ANNONS

Macaroons, äntligen va?! ;)

/

Jag lovade ju att återkomma med receptet jag använde när jag gjorde mina macaroons, och här kommer det äntligen 😉

Dagens smak blev citronmacaroon med björnbärssmörkräm

Citronmacarons med björnbärssmörkräm

Grundreceptet har jag hittat lite varstans, bla hos Kalasgott och Hellosugar och ursprungligen kommer det från Tartlette.

Receptet ger ungefär 30-40 Macarooner

Macaroons

150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
2 msk fint malda torkade Lavendelblommor
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
ev. Karamellfärg

Gör så här
Blanda mandel, siftat florsocker och malda lavendelblommor i en skål. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60g äggvita och ev. några droppar karamellfärg i mandel och florsockerblandningen. Vänd ned den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaroonerna vila 30 min och grädda de sedan i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.

Vaniljsmörkräm
200g Smör
3 dl Florsocker
1 Vaniljstång, urskrapad
1 Äggula


Vispa alla ingredienserna tills det blir en jämn och slät kräm. Spritsa på en klick av smörkrämen på hälften av kakorna och lägg sedan ihop dem. Förvara macaroonerna i kylen.

Smaksätt smeten som ni vill!! Denna gång hade jag i lite citronskal i smeten, samt gul karamellfärg och i smörkrämen rörde jag ner lite juice från silade björnbär.  Kika gärna in till sötaJennie på Kalasgott för mer tips, hon gör helt ljuvliga macaroons (och andra bakverk med för den delen).

I kväll blir det Halv8hosmig-middag hos mig så jag återkommer med menyn senare! Nyfikna? 😉

Ha en härlig dag, och hoppas det regnar liiite mindre på er än det gör här!

7
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00