ANNONS

HJÄÄÄÄLP, vad gör jag för fel med mina macarons??!!

/

Åh jag börjar gråta snart!! Försöker baka MACARONS, ni vet såna där små franska bakverk som ser så sockersöta, färgglada och gulliga ut?! Men det gåååår bara inte. Så här ska de ju se ut, med en sån där lite ruffig ”fot” på varje halva och kräm emellan. Ganska platta och blanka halvor, med ruffig botten in mot mitten:

maca6

googlad bild

Detta är receptet jag använt (och det verkar vara poppis och förekommer lite varstans- hittade detta hos Mia Öhrn):

Kakor
110 g sötmandel
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Några droppar röd hushållsfärg

Hallonkräm
125 g vit choklad
50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde
Eventuellt några droppar röd hushållsfärg

1. Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar. Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.
2. Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan, och blir purén inte helt slät så är det ingen fara.
3. Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn. Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.
4. Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. Tillsätt florsockret och mixa lite till.
5. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
6. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
7. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten cirka 30 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
8. Sätt ugnen på 125°C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.
9. Spritsa hallonkräm på botten av hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna. Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.

Första två plåtarna hamnade direkt i sophinken. De sprack totalt och blev bara kras. Trots att de såg så lovande ut när jag spritsat ut dem på plåten?? Och inte blev det någon sån där macaron-fot på dem heller!

maca1

Då tänkte jag att smeten kanske var för lös? Så jag gjorde nästa lite tjockare men det blev ju inte bra det heller. Ingen macaron-fot och alldeles för bulliga. Påminner mest om vanliga maränger..

maca2

Gräddade. Men inte ser de ut som macarons inte :(

Gräddade. Men inte ser de ut som macarons inte :(

maca4

La i hop dem med krämen emellan ändå och goda är de ju men de ser inte ut som de ska!!!! :(

Suck!

Suck!

Vad gör jag för fel??????? Nu behöver jag ER hjälp. Är det någon där ute som bakat macarons och vet hur man ska göra (och inte göra). Har ni något bättre recept eller tips på vad jag gör fel och vad man ska tänka på?? Tacksam för alla tips!!!!!!

32
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00