Saffransbullar med mandelmassa

Hehe kul att det finns fler tjuvstartare där ute 🙂 Men julen går så snabbt och man har så himla mkt att göra då så man kan gott dra ut på det lite. Alltså tjuvstarta, efter jul vill jag ha bort allt fortast möjligt. När vi bodde i Sthlm tog vi in julgran redan första advent och klädde den så vi skulle hinna njuta! Men iof åkte vi ju alltid hem till Örebro över själva julhelgen så annars hade det ju inte blivit nån gran.. I år ska vi fira julen hemma i vårt hus, sååå skönt att slippa flänga fram och tillbaka till minst 3 ställen på julafton som vi annars gör. Nu kan alla julmysa tillsammans i stället! Så jag lär prova en heeeel del julrecept framöver här, både mat och godis 🙂

Men nu ska ni få receptet på bullarna. Det blev riktigt riktigt gott!! Jag använde mitt vanliga deg-recept men hade i saffran och russin i degen. Och sen exprimenterade jag fram en fyllning som blev kanongod! Men har ni några andra tips på fyllning så kom gärna med dem!!!!

Ca 20-30 st

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar)
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, russin, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

saff1

saff2

saff3

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på och vik in änden under bullen så de inte rullar upp sig) eller lägg bullarna i pappformar. (Jag la dem direkt på bakplåtspapper denna gång, men eftersom fyllningen blir ganska tjock så blev några bullar lite glesa när fyllningen smälte i ugnen, så nästa gång testar jag nog att lägga dem i bullformar!). Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

saff4

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

saff5

saff61

Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm säger jag bara! Vem behöver 7eleven när man kan baka egna ännu godare??! 😉

Nån som vet om det finns riktigt stora bullformar att få tag i nån stans?? Inte såna vanliga små alltså, utan café-stora?

 1. Annso skriver:

  De här ska jag passa på att baka idag när snön yr utanför fönstret 🙂

  Kram!

 2. Mia skriver:

  Tack för ännu ett toppenrecept! Har precis gjort dessa bullar och de är verkligen jättegoda!!! Jag är ingen jättefantast av vanliga lussekatter, men dessa kommer nog göras många år framöver.
  Jag hade i några matskedar kesella i degen också, glömde russinen, men det blev verkligen jättemums!!

 3. Haleh skriver:

  Hej!

  Bullarna ser riktigt smaskiga ut!!!! 😛 Ska nog testa ditt recept nästa gång jag bakar saffransbullar. Jag gör sällan lussekatter o gör nästan alltid bullar med mandelmassa. Sist experimenterade jag lite 💡 o testade att ha i VaniljKesella i degen istället för vanlig Kesella. I fyllningen hade jag förutom mandelmassa, smör, vaniljsocker o russin även rivet Vit Choklad!!! 😛 😛 😛 Det blev riktigt GOTT, testa gärna det nästa gång!!!

  Jag använder vanligtvis vanliga bullformar, men ska till nästa gång beställa finare formar fr 😆 http://www.bluebox.se/varugrupper.asp?method=varu&varu=bakning&time=1

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..