Silviakaka

En klassisk kaka har jag förstått men jag har faktiskt aldrig varesig bakat en eller smakat en Silviakaka förut 🙂 Har ni?

silvia6

Detta recept är för en rund springform men man kan även baka i långpanna (dubbla receptet isåfall)

2 ägg
2 dl socker
1 dl vatten
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Glasyr
100 g margarin
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägggula
riven kokos

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt, blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten. Häll i vattnet och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten. (Sätt gärna ett bakplåtspapper i botten först). Ställ in i ugnen i 175 grader, i 30 minuter.

Gör glasyren:
Smält margarin i en kastrull, häll i socker och vaniljsocker. Vispa ner äggulan försiktigt. Låt glasyren svalna lite och bred den över den avsvalnade kakan. Strö över kokos. Ställ kakan kallt en stund innan den serveras.

silvia1

silvia2

silvia4

silvia5

Saftigt och gott! Ett lite roligare alternativ till vanlig sockerkaka. Själva glasyren var så god så vi slevade i oss hälften innan den hamnade på kakan 😉

 1. Yes! Silviakaka fick jag första gången hos svärmis för 13 år sedan. Den har fått hänga med mig på dop och kalas. Riktigt god med lite vispad grädde till!!!!!

  Min svärmor hade fått receptet av en tjej från småland vet jag 🙂

  KRAM!

 2. När jag gör Silviakaka så delar jag den och lägger fyllningen (men ingen kokos)emellan. Saftig och god som den är men vill man lyxa till det så dekorera med valfria bär.

 3. Ohh va kul med mer inlägg under dagenm, alskar verkligen din blogg o dina super fina bilder:) blir så glad varje gång det finns ett nytt inlägg:) jag har en liten fråga ang kolan som man gör genom o koka en burk kondensmjölk, kan man anv till annat o hur länge håller den ?
  🙂
  Tack för en super fin blogg!!

   1. Jag brukar koka flera burkar på en gång och spara. Det längsta jag sparat i försluten burk var 2 månader, det gick hur bra som helst.

  1. Jag har haft kolan i kylskåpet i ett par dar (och då gäller det att jag gömt den i kylskåpet för annars så går både barn och make och slevar i sig ..hihii) Jätte god att ha till glass.. sen sen kan man ju alltid göra en mindre variant av banan toffe pajen …jag har även spätt utt den så den blir tunn så man kan ringlaelr spritsa den som kolasås till chokladfondanter och färska hallon …

 4. Jajamen .. de har jag bakat många gånger …. mamma bakade den för säkert mer än 20 år sedan för första gången jag smakade den .. Men vi kallar den för ”Tuppakaka”…. jätte god och nästan godare dagen efter när den stått ikylskåpet !!! ( PS jaa jag är ju nere från småland så det kanske är en småländskkaka!!hihii)

 5. Denna kaka men under namnet Tuppkaka bakade min mamma ofta under min uppväxt å nu bakar jag den imellanåt åxå 🙂 Jätte god å godare när den fått stå ett tag i kylen. Mumms!! 🙂

 6. Oj, vad god den kakan ser ut. Ska absolut testas i helgen!

  Jag frågade för några inlägg sedan men jag försöker igen 🙂
  Du har tidigare skrivit om en drink som heter blueberry on ice som skulle vara väldigt god. Vad är det för ingridienser i den? Jag ska nämligen bjuda kompisar på drink i helgen och är superdålig på drinkar så jag behöver verkligen hjälp 🙂

 7. Jag har aldrig testat den med det namnet men jag har fått ett recept som jag ej ännu testat på en kaka som är exakt (nästan) likadan som din och den heter ”glaserad viktoriakaka”. Kärt barn har många namn 😉

 8. Japp, har bakat den massvis av gånger. Jag jobbar i köket på ett äldreboende, där gör den succe. Enkel och jätte god. En klassiker!!!

 9. Silviakaka kallar vi den även här i Värmland.
  Åt för först gången för kanske tio år sen, kommer inte ihåg när vi åt den sist så får nog bli en i helgen 🙂

  Eftersom det är första gången jag kommenterar så måste jag ju även säga att jag helt enkelt älskar din sida 🙂 Tack för all inspiration!

 10. Silviakaka kallar vi den även här i Värmland.
  Åt den för första gången för kanske tio år sen, kommer inte ihåg när vi åt den sist så får nog bli en i helgen 🙂

  Eftersom det är första gången jag kommenterar så måste jag ju även säga att jag helt enkelt älskar din sida 🙂 Tack för all inspiration!

 11. Silviakaka har jag bakat i många många år men jag har i mitt recept 75 gram florsocker istället för socker i glasyren. Det tycker jag blir bättre. Jag har ätit den med socker och det blir lite knastrigare glasyr då.

 12. Japp den har jag ätit men aldrig gjort, men nu har jag ju receptet 😉

  Antar att du har läst buffé, det fanns mycket gott i den. 🙂

  Kram kram , ska nog fundera på den kaffe maskinen, jag har några vänner som har den och de är helnöjda.

 13. Kärt barn har många namn. När min mamma fick recept på den så fick vi inget namn till den så vi döpte den efter personen vi fick receptet av. Elisabethkaka heter den hos oss. 🙂

 14. Den här kakan är fantastisk..mitt recept hemma är lite annorlunda, men ska hem och pröva denna variant.
  Jag kan lova att om man låter den stå över natt är det om nu möjligt ÄNNU godare…!
  Superlätt & supergod, och det bästa är att man oftast har alla grejor hemma, perfekt för oväntat besök fika…!!!
  🙂

 15. Visst är den god. Jag har ett annat recept på en kanon kaka som min mans mormor alltid gör, skall komma ihåg och maila dig detta recept för det är nått du MÅSTE prova på. Gillar man silviakakan så älskar man den ; )

  Ha en bra dag i skitvädret!
  Kram AL

 16. Här kallar vi den för Gula Rutor och den bakas oftast i långpanna.

  Om man lägger i sockret och smöret samtidigt i grytan så blir det lite knäck/kolasmak. Ett kul sätt att variera kakan.

 17. Det här är en kaka som hängt med i vår familj sedan 70-talet. Saftig och god och lite lyxigare än en vanlig sockerkaka..precis som du skrev! Jag gör den alltid på långpannan.

 18. Ååååhh, den kakan är ju såååå god, i min mammagrupp kallade vi den gula kakan och efter att ätit den första gången när jag vara mammaledig med tösen så är jag fast:-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..