ANNONS

Fylld laxfilé med murkelsås

/

Fredagskvällar är bästa kvällen på veckan tycker jag! Då lagar vi ofta lite lyxigare mat (alt köper hem take away), tänder massa ljus, dricker gott och tittar på fredags-tv och slappnar av. Just nu följer vi Idol på fredagarna och i fredags blev det detta till middag.

Receptet hittade jag i kokboken Fredags Gourmet. Det blev sååå gott!! Smakar som värsta restaurangmaten utbrast sambon och skrapade tallriken ren. 😆

Perfekt bjudmat, receptet är enkelt att dubbla både en och två gånger om man är många. Laxen sköter sig själv i ugnen (och kan läggas på en stor plåt om man är många). Det här kommer vi absolut göra igen!! Nåt för nyårsafton kanske?! 😎

(Såsen passar även minst lika bra till en god köttbit)

4 port:

ca 700 g benfri mittbit av färsk laxfilé
flingsalt

Fyllning:
150 g gorgonzola
2/3 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad persilja

Murkelsås:
1 msk smör
1 msk mkt finhackad schalottenlök
1 1/2-2 dl mkt finhackade murklor (köp gärna på konservburk, förvällda och klara. Hacka och skölj väl!)
1/2 msk maizena redning
4 dl vispgrädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
salt & vitpeppar

Tillbehör:
pressad potatis
limeklyftor

Börja med såsen. Hacka murklorna fint. Fräs den hackade schalottenlöken i smöret och tillsätt murklorna. Låt fräsa några minuter och pudra sen över maizena. Häll på grädden och smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka sakta under omrörning minst 15 minuter så den tar smak och får tjock konsistens. Smaka av med salt & peppar. Så långt kan man förbereda ett par timmar i förväg om man vill.Sätt ugnen på 200 C. Mosa osten och blanda med de hackade örterna. Dela laxfilén i 4 lika stora bitar. Skär ett snitt i varje filé så det blir en ficka, akta så ni inte skär rakt igenom. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form ( eller plåt om det ska få plats många) och fyll fickan med oströran.

Salta med flingsalt och ställ in formen i ugnen 10-15 minuter. Ge under tiden murkelsåsen ett uppkok.

Fördela såsen på tallrikar och lägg på laxen. garnera med några klyftor lime och servera nypressad potatis till.

GOTT!!!!!!!!!!!!

23

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00