Husmanskost och härlig fredag!

Äntligen helg igen, den här veckan var lång! Inte för att man bara ska leva för helgerna, jag älskar vardagarna med på sitt sätt men ack så skööönt med helg och tid att slappa och gosa med familjen.

I veckan har det blivit en hel del husmanskost faktiskt, tycker det är så gott om hösten!! En nyfunnen favorit är klassisk kålpudding. Jag tror inte jag hade ätit det sen skoltiden (om jag ens smakade då??!) men förra året provlagade jag en och sen dess är jag fast 🙂 Har ni någon favorit husmansrätt?

kalp1

4 port:
1 litet vitkålshuvud (ca 1 kilo)
smör att steka i
1-2 dl vatten
2 msk sirap
salt

400 g blandfärs
1 ägg
1 dl vatten
salt & peppar

Skär vitkålen i små bitar och stek dem i smöret. Häll på lite vatten då och då så det inte bränns! Salta & peppra. När kålen blivit mjuk så häll på sirap och låt puttra en liten stund.

Blanda köttfärsen med ägg, vatten, salt & peppar. Bred hälften av vitkålen i botten på en form. Täck med köttfärsen och bred ut resterande vitkål överst. In i ugnen 175C ca 45 min.

kalp2

Servera med god gräddsås och lingonsylt till. Och den här gräddsåsen måste ni prova om ni inte gjort det, den är god till allt från grillad kyckling, kalkon, köttbullar/biffar och särskilt till kålpudding 🙂

4 port:
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
salt & vitpeppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt puttra 5 min och smaka av med salt & peppar.

Bästa såsen ever!!!!! 😀

Nu ska jag klura på vad det ska bli för gott till fredagsmiddag, några tips? Vad äter ni i kväll?

  1. Har precis ätit din kålpudding med kokt potatis, lingon och din sås. Älskades av hela familjen, vi är riktiga husman-junkies! 😉 Tack för bra recept!!

  2. Gjorde förresten kålpudding i förrgår 🙂 Blev så sugen när jag läste om det hehe.

  3. Husmanskost är så gott!

    Tack för receptet på kålpuddingen, ska försöka hinna med o göra det imorgon 🙂

  4. Hmm insåg nu att min förklaring inte lät så där supergod… det är ju såklart mer till det än att dom bara ska sjuda i vatten med kryddor haha. Man reder såsen sen och serverar med potäter och lite tillbehör. Men det är iaf SUPERGOTT!!! 🙂

  5. Min absoluta favorit (och det kanske inte ens räknas till husmanskosten) är kokt höns i currysås med ris! Mums! Men mina föräldrar gör så himla goda köttben… dom steker upp dom med kryddor osv och sen får dom väl sjuda i nånting… (vatten tror jag) och såsen som blir av det är bara SÅ gudomlig så det finns inte!! Blir lite mkt pill för oss andra bara då vi helst inte sitter och gnagar på köttbenen som min pappa gillar haha. Har du testat det nångång?? 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..