Oväntat besök och mjölkchokladkaka

Fick oväntat besök i går. Gamla goda grannarna från Stockholm som har köpt sommarstuga i krokarna ♥ Hade dock inget att bjuda på, inte ens Gevalia 😉 Så det blev nescafe och en hastigt i hopslängd mjölkchokladkaka, som inte blev så pjåkig ändå 🙂

kak2

3 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
150 gr smält avsvalnat smör
2 ägg
1 1/2 dl hett vatten

Topping:
2 dl grädde
3 msk oboy
100 g mjölkchoklad
en gnutta salt
valfrit strössel/pynt

Vispa ägg och socker, rör i alla torra ingredienser och smöret. Rör sist ner vattnet. Häll smeten i en bröad form och grädda i 175 grader ca 40 min.

Koka under tiden samman grädde, choklad och oboy tills det tjocknar något. Låt svalna. Bred smeten ovanpå kakan när den svalnat något. Pynta! Jag hade på pärlemovita kulor och en marsipanros. Som Olivia käkade upp innan nån hann blinka 😉

kak3

Har ni tips på goda frostingar/toppingar man kan ha på vanliga sockerkakor för att piffa till dem?? Och olika smaksättningar på själva sockerkakan? Vanlig sockerkaka rakt upp o ner är ju inte kul alls (förutom smeten, yummi!), men det går ju att variera i det oändliga. Ge mig era bästa tips och förslag nu!!

  1. Denna var jättegod! Min ”topping blev inte alls som din, den blev mycket mörkare och med ganash(stavning??) lik, underbart god men den gick inte att bre utan jag bredde den på toppen och lät den ”rinna” längs kanterna. Gjorde jag fel på något vis? Var din kaka efter receptet du la in?

  2. Nazima skriver:

    Åh, vilken smarrig kaka, måste testas!!!! Jag hade gjort liknande topping som du fast mer åt ”frosting”-hållet, dvs. smaksätta en ”vanlig” frosting med smält mjölkchoklad och oboy.
    Frosting är annat något som går varmt här hemma och man behöver ju inte ha det enbart på cupcakes:-)

  3. Kan också tycka att vanlig sockerkaka är tråkig och att något fattas liksom. Men den här: http://www.alltommat.se/recept/Adams-vaniljfyllda-sockerkaka-6026 är WUNDERBAAAAR!!! Jättekrämig och saftig! Dock kan jag tycka att vaniljen blir lite bitter när man kokar den enlig receptet. Brukar koka upp det andra och tar bort kastrullen från plattan och rör i vaniljen vid sidan om och låter det stå och dra en stund i stället. Perfekt vaniljsmak då! Verkligen supergod kaka!

  4. Saffranskakan som Tindrica skrev om är supersaftig och god. Du som gillar jul och bakar lussekatter tidigt måste testa denna! Receptet finns oxå i den klassika ”7 sorters kakor”. Jag har oxå bytt ut saffranet met vanlijsocker och blev nöjd. Ingen topping förutom det som redan skrivits utom möjligen toscatopping….

  5. Glömde att skriva att sist jag gjorde sockerkakan (saffranskaksreceptet) så hade jag hallon i, samt bröade formen med kokos! Suuupergott!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..