Skagencheescake eller Smögencheesecake?

Den här underbara tårtan (om jag får säga det själv 😉  men jag blev väldigt nöjd efter allt exprimenterande för att få fram det här receptet) hade jag med i senaste numret av tidningen Nollnitton. Och för er som inte bor i Örebro och kan norpa ett ex så kommer receptet här:

Botten:
Ca 6-8 skivor kavring
75 g rumstempererat smör

Cheesecakesmet:
400 g räkor med skal
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk färskost med pepparrotsmak
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
4 st. gelatinblad

Garnering:
100 g räkor med skal
1 citron i tunna skivor
1 burk röd stenbitsrom
dill

Mixa smör och kavring till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.

Krama ur gelatinbladen ordentligt. Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, citronskivor och dillkvistar.

Garanterat succé på midsommarbordet!! 🙂

schee2

schee31

smog1

Men namnet!! Har velat fram och tillbaka om jag ska kalla den Skagencheescake eller Smögencheescake??! 🙂 Vilket tycker ni låter godast? 😀

 1. Sofia skriver:

  Vad händer om man använder mindre mängd gelatin?

 2. pp skriver:

  Hejhej! Ville bara tacka så mycket för det här receptet! Har gjort den många, många gånger (midsomrar, nyårsaftnar osv..) och den blir alltid lika uppskattad. Den är ju himla god. Så tack och glad midsommar!!

  1. Sofi skriver:

   Kul att vi är flera som VERKLIGEN uppskattar detta recept.
   Var inne senast idag och kikade och skrev upp inför handling.
   Ska göra den imorgon till midsommarbordet.
   Såå efterlängtad av gästerna.

 3. Hur långt i förväg tycker du är lagom att ta ut den från frysen om den legat en natt? 🙂

 4. Vad tror du händer om man skippar gelatinet och bara gör det som en röra och lägger i tunnbrödskorgar? Kan det fungera tror du? Jag älskar smaken på den och skulle gärna ngn likn röra i korgar jag tänkte göra som förrätt

 5. Maria skriver:

  Jag gillar inte alls gelantin nån som har något tips på något annat som man kan ersätta med? Ser och låter väldigt god så det vore roligt att testa!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..