ANNONS

Lax Walewska

/

Godmorgon kära vänner! Hoppas ni fått en riktigt bra start på helgen. Vår fredagsmiddag i går blev sååååå god så ni bara måste testa det här om ni inte gjort det förut. Lax Walewska, en variant på den klassiska rätten Sjötunga Walewska. Nån som ätit det förut? Såsen blev så god så vi slickade tallrikarna!!

wal5

Receptet jag utgick från hittade jag på recept.nu, men använde som sagt lax i stället och la till lite annat. Guuuuuuudagott!!

4 port:
ca 600 g laxfilé
2 tsk citronsaft
1.5 dl torrt vitt vin
1.5 dl stark fiskbuljong
1 msk smör
1 msk mjöl
4-5 dl vispgrädde
75 g nyriven parmesan
1 st äggula
2 msk smör
salt

Duchessepotatis:
12 st medelstora potatisar av mjölig sort
2-3 msk smör
2 st äggulor
ca 1 tsk salt
en gnutta muskot

Garnering:
1 stor hummer alt 2 små
ca 300 g räkor med skal
färsk grön sparris
färska champinjoner

wal1

Koka potatisen och slå av vattnet, mosa eller pressa den. Blanda och arbeta in smör, äggulor och kryddor. Fyll moset i en stor spritspåse och spritsa moset runt kanten av ett smörsmort ugnssäkert stort fat.

Koka ihop vittvinet och fiskbuljongen till hälften. Rensa hummern och lägg köttet åt sidan. Krossa hummerskalen och låt koka med i fiskspadet när det kokar ihop. Sila av spadet.

Tillaga laxen i ugnen, 175 C, ca 15 min (lite beroende på hur tjock bit, kolla så den är färdig)

Sätt ugnen på grill 275 grader. Förgratinera det spritsade potatismoset så det får lite färg, alltså inte helt färdigt. Blanda under tiden 1 matsked mjukt smör med 1 matsked mjöl till en jämn smet. Klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med 3-4 deciliter av grädden.

Koka ganska kraftigt under vispning till en ganska tjock sås. Vispa upp resten av grädden. Tag såskastrullen av värmen och vispa i parmesan och äggulan och 1-2 msk smör. Smaka av med salt och citronsaft. Vänd slutligen ner den vispade grädden i såsen.

Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen. Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen och pommes duchessen får fin färg.

Dekorera med stekt sparris, stekta champinjoner, hummerkött och skalade räkor. Servera gärna ett kallt torrt vitt vin till. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!! Vilken festrätt!!

wal6

Mysmiddag i tv-soffan som så ofta hemma hos oss :) Vi är ena riktiga soffpotatisar!!

wal7

Jag tog ett lite för litet fat och fick inte plats med all sås! Nästa gång tar jag ett stoooooort fat. Och en bra sprits måste jag genast införskaffa, nu hoppade jag snabbt in på Claes Ohlson och köpte deras engångssprits som var en total katastrof. Munstycket var så litet så det såg ut som spagetti som kom ut och plötsligt sprack påsen! Gaaaah! Slutade med att jag klickade ut moset med sked medan jag svor högt.. Tips på bra sprits (som passar även lite grövre saker som potatismos) man kan klicka hem på nätet mottages tacksamt!!!!

18
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00