Friterad camembert med varm hjortronsylt och friterad persilja

När jag bodde i en lägenhet för mig själv för många många år sedan skulle jag fritera lite ost i en kastrull på spisen tänkte jag… I väntan på att oljan skulle bli varm så stod jag och diskade och plötsligt såg jag att kastrullen tog eld. Hjäääälp tänkte jag och hivade en stor skål vatten över elden av rena farten (stod ju och diskade) men det skulle jag INTE ha gjort. Brinannde olja släcker man INTE med vatten. Det visste tydligen inte jag då men det vet jag nu. PANG sa det och sen minns jag knappt vad som hände. Det blev en explosion av eld och rök och halva köket brann upp (lite överdrivet). Lång historia men jag överlevde ju.. 🙂 Däremot vågade jag aldrig mer fritera något. Förrän nu!! Nu har jag ju en pålitlig fritös och den går varm som ni vet. Tar väl igen flera års friterande..

Så i går blev det friterad camembert med varm hjortronsylt och friterad persilja här hemma. Mmmmmmm!!!

Skär camembert i lagom stora bitar (OBS den ska inte vara för mogen, då blir det ganska besk smak). Häll upp i separata skålar; mjöl, ägg, ströbröd. Skölj osten hastigt under vatten så den blir blöt runt om, doppa i mjölet så det täcker ordentligt. Sedan ner i ägget och tillsist i ströbrödet. Värm fritösen till ca 180 C och sänk ner osten nån minut (det går ganska snabbt så kör den inte för länge, då läcker osten ut!). Fritera sedan färsk persilja ca 1 min så den blir krispig. Värm hjortronsylt några sekunder i micron så den blir varm och rinnig. Servera genast.

Får alltid frågor på vilken fritös jag har och det är DENNA. Önska er en i julklapp, ni kommer inte ångra er. Finns såååå mkt gott man kan göra i en fritös. Och nej man går inte upp en massa i vikt för det!! 😉

 1. Mums så gott, en riktig klassiker som aldrig går ur tiden. Vågar mig inte på att fritera hemma, då jag också har dålig erfarenhet av varm olja..

 2. Åhh, det låter gott och ser supersupermumsigt ut!

 3. Hejsan … Jag har samma fritös sen 1,5 år tillbaka OCH det luktar visst ifrån den .. Vi friterade vanliga pommes i köket i söndags vid lunch tid och det luktade sånt där flåt lukt hela eftermiddan och kvällen ….ändå vi har den under en jättebra köksfläkt …..så vi fritera väldigt sällan, mest på sommarn när man kan sätta den på altanen …..men men vi är väl olika på vad vi reagerar på . men det är en jätte bra fritös annars om man bortser att det luktar trots ett filter .som säger att det inte ska lukta .:)))

  1. Vad tråkigt. vad använder ni för olja? Om det kan ha nåt att göra med saken? Visst luktar det lite os när man friterar men inte värre än när man lagar annan mat tycker jag.. och jag tycker det är stooor skillnad mot vissa andra fritöser jag varit med om. Men sen är man såklart olika känslig för dofter. mig stör det inte 😉

   kram

 4. Ankim skriver:

  Så gott!
  Vi är modiga och friterar vår ost i olja, men bara när vi är båda i köket. Den ena vid grytan och den andra med locket till grytan i högsta hugg! Hade en jobbkompis som råkade ut för samma som dej, fast där tog det dessutom fyr i fläkten ovanför spisen också. Det brinner tydligen väldigt bra i fettet som samlas där…

 5. jolo79 skriver:

  Hej!
  Kanske en dum fråga men har man kvar oljan i fritösen mellan gångerna eller häller man ut den?!
  Är sugen på en men orkar inte men en massa klabb!!!;)
  Kram

  1. Man kan ha kvar den i fritösen och fritera ganska mkt utan att byta.. Beror lite på vad man friterad men så länge den är fräsch så kan den användas.. Om man vill kan man sila den (om det hamnat mkt skröp i) och hälla över i en flaska om det går lång tid mellan gångerna man använder fritösen.

   kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..