Fläskfilé med italienskt täcke

Var hemma hos mina föräldrar på middag i helgen, men av någon anledning blir det alltid JAG som planerar och lagar middag även där??! Hihi. Hittade detta smarriga recept på fläskfilé hos Allt om Mat som testades.

4 portioner
500 g fläskfilé
Smör
Salt
Peppar

Italienskt täcke
1 st mozzarella
1 st basilika, kruka
25 g cashewnötter (enligt ursprungsreceptet ska det vara valnötter)
50 g paprika, grillad, färdig på burk
2 st vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Sås
2 dl sky + vatten
2 msk kalvfond, konc
1 msk maizenaredning, ljus
2 dl creme fraiche
1 tsk soja
Svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Putsa filén från fett och senor. Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Tag upp filén och lägg den på en skärbräda. Häll vattnet i stekpannan och sila det ner i en kastrull.
Skär mozzarellan i små fyrkanter. Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan. Hacka dem och valnötskärnorna. Skär paprikan i småbitar. Skala och hacka vitlöken. Blanda samman ingredienserna till täcket. Tillsätt salt och peppar. Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred täcket längs med hela filén. Försök att lägga allt ovanpå köttet.

it1

Ställ in fatet i ugnen ca 15 min tills osten smält och nötterna är rostade utan att de blivit brända.

it2

Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och creme fraiche. Vispa ner det i skyn. Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar. Vi serverade fläskfilén med haricort verts och potatisgratäng.

it3

it4

it5

Riktigt riktigt gott med massor av smaker. En perfekt helgrätt!!

 1. Hej

  Åh vad gott det ser ut, måste prova det i helgen. Gjorde något liknande, fast med soltorkade tomamter i också. Jag har också börjat matblogga. Inspirationen att börja var från dig. Du lyckas alltid pricka in sådant som jag tycker är gott. Kika gärna in på min blogg som ännu inte har så mycket besök 🙂
  http://www.ovanligtgott.se

 2. calas62 skriver:

  Den här rätten lagade jag oxå förra fredagen men tog feta ost i stället för mozzarella mycket gott. Gjorde även bounty kulorna i går o dom kommer att ha en stykande åtgång här. Grattis till den väntade till ökningen!

 3. Denna maträtt är så god!
  Och känns som tidigare skrivits lite lyxig.
  Grattis till graviditeten!

 4. Detta har jag lagat många gånger. Hämtat ur boken ”Mera Fredagsgourmet” med 140 recept ur Allt om mat. Jättegott, lättlagat och känns lite lyxigt. Ibland byter jag ut några ingredienser. Har tex provat att ha i pinjenötter i stället för valnötter och brukar köra med färsk röd paprika i stället för den grillade varianten.
  Tack för en härlig blogg och grattis till bebisen! Följer dig med spänning framöver.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..