Godaste saffransbullarna ever!!!

Årlig tradition att baka dessa numera och nu är frysen laddad inför 1:a advent. Favoritbullarna alla kategorier!! Gjorde dem extra stora och tjocka den här gången och det blev ännu godare. Då blir de så där härligt kletiga i mitten på gränsen till degiga. I love it 🙂 (torra bullar är lite av det värsta jag vet)

Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora

125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

 Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen. (För extra saftiga mjuka russin brukar jag blötlägga dem en stund först)

Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar (jag använde Eldorados stora muffinsformar – riktigt stabila och bra!) Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!

Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

De blir faktiskt helt makalöst goda. Om man nu gillar saftiga, fluffiga, goda bullar förstås 😉

 1. Har aldrig testat lussebullar med fyllning, ska provas! kanske till helgen:)
  Vi åt en enkel, god korvgryta idag med äpple & curry i, serverade med ris och blomkålsris ( till mig)
  kram

 2. Dessa ska jag verkligen prova i år…Jag misslyckas alltid med lussebullar…

  Får man lov att undra en sak? Tror du att ni kommer att skaffa fler barn, eller du och Micke är nöjda nu?

  Kram och tack för att du delar med dig av dina sämre dagar också, känns skönt att man inte är ensam om dom!

 3. Jag brukar alltid köpa lussebullar med fyllning i. Har aldrig provat att göra sådana själv. Kanske dags nu:) Tack för all inspiration du ger och hoppas du känner dig lite bättre nu. Kram!

 4. Hej!!

  Nu måste jag baka bullar:-) Tror du de blir lika saftiga utan mandelmassa, kanske kan ha i mer smör, eller vad tror du?

  Hoppas du mår bättre.

  Kram kram

  1. Hej! Tack för den braiga länken! Ska definitivt testas!!! Gillar inte heller mandelmassa – fy sjutton! Äter det allra mest och älskar mat + fika, men har aldrig gillat mandelmassan och framförallt inte eftersmaken.

   =)

 5. Prova med Manitoba mjöl eller gå till närmsta bageri och köp lite av deras mjöl. bullarna jäser mycket bättre och blir ännu fluffigare än med vanligt vetemjöl 🙂

 6. Gud vad skönt! Nu behöver jag inte känna mig galen över att jag ”redan” börjat julbaka. Det är det enda jag kan tänka på nu! Ville baka lussebullar idag men det kändes lite tidigt och det sa mina vänner att det var, men nu när du har gjort det så känner jag mig galet peppad! Blir nog lussebullsbak redan imorgon 😉 tack!!!!

 7. Mums….ser riktigt gott ut, jag brukar sätta kesella i degen då blir bullarna saftiga och goda!

  Hoppas svanskotan blir bättre…..Krya på dig
  Kram från norrland!

 8. Nästa helg blir det lussebak för oss. Måste bara tipsa dig om ett matrecept – får ju så himla mycket goda från dig :). Kyckling med apelsin och ingefärssås med squah och äppelgratäng.
  stekte kycklingfiléer några minuter på varje sida för att sedan fylla pannan med vatten och soja så de fick koka klart. Kryddade skyn med riven färsk ingefära (ca 1 msk), saften av en halv apelsin, två hackade vitlöksklyftor samt lite salt och peppar. När kycklingfiléerna var klara silade jag skyn och kokade upp med lite grädde så det blev en god sås. Fick lägga i lite salt också. Filéerna skivade jag upp och på dem strödde jag rostade pumpakärnor.
  Under tiden som kycklingen blev klar stod en vanlig potatisgratäng i ugnen samt en squach och äppelgratäng. Skala och skiva en Squach och ett äpple. Varannan äpple och varannan squach stående i en form – ringla över lite olivolja och salt och toppa med riven parmesan. in i ugnen ca 20 minuter. Detta blev verkligen supergott och det är ett bra GI-recept om man inte vill äta för mycket kolhydrater (om man skippar potatisgratängen förståss – den gjorde jag bara för att barnen också skulle få något gott en helt vanlig tisdag……) Ha nu en bra dag – det skall jag ha.
  Kram

 9. Jag älskar också saftiga bullar och dessa skulle jag säkert älska ;P
  Men om saffran kostar som förra året 37 kr/påsen (!!!) överväger jag att göra några lussebullar…

