ANNONS

Fläskfilémedaljonger och ugnsrostade rotsaker med ädelostsås

/

Hade mina föräldrar här på söndagsmiddag och det blev fläskfilémedaljonger, stekta i grillpanna, med ugnsrostade rotsaker och supergod sås. Kött och kyckling blir så mkt godare om man steker på det i grillpanna tycker jag, ändå blir det inte så ofta att jag gör det.. Bättring!

grill3

Ugnsrostade rotsaker:
potatis
palsternacka
morötter
olja
flingsalt

Skär alla rotsaker i klyftor. Lägg potatisen i en plåt och ringla över lite olja. In i ugnen, 225C, ca 20 min. Ta ut formen och tillsätt palsternacka och morötter (har man med dem från början blir de lätt för brända). Ringla över lite mer olja och strö över salt. In i ugnen igen tills allt fått fin färg och rotsakerna är mjuka.

grill1

Köttet:
fläskfilé
salt & peppar
färsk grön sparris
vitlökssmör

Putsa och skär fläskfilé i 2-3 cm tjocka skivor. Salta & peppra. Stek på båda sidor så de får fin färg (gärna i grillpanna då, så får de ännu godare smak och snyggt mönster!!). Lägg dem i en ugnsform och efterstek i ugnen (225C) några minuter tills de är geonomstekta. Koka under tiden sparrisen al dente. Lägg upp dem på ett uppläggningsfat, lägg över köttbitarna och klicka över vitlökssmör.

grill2

Sås:
en klick smör
2 finhackade schalottenlökar
ca 75 g ädelost
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl creme fraiche
1 köttbuljongtärning
en skvätt soja

Stek löken i smöret så den mjuknar, men ej tar färg. Häll på grädde och creme fraiche. Smula ner buljongen och osten. Låt såsen koka på låg värme några minuter. Smaka av med lite soja.

grill5

Servera köttet med de ugnsrostade rotsakerna och ädelostsåsen. (Till hade vi även färdigköpt bearnaise och sweet chili sås, men det är inget måste) Suuuupergott!

Jag är lite dålig på att komma på maträtter med fläskfilé. Blir oftast att jag gör så här, skivar och steker och äter med potatis/ris och sås (om det inte är sommar och då hamnar det på grillen). Har ni tips på goda rätter med fläskfilé så tar jag gääärna emot dem!!

29
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00