Kääääärleksmums!

Vilket öga för kaksmet ni har 🙂 Klart det var Kärleksmums jag gjorde!!! Vilket de flesta av er gissade på, imponerande!

Tyvärr hittade jag inte min lilla långpanna (dvs en som är ungefär hälften så stor som en vanlig långpanna) så jag fick göra i en stor och då blir de alldeles för platta och med för lite topping för min smak. Upptäckte dock inte att den saknades förrän smeten var klar, annars hade jag ju kunnat dubbla! Men de smakade ju gott ändå, så ingen större skada skedd.

Kaka:
150 gr smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Smält smöret, låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingridienser för sig och rör ner dem i äggsmeten. Tillsätt smöret & mjölken sist. Häll smeten i en smord eller bakpapperklädd teflonpanna. Gärna en som är hälften så stor som en hel långpanna, annars rekomenderar jag att dubbla receptet så kakorna blir höga och fina! Grädda i 175 grader i ca 25 minuter i mitten av ugnen.

mums1

mums2

Glasyr:
75 gr smör
2 msk kaffe
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3½ dl florsocker

kokos och/eller strössel (att ha ovanpå)

Smält smöret och blanda i övriga ingredienser så allt smälts samman. Bred sedan glasyren över den varma kakan och strö över kokos och/eller strössel. Låt kakan kallna och skär den sedan i rutor.

mums31

mums4

Jag kallar dessa Kärleksmums och har alltid gjort. Men jag veeet att att många har andra namn på dem, vad kallar ni dem??

 1. Emma skriver:

  Svärmors rutor hette de när jag var liten, typ 30 år sedan : )

 2. Ulrika skriver:

  Det står två msk kaffe? är det då drycken eller pulvret? Om det är drycken, kan jag ersätta det med 1,5 msk varm vatten och 0,5 msk pulver?

 3. Eva skriver:

  😛 KRAMFORS LUDER 😛 Har dessa Hetat i generationer i våran släkt..
  UDDA namn 😳 ,men lika god kaka iaf..
  Oxå gör vi Alltid dubbel sats av glasyren 😉

 4. Annica skriver:

  Jag har nåt svagt minne av att vi kallade dem för ”Fiarutor” när jag var liten. Ingen aaaaaning om vart det kommer ifrån??? Kärleksmums är väl annars det som de flesta brukar fatta vad man menar iallfall 🙂 Nu ska vi hugga in på ett par iallfall mmmmm

  P&k på dig!

 5. Anna skriver:

  Hos oss har de alltid hetat ”Karins Rutor ”…. jag vet inte om det var någon som hette Karin som mamma har fått receptet av !! Goda och lättgjorda iallafall

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..