Lax i krämig sås med smak av senap, schalottenlök och vitt vin

Här kommer ett superenkelt gott laxrecept igen. 😯 Testade ännu en smaksatt creme fraiche, denna gång Milkos extrafina med smak av senap, schalottenlök och vitt vin. Jag tycker personligen senapssmaken var något för stark så jag spädde ut med lite grädde och då blev det genast kanongott!

Smaksatta såser och creme fraicher underlättar verkligen i köket, perfekt till vardags när det gärna ska gå snabbt! Jag piffar ofta till rester med sådana. Här hade vi tillexempel ätit ugnsbakad lax med hollandaisesås och ris häromkvällen och resterna av laxen delade jag i mindre bitar och värmde på i en kastrull med cremefraiche + grädde. Så enkelt, så snabbt och så gott!

2 port:
2 laxfiléer
2 dl creme fraiche, (Milko senap, schalottenlök och vitt vin)
1 dl grädde (valfri fetthalt)
salt

Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull. Dela laxen i mindre bitar och låt puttra i såsen tills de blir genomvarma. Smaka av med salt. Servera med ris och sallad.

Jag använde mig av laxrester som alltså var färdiglagade sen tidigare, men det går naturligtvis lika bra att laga direkt. Skär då laxen i mindre bitar och låt sjuda i såsen tills de är genomkokta.

 1. Ingela skriver:

  Det här ser ju supergott ut. Jag saknar bra recept med lax och det här måste jag prova. Har ganska nyligen börjat blogga och hittade din blogg på Bloggtoppen.

 2. Till S:

  Jag har sett många recept här på såser där Vickantikkan använder vanlig traditionell redning. Gräddsåsen är t.ex. en sån. Däri finns ju även vanlig grädde men jag har provat att utesluta den och ersatt med vanlig mjölk och det har blivit minst lika gott men inte lika krämigt bara.

  Jag köpte oxå denna men vi tyckte inte alls om den. Ändå modifierade sambon lite granna (kanske därför den inte blev ätbar :lol:) men jag kommer nog inte köpa den igen… var så syrlig på nåt sätt… men dom andra två (cognac och kantarell samt timjan, citron m.m.) har jag ståendes i kylen och ska prova vid tillfälle 🙂

 3. S skriver:

  Använder du aldrig vanlig redning i såser? Blir så dyrt att köpa massa matlagningsgrädde och creme fraiche.. 🙁

 4. Åh vad roligt med en megauppdatering här hos dig! Jag lagade en supergod laxgryta igår. Receptet kommer snart…och den måste du bara prova någon gång!

 5. Jag har varit nyfiken på den där, men då jag inte äter fisk är det svårt för de enda rekommendationerna jag hittar är just att den passar till fisk. Tror du att den passar till något vegetariskt, typ som pastasås med parmesan till eller så? Det är så svårt innan man har smakat 😛

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..