ANNONS

Vaniljbullar på nytt sätt och en och annan längd..

/

Fick ett ryck och slängde i hop en bulldeg. Finns det någon godare doft än nybakade bullar?? Jag tror inte det! Testade en ny variant på vaniljfyllning som blev superdupergoda!!! Så dessa måste ni testa! 🙂

Minibagaren var självklart på hugget med kavel och allt :)

Minibagaren var självklart på hugget med kavel och allt :)

Ca 15 bullar och en stor eller två mindre längder: 

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 1/2 tsk malen eller stött kardemumma (kan uteslutas)
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 1/2 dl florsocker
1/2 dl marsanpulver (kokvarianten)

russin och ca 50 g mandelmassa (till längderna)

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Ttillsätt resten av degspadet, saltet, socker, kardemumman och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

vbulle1

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Vik i hopden ena degen från långsidan och skär ca 2 cm långa remsor. Dela varje remsa på mitten nästan ända upp till viket (de ska fortfarande sitta fast i varandra) så det blir två långa ben och tvinna dem. Lägg dem i en rund ring i varsin bullform. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

bull

bull3

Av andra halvan av degen gjorde jag en lång längd. (den blev dock lite väl lång så nästa gång gör jag två lite kortare av den degen). Riv över lite mandelmassa över fyllningen och strö över russin efter smak. Rulla i hop längs långsidan till en stor korv och lägg den på bakpappersklädd plåt med skarven neråt. Klipp jack nästan ända ner i botten och vik varannan åt vänster varannan åt höger..  Låt jäsa ca 30 min under bakduk.

bull2

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Sänk värmen något och grädda längden ca 15 min, tills den fått fin färg. Låt svalna under bakduk.

bull4

bull7

bull5

Mums så gott det blev!! Passade på att bjuda mark-killarna på lite bullar som är här och gräver på tomten och forslar matjord. Det är väl alltid uppskattat? 🙂

Vad brukar ni ha för fyllning i era bullar, några goda tips?!

15
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00