Saffranskaka

Är det något som hör julens smaker och dofter till så är det ju saffran! I både mat och bakverk. Denna kaka tycker jag är riktigt god som adventsfika. (recept från Leila). Servera med en klick vispad grädde till.

3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0.5 g saffran
1 msk rom
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

smör och kokosflingor till formen
florsocker till pudring av kakan

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. Pudra över florsocker vid servering.

Nästa gång ska jag nog glasera den med klassisk glasyr, det tycker jag är så gott på sockerkakor. Och snyggt! 😉

I eftermiddag får vi besök och på schemat står pepparkaksbak! Har ni bakat några ännu? Och den stora frågan:

använder ni köpt eller färdig deg?!! 😉

 

 1. Hej:-) jag har följt din blogg huur länge som helst och har varit så dålig så jag
  skäms men sen du bytte till bloggfamiljen så har jag inte kommit för mig att registerat mig och därmed inga kommentarer:-( men nu har jag äntligen skaffat mig ett konto:-D för jag följer bloggen slaviskt och missar inte ett inlägg;-) och många av dina recept går varma här hemma;-) nu hoppas jag att du ska få höra mer av mig iallafall 😛

  Det jag ville komma till var om du prövat saffrans kakan utan rom? om man inte har någon hemma;-) och om jag skulle komma en så vilken använder du? Ha det gott!!! 🙂 / Malin

 2. asaohl skriver:

  Hej, måste bara tipsa om världens enklaste och supergoda pepparkakskladdkaka, vet inte om du gjort den än. Enkel och snabb men sååå god ihop med vaniljglass, smakar som sandwich pepparkaka, mums.

  Smält 100 gram smör samt gärna 50 gram blockchoklad inte för mörk ( chokladen kan man strunta i men kakan blir lite rundare i smaken av den).
  Blanda 3dl socker, 2 tsk vaniljsocker, 2tsk kakao, 1/2 krm salt, 1 msk pepparkakskrydda, 2 tsk kanel. Häll i smälta smöret och chokladen, rör slätt. Blanda i två ägg. Tillsätt 1 1/2 dl mjöl. Grädda i form med avtagbar botten som du klätt botten med bakplåtspapper, 150 grader i 35-40 minuter. Går även bra att göra 1 1/2 sats!

  Mums//Åsa

 3. Det här är så märkligt, jag älskar saffran och har ätit det i alla varianter; matlagning, glass, kakor m.m.
  Men , sedan jag födde mitt 2a barn; år 2002 försvann saffranssmaken.
  Jag smakar det inte alls, inte i något!
  Varför varför försvann inte någon annan smak, typ lök som jag ändå inte tycker om?? Skumt tycker jag att det är i allafall…..:-/

  Annorlunda Underbara http://www.familjencirkus.blogspot.com/

 4. Hej !
  Jag måste ju bara testa att göra denna saffranskakan !! Kan du inte lägga upp receptet på din saffranskladdkaka med vit choklad igen !??
  Är också lite nyfiken på hur det gick med smörgåstårt tävlingen ?????? Vem fick flest röster ???
  Ha en bra kväll !

  1. kladdkakan finns i arkivet, bara att använda sökutan så hittar du den!

   Ska räkna smörgåstårtrösterna såfort jag har lite lugn och ro så det blir rätt 🙂

   kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..