Plankstek black & white

Vilken härlig höstdag!! Solen värmer riktigt gott i dag så man blir på bra humör från topp till tå. I morse var det dock iskallt som vanligt så då fick det bli premiär för min nya mössa & vantar 🙂 Sååå mysiga, kan visa er senare.

Fick hem 3 flaskor fond från Touch of Taste;

tt1

Fonder på flaska är ju såå smidiga och tacksamma tycker jag. När jag inte följer nåt särskilt recept utan bara freestylar till ett recept så smakar jag nästan alltid av grytor/såser/soppor med nån fond.

Oxfonden är väldigt god i såser!! Här använde jag den till den ena såsen i en black & white!! En plankstek black & white för att vara exakt. Åh så goooott!!!  Tycker det är så gott med tryffelsås OCH bearnaisesås till kött i alla former.

tt2

Bearnaise köper jag oftast färdig men tryffelsåsen gör man enkelt själv:

4 port:
2 dl vatten
2 msk touch of taste oxfond
1/2 msk soja
1/2 dl rödvin
2 msk smör
maizena för bruna såser
några droppar vit tryffelolja

Häll vatten, fond, soja och rödvin i en kastrull. Låt koka upp och red av till önskad konsistens med maizena. Rör ner smöret så det smälter. Droppa i ett par droppar tryffelolja och smaka av. Tadaaaaa klart!

Till en klassisk black & white ska man ha en bit oxfilé, en bit fläskfile, tryffelsås och bearnaisesås. En riktig kvarterskrogsklassiker 🙂 På denna plankstek hade jag dock enbart fläskfilé som fick sällskap av baconlindad färsk broccoli och tomat. Spritsade hemlagat mos (med nedrörd äggula & lite rivenost) runt plankan och lät hela rätten få fin färg i varm ugn. Sen hällde jag på tryffelsås och bearnaisesås vid servering. Såååååå gott!!!

tt3

tt4

I samarbete med Touch of taste.

 1. Gjorde plankstek ikväll och måste ju bara säga att den där tryffelsås var helt underbar! En ny favorit, t.o.m bättre än rödvinssås 😉 Tack för en bra blogg!!

 2. Finna skriver:

  Har aldrig gjort plankstek själv, kanske dax att önska sig plankor julklapp.
  Och de där fonderna är ju sååå bra, ger mkt smak så enkelt!
  KRAM!

 3. Åh, black and white är min favorit på restaurang! Ikväll ska jag prova ditt recept på tryffelsås 🙂 Jag är ingen hejjare på vin men hoppas de blir bra ändå! 🙂

 4. Jag har två plankor som inte är använda än. Hur ska jag göra inför första användningen? Jag vet att de ska oljas in och köras i ugn och så men är det någon som vet hur?

 5. Jag har nog alltid förväxlat tryffel med dom där svamparna som oxå heter nåt liknande… murkelsås tror jag… ja, murklor 🙂 Ha! Ja nu när jag kom på vad det heter så är dom ju inte så lika till uttalet ändå men hursom så har jag alltid trott att tryffel är en sorts svamp (och jag gillar ju inte svamp ;)) så jag har aldrig vågat mig på tryffelsås. Men det låter ju inte så illa… men kan dom där få dropparna verkligen ge nån smak på såsen?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..