  Hoppas Du mår bättre 🙂

  kram

  1. Hej! Jag hittade för cirka 10kr/styck på ÖoB förra året, min mamma hade köpt för ungefär samma pris som du, men så bad jag om Saffran när det stod på en skylt att de hade det – och gissa om man blev glad när de var SÅ billiga : )

 10. Mums vad gott. Jag skall testa en annan fyllining i år, mandelmassa går inte hem hos oss : (
  Återkommer om dom var goda ; )

  Kramis

 11. Jag bara måste prova dessa i år! Är så trött på torra vanliga Lussekatter som har en tendens att ligga kvar i frysen efter jul då de inte blir tilräckligt goda…eller så är det skit bakom spakarna…:)

 12. Herregud de ser fantastiska ut! Måste prova!
  Jag undrar en sak, jag älskar din blogg men letar efter andra matbloggar då jag absolut inte kan få nog av recept osv. Men jag känner inte att jag hittar någon som jag tycker lagar mat i min smak förutom din. Så jag får la höra med dig om vad du läser för andra matbloggar (om någon) för gillar du dem så borde de passa mig också! Så följer du någon annan matblogg själv?

  1. Jag har ett svinbra tips: Har köpt snabbjäst i påse o gjort dessa bullar så. Dra ihop alla ingredienser (ingen förvärmning av vätska), baka ut bullarna i bullformar o låt dem jäsa…15 min! Dvs medan ugnen blir varm. De blir tok-goda, får huur mkt komplimanger som helst och hela baket från start till mål tar…typ 30 min!

   1. Vilket bra tips! Måste testas:-) borde vara tvåbarnsmamma vilken dag som helst o gissar att tiden kommer vara knapp för julbak;-)

    1. Glömde tillägga dock att det kan va bra att sätta saffranet i smälta smöret o röra om innan man häller på kall mjölk. Degvätskan kan va kall, men saffranet smakar mer om det rörs ut i det varma smöret 🙂

 13. Hej.

  Ett kanontips på vääärldens godaste saffransbullar. Du komemr aldrig äta vanliga igen 😉

  Gör helt vanlig saffransdeg, kavla ut som när man gör vanliga bulalr, bre smör på sedan riv 150 g vit choklad över rulla ihop, lägg i formar och lite ägg och pärlsocker på.
  Ut kommer underbara bullar!

  🙂

  /Linda

 14. Nu har jag laddat upp (får se om det blir bak nu i helgen eller nästa?) men köpte även Kesella eftersom det står i dom flesta Lussebulls-recept?

  Saffran var betydlgt billigare i år än förra, mysko!

  Hoppas ni får en trevlg helg 🙂

  Kram

 15. Jag äääääääälskar dina recept 🙂
  Testade Nutella Semifredo i somras och den var fantastiskt!
  Bakade saffransbullarna idag med, supergoda. Tack för receptet 🙂

 16. Bakade just dessa bullar och de är offantligt goda! Väldigt stora om man gör dem ”stora” (19 st blev det för mig) så nästa gång ska jag faktiskt göra dem lite mindre. För med tanke på blicken min man fick när han åt en precis så lär jag behöva baka flera omgångar innan jul… 😀

 17. Ååååå vilka otroligt goda saffransbullar å jag som inte ens gillar mandelmassa, men måste nog ändra min åsikt om detta nu 😉

 18. Tack för receptet, jättegoda. Jag gjorde även en laddning laktosfria och en utan socker med sötningsmedel vilket fungerade lika bra.

 19. Dessa gjorde jag igår, såå goda! Gjorde dem också riktigt stora, och min sambo blev väldigt lycklig 🙂 Jag hittade inte pärlsocker i affären, men istället hittade jag jättefint strössel att ha på dem, de blev jättefina! (bilder finns på bloggen, med länk till detta inlägg för att även andra ska hitta ditt goda recept!).

  kram /iris

 20. Hej!
  Har nu gjort dina fantastiskt goda saffransbullar med mandelmassa! Den enda skillnaden är att jag gjorde mina glutenfria. De blev kanongoda!!!

 21. Hej! Är sugen på dessa bullar till dotterns frost kalas, men eftersom allt ska gå i vitt och blått funderar jag på att täcka bullen med frosting. Något förslag på vad som kan vara gott? Eller förstör man bullen och det är bättre att satsa på något annat?

 22. Supergoda. Jag gjorde ett inlägg, lånade en bild av dig (mina färdiga bullbilder försvann,ghaa). Länkade såklart till dig, hoppas det är ok? Ha en fin dag/Anna

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..