! Hade lite mera jordgubbar i moussen vilket bara var en fördel. Jag älskar verkligen mousse tårtor. Kan verka krångligt men det är inte alls svårt. Gott men samtidigt inte så mastigt.
  Rekommenderas!

 2. anna skriver:

  kan man använda sig av frysta jordgubbar och bara dekorera med något annat? tänkte om man vill göra den vinter tid!:)

 3. sanna skriver:

  Oj jag skulle så gärna vilja prova den!! Men den verkar svår att göra. Jag tycker jag är den ända som misslyckas med gelatin jämt )=

  Tack för en underbar sida har läst den nästan varje dag i en lång tid nu…… helt fantastiskt.

 4. Cat skriver:

  Nu har jag bakat denna också somrig och god men jag är inte förjust i choklad så anslaget blir en mazarin el mördeg nästa gång.

  Caroline/Du kan använda agar agar om det är för du ej vill ha gelatin pga kollagen?
  Annars är det ju svårt att få en moussetårta med dess egenskaper som just mousse har men vispa grädden hårdare och safta ur jordgubbarna så det är så lite vätska som möjligt ev vispa vitorna till hård skum och vänd ner istället för gulorna.
  Frys den enbart så håller den också formen bättre.
  Kram

 5. min moster bjöd på denna läckerbit! Den var ju helt ljuvlig!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..