Skinkstek, billig mat!

Lite juliga lyktor etc har kommit upp under dagen, såå mysigt. Bl.a denna söta änglalykta från SIA. Gjorde underverk för humöret.

Kommer ni i håg den här matupplevelsen?!! *ryser*  Skinkstek brukar ju vara ett klassiskt inslag på sjukhusmenyer, så tyvärr tycker jag den fått lite dåligt rykte. Men vet ni, det är fantastiskt gott!! (ja inte serverad på sjukhus kanske, men hemlagad!) och billigt är det! Jag köpte en ganska stor skinkstek som räckte gott och väl till 4 stora portioner och den gick på ca 30-40 kr!! (extrapris Citygross) Och enkelt är det att tillaga. Hemligheten är bara låååång tid i ugnen på låååååg temperatur. Finns inga genvägar om man vill ha ett mört kött. Är ni akuthungriga så ät något annat men ställ in steken i ugnen och låt den stå där under kvällen och ät den dagen efter istället. För det tar nog en 4-5 h i ugn. Servera med sås (gjord på skyn) kokta grönsaker (broccoli/brysselkål el. liknande) en klick gelé och kokt potatis om så önskas. GOTT!!!

Så här gjorde jag denna:

Salta och peppra köttet runt om och lägg på en ugnsplåt. Stick i en köttermometer. Runt om köttet brukar jag lägga lite vad jag har i kylen, denna gång skar jag upp morötter, champinjoner, lök och vitlök, samt hällde på några dl vatten och smulade ner en köttbuljongtärning. Sen fick det stå i ugnen på ca 90-100 C tills termometern visar 83 grader (tog 5 h!!). Vira in köttet i folie och låt vila en stund medan ni silar av skyn i en kastrull. Tillsätt några dl vispgrädde och smaka av med salt, en gnutta socker och lite (kinesisk) soja. Låt puttra tills det tjocknar något och red ev av med maizena/redning till önskad konsistens (godast ganska tjock tycker jag)

Köttet blir såååå saftigt och mört!! Och smakerna i skyn gör en så fantastisk smak på såsen så det finns nästan inget godare. Ahhh!

 1. ”Blomman 23”; Hemsidan jag hittade änglarna på heter ”stickin.se” Vet inte om det är samma änglar som Viktoria, men de såg väldigt lika ut.

 2. Förstår verkligen inte att någon köper gris över huvudtaget? har ni sett hur de föds upp och slaktas? ekologiskt är ingen garanti för slakten ändå.

  Jag kan inte äta ett djur överhuvudtaget, tycker det är barbariskt och groteskt och idag finns fullvärdiga alternativ så jag vet inte hur jag skulle försvara det.. Förr i tiden fanns inte alla alternativ vi har idag.

  Ser fram emot en vegetarisk jul!

 3. Vilken fin ängla-lykta. Är det en stor/lång eller är det 4 ”små”. Jag tittade på en hemsida och hittade en som jag tycker liknar den du har men att din ser ”längre” ut. Den jag hittade kostade 70kr och är i plåt och grå till färgen.

  1. Helt underbar lykta. Var har du köp den? Vilken hemsida hitta du den på camilla?

 4. ulliew skriver:

  Va ljuvliga änglarna va !

  Åh du såg sjuk ut på bilderna.. ja tänk va du fick för den vistelsen där ..

  hoppas allt e bra med er nu i varjefall . kram kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..