Festlig laxrätt!!

Gårdagens middag blev både katastrof och toppklass! 😉 Förrätten jag försökte mig på var en tomatpizza på smördeg, men jag vet inte om det var nåt galet med receptet eller mig för smördegspizzorna fluffade upp sig som bollar i ugnen så all fyllning rasade av och när de var klara var de ändå ogräddade i mitten. Så dem hoppar jag över att lägga upp här tror jag 🙂

Huvudrätten däremot blev fantastiskt god!!! Framförallt såsen (allt om mat.se), en ny favorit till lax! Gjorde färsk lax i ugn som jag smaksatte med hackad vitlök, pressad citron och flingsalt. Till detta stekt färsk sparris, duchessepotatis smaksatt med spenat och muskot och en gräslökssmörsås. Mmmmmmm!

duch1

graslok

Gräslökssmörsås 4 port:
2 st schalottenlökar, finhackade
1 msk olja
1 1/2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtörning
3 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
75 g smör
3/4 dl gräslök, finhackad
1/2 dl crème fraiche

Fräs lök i olja i en kastrull ca 2 min. Tillsätt vin, fiskfond och grädde och koka utan lock ca 20 min tills ca 2 dl återstår. Sila såsen genom en finmaskig sil. Häll tillbaks såsen i en ren kastrull. Blanda ner citronsaft och klicka i smör och låt det smälta under vispning. Tillsätt gräslök och crème fraiche.

Den här såsen kan man äta med sked direkt ur kastrullen, sååååååå god!!!! 🙂

Till dessert fick det bli ICA Maxis pannacotta 😉 Lika god som alltid!

 1. Mia75 skriver:

  Provade den här maten i kväll, dock utan vitlök. Himmelskt gott!! Tom. barnen åt med god aptit. Och vilken sås!!
  Härligt med alla mattips du kommer med!
  /Mia

 2. segall skriver:

  vill du lägga ut receptet på hur du gjort duchessepotatisen??

 3. Hallå där! Nu vet jag inte riktigt hur du gjorde med tomatpizzorna som du skulle ha till förrätt men för att inte smördegen ska blåsa upp så måste man nagga den ganska mycket och då blir den även mer jämnt gräddad. Så prova igen vetja:)

 4. Ja, nu har jag ju äntligen fixat ett konto här så att också jag kan kommentera. Dock som Snaekan men jag tror att du hajar!!

  Vi som äter kopiöst myckt fisk tackar och bugar för detta såsrecept som naturligtvis ska testas inom det snaraste!

  Stor kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..