Grytbitar, what to do?

Jag köper grytbitar titt som tätt, mest för att det är prisvärt. Och det slutar nästan alltid med att jag gör kallops eller burgundisk köttgryta. Men det är ju faktiskt himla gott att göra en gräddbaserad gryta för omväxlings skull!

4 port:
ca 500 g grytbitar av nöt
smör att steka i
5 dl vatten
2 lagerblad
1 köttbuljongtärning
2 gula lökar
3 dl vispgrädde
salt & peppar
soja

Bryn grytbitarna runtom hastigt i lite smör. Lägg över i en kastrull och täck med vatten, ca 5 dl. Lägg i lagerblad , lök skuren i båtar och buljongtärning. Låt småkoka i ca 1 timma. Plocka upp köttet och sila såsen. Häll ner skyn och köttet i kastrullen igen och tällsätt grädden. Smaka av med salt, peppar och soja. Servera med ris och en god sallad.

mort

Det här blir en krämig gryta med ett otroooligt mört kött som nästan faller sönder i bitar. Jättegott!! Och kryddsättningen kan man variera lite som man vill. Släng i lite morötter eller palsternackor eller kanske en bit purjo och låt koka med köttet. Testa er fram!!

Utöver dessa tre rätter på grytbitar så har jag faktiskt inte några idéer. Har ni några goda tips eller recept på vad man kan göra med grytbitar? På nöt eller fläsk, det spelar ingen roll!

 1. Anki skriver:

  Vi lagar gärna gryta på oxkött, köper högrev som vi själv skär till grytbitar av, eller maler till färs. En favoritgryta är

  Portergryta:
  500 g grytbitar
  25 cl porter
  1 msk svartvinbärsgelé
  2 msk soja
  5 svartpepparkorn
  1 vitlöksklyfta
  150 g smålökar
  150 g färska champinjoner
  ½ köttbuljongtärning
  3 dl vispgrädde
  1½ dl crème fraiche
  Koka upp porter, gelé, kryddor, soja, pressad vitlök och buljongtärning. Koka bort ca. 1/3 och rör sedan i grädde och crème fraiche. Halvera svampen, skala löken och lägg ner i grytan. Låt allt koka 15 minuter. Bryn köttet, lägg ner i grytan och sjud tills köttet är klart. Vi brukar alltid ha pressad potatis till så man får i sej så mycket god sås som möjligt… 😀

  Annars är ett annat tips att tillaga Long Horn Chili, receptet hittar du här: http://martenssonskok.blogspot.com/search/label/Long%20horn%20chiligryta

  Grattis i efterskott, Lycka till!

 2. Min äldsta syster gör den godaste grytan av oss alla syskon och den är nog rätt standard hos många i Sverige kanske…. Man tar också grytbitar och gör som du gör här i detta receptet fast hon tar även paprika och har i lite cayennepeppar och andra saker och kryddor… Ska fråga henne hur hon gör. Sen har hon i rätt mkt lök har jag för mig… jag tror inte hon har receptet nedskrivet ens för hon gör allt sånt i huvudet 🙂 Men grytor och gratänger är SÅ GOTT. Jag tror nog det blir en sån här gryta ikväll fast jag gör isf utan grädde. Märkt att min ”lilla” mage tar mindre stryk om jag skippar den men visst är grädde GOOOOTT!!!! Jag ÄLSKAR smör och grädde!! Mums! Bakverk med grädde går dock bra… mkt märkligt det där!

 3. om du har sisådär 3 timmar över och är sugen på en otroligt god chiligryta så kan jag rekommendera denna: http://chibichibimoon.blogg.se/2009/september/en-galet-god-chili.html du som har barn kanske får milda till den lite om de också ska äta, men om det bara är vuxna som ska äta så är den perfekt precis som den är. du kommer inte att bli besviken 🙂

 4. Anna skriver:

  Hej!

  Mitt tips på en smarrig gryta är att köpa grytbitar av kalv och
  göra dillkött,så gott!

 5. Två gamla klassiker om man inte är så noga med vilket kött det ska vara är…
  Dillkött eller pepparrotskött.
  Själv äääälskar jag dillkött och har gjort sedan jag var liten. 😀

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..