Varm smörgåstårta på Hönökaka

GUDA GOTT! Det här är väl ett sånt där klassiskt vandringsrecept som de flesta har en variant på, brukar laga eller ätit hos någon. Om inte så testa detta genast!!


innan gräddning


jag använde Port Salut ovanpå, smälter bra utan att bli bränd!

Så här gör jag min variant:
4 port:
1 pkt Hönökaka (4 halvmånar)
2 pkt bacon
2 dl creme fraiche (inte lätt, det ska bli tjockt!)
1 dl grädde
2 gula lökar (eller en purjolök)
100 g färska champinjoner
salt & peppar
körsbärstomater
riven ost

Klipp baconen i små bitar och fräs dem i stekpanna. Tillsätt hackad lök och skivade champinjoner och låt dem fräsa med. Tillsätt creme fraiche och grädde och låt puttra en liten stund tills krämen tjocknar. Smaka av med salt & peppar.

Lägg en halvmåne bröd på bakplåtspapper. Bred 1/3 av röran på, osv. Det ska bli tre skivor med röra på. Avsluta med det fjärde brödet som lock. Skiva tomaterna och lägg överst, strö över rikligt med riven ost.

In i ugnen 200 C ca 10 min tills osten smält. Servera med en sallad (vanlig isbergsallad och gurka blir fräscht till!).

Såååå gott med den lite salta fyllningen till brödet som är lite sött. TESTA!

Tips: vill man inte ha den så hög kan man göra en rund tårta i stället, med ETT lager fyllning och sen topping.

 1. Lotta skriver:

  Hej!
  Gör en liknande tårta men jag använder paprika/chili crème fraichen…mmm. Blir lite mer smak och krydda!
  Ha en skön tisdag!

 2. Oj, hade aldrig sett nått liknande, det ser verkligen gott ut! Måste nog testa!

 3. Maria skriver:

  Hej, vill bara tacka för det här receptet. Jag gjorde den första gången när vi var i Åre. Vi kom hem efter en dag i backen och så efter en stund kunde vi njuta av denna smörgåstårta. Supergott verkligen!
  Idag ska jag göra den igen, det har snöat 4 dm fluffig pudersnö ute, så det är gott med något varmt när man kommer in. 🙂

 4. Jenny skriver:

  Gjorde denna i Torsdags för jag hade nästan alla grejerna hemma.
  Alltså, jag måste säga att det var så fruktansvärt gott. Över mina förväntningar. Jag hade dock ingen bra ost att ha på, men det fick duga med det jag hade, men blev supergott ändå. och kan ana så gott det är med riiiktig smält ost =)
  Suveräna recept!

  Hälsn.Jenny

 5. Cissi skriver:

  Supergod!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